Elämä jatkuu

Hollannissa järjen puolue voitti

Hieman yli vuosi sitten kirjoitin tänne US-blogistaniin näin:

Lainaus alkaa: Osoituksena siitä miten nopeasti uusi puolue voi syntyä nykyisissä EU-sotkuisuudessa on Hollannin "Forum voor Democratie" (FvD). Puolue perustettiin juuri ennen sikäläisiä parlamenttivaaleja ja sai heti kaksi paikkaa. Puolueen nokkamies on Thierry Baudet, joka on nuori ja hyvä puhuja. Juuri hän puhuu "oikeita asioita" ja vie huomion pois Geert Wilders:ista (joka on ihkaoikea "oikeistopopulisti"). Vaikka FvD-puolue on vielä pieni, niin viime vuoden lopussa Thierry Baudet valittiin "Hollannin vuoden mieheksi" ja jo nyt gallupit kertovat, että hän saa paljon uusia kannattajia niin Hollannin kokoomuksesta (VVD), keskustasta (CDA), Wildersin suunnalta (PVV) kuin myös vasemmalta (PvdA).

Thierryn resepti on yksinkertainen: hän puhuu juuri siitä mistä ei saisi puhua, mutta tekee sen rauhallisesti ja vakuuttavasti, olematta "ääri-ihminen". Aika lailla keskustaliberaali älykkö Pim Fortuyn tulee mieleen, jonka äärivasemmistolainen Volkert van der Graaf valitettavasti murhasi (jonka jälkeen ilmestyi siis tuo äärioikeiston Wilders). Fortuyn oli kansallismielinen, mutta inhosi Euroopan äärioikeistoa (siihen aikaan: Haider, Le Pen ym); samaa tekee fiksu Thierry Baudet.

P.S. Hollanti on siitä kiinnostava vertailumaa Suomelle, että sielläkin on melko paljon puolueita (lainaus päättyy).

Eilen sitten tapahtui se mitä oli ollut ennustettavissa. Forum voor Democratie-puolueesta tuli kertaheitolla maan suurin puolue. Vaikka kyse oli Ylähuoneen (Eerste kamer) ja läänien välivaaleista, niin eilisillan tulos on musertava ja hyvin selkeä viesti pääministeri Mark Rutte:lle (Hollannin kokoomus eli VVD). Jo pitkään kumiselkärankainen Rutte on pedannut itselleen paikan tulevassa EU-komissiossa ja hoitanut maan asioita liian löysällä kädellä.

Thierry Baudetin suosion varsinainen syy on kuitenkin siinä, että mies puhuu sellaisista asioista ja ongelmista, jotka ovat vaivanneet hollantilaisia ihan oikeasti ja jo turhan pitkään. Vertailu keskustaliberaali Pim Fortuyniin (joka murhattiin vuonna 2002) on ilmeinen.

Äärioikeistolainen populisti Geert Wilders kärsi selvän tappion; ilmeisesti myös siitä syystä, että kyse on sittenkin vain yhden asian liikkeestä..

Taustatietoa:

Demokraatin demonisoinnin kauhea lopputulos

Hollannin tilanne

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpilta on tulossa pian onnittelut tälle alt-right aktivistien kaverille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siinä se suomalainen leimauskirves heilui jo ensimmäisenä. Maurille pisteitä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Leimakirveitä voi käyttää liian usein, ja niin on viime vuosikymmeninä käynytkin. Kirveiden terät ovat tylsyneet niin paljon ettei terä oikein mitään enää leikkaa. Se on aina vaarana, kun alkaa ylikäyttää leimakirveitä.
Ns. vanhat puolueet ympäri Eurooppaa voivat syyttää itseään. Tästä heitä varoiteltiin jo yli vuosikymmen sitten, mutta mitä varoitetut tekivätkään...
++++
Tuo nyt ihan yleisenä kantana. Thierry Baudetista en muodosta tarkempaa kuvaa ennen kuin tiedän miehestä vielä enemmän. Lievästi ärsyttänyt vain vuosia että esim. EU tuhoaa hyvätkin asiat osin naiivien ideologisten valintojen takia... no on siinä varmasti ahneus ja valtapolitiikkakin taustalla toki.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Leimakirveen todellinen vaara perustuu siihen, että joku hölmö ottaa sen ja siihen liittyvä demonisointi vakavasti ja ryhtyy tuumasta toimeen (ks. linkki: demokraatin demonisoinnin kauhea lopputulos).

Hollannin media meni Pimin murhan jälkeen polvilleen ja harrasti pitkään itsekritiikkia. Veikkaan, että sama into demonisointiin taas heräsi vaalituloksen myöten. Kansahan on tunnetusti aina väärässä ja suorastaan tyhmä, eikö?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Niin, kritiikki on demonisoivaa leimakirveen heiluttelua mutta enkelöinti- ja fanitusleima asetellaan hellävaraisemmin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Pim valitettavasti ei enää kävele...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

#7:
Jos höpöttää kuin trolli, niin hyvin todennäköiaesti on trolli.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #20

Ei ääriajattelua tarvitse hävetä.Itse en vaan satu pitämään siitä.Hyvin,hyvin oikeistolainen Australian hallitus perui hiljattain hyvästä syystä amerikkalaisen kansankiihottajan,Milo Yiannipouloksen viisumin.Kysy vaikka mr. Googlelta,mikä herroja yhdistää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Mauri: "Ei ääriajattelua tarvitse hävetä.Itse en vaan satu pitämään siitä".

En minäkään pidä Volkert van der Graafista; äärivasemmistolainen ympäristöaktivisti, joka yksinkertaisesti ampui Hollannin lahjakkaimman poliitikon..

Pim oli hieno mies: entinen marksilainen, homoseksuaali, sosiologian proffa ja ennen kaikkea ajattelija ja suvereeni väittelijä. Koko Hollanti kaipaa häntä edelleen ja veikkaan, että FvD:n voitto johtuu osittain siitä murhasta sekä hallitsevan median roolista siinä. Nyt osui ja upposi.

Ja Maurille, ääriajatteluun liittyen: lue kommentti 16

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Voisitko laittaa paikkajakauman tänne?

Meidän media ei vielä kerro mitään koko vaaleista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

https://nos.nl/artikel/2276806-bekijk-hier-alle-ui...

gemeente = kunta
provincie = lääni
eerste kamer = ylähuone (valtakunnan tulos)

Niin FvD kuin VVD saivat 12 paikkaa Ylähuoneeseen, mutta FvD sai selvästi enemmän ääniä (korjaus klo 14:30: FvD sai 13 paikkaa).

Jocke kirjoitti: "Meidän media ei vielä kerro mitään koko vaaleista."

Kuten usein jo aiemmin: aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kiitos tällekin ''miehelle'', kun argumetointi loppuu, alkaa kiusaaminen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #31

Vaikkei Petteri loistakaan "omilla rakentavilla kommenteillaan", niin hänen uuden bloginsa perusteella tajuan vasta nyt mitä hän tarkoittaa.. Täysin tuomittavaa touhua, tuollainen firman mustamaalaus.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Ainakin täältä lisätietoa
https://www.politico.eu/article/mark-rutte-to-lose...

Paikkajakautuma- karttaa en löydä siitä mutta yksittäistietoja puolueiden menestyksestä:

”Far-right populist newcomer Forum for Democracy is set to become the second biggest party in the Senate with 10 seats, with Rutte's liberal VVD party on 12 seats, ”

”The Greens were another big winner, according to the exit poll (which has a margin of error of +/- 1 percent), doubling their seats from 4 to 8. Other opposition parties, including Geert Wilders' Freedom Party and the Socialists, suffered at the polls, losing 3 and 5 seats respectively..”

Jne

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aivan samalla tavalla kuin Pim Fortuynin suhteen: Baudet ei ole äärioikeistolainen eikä edes populisti, politicosta huolimatta. Sen roolin hoitaa Hollannissa Geert Wilders. Baudetin nousu varmasti pelottaa yhtä hyvin Brysseliä kuin Wildersia.

Mikäli niin kovasti halutaan käyttää populistileimaa, niin se koskee näissä (ja jo edellisissä) vaaleissa yhtä hyvin GroenLinks:in nokkamiestä Jessa Klaveria. Jesse lupasi maan nuorisolle maan ja taivaat...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Baudet ei ole äärioikeistolainen eikä edes populisti"

Suomalaisen, virallisen käsityksen mukaan kaikki vapaata maahanmuuttoa vastustavat ovat äärioikeistolaisia populisteja.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Äänet lasketaan käsin joten lopullisia tuloksia ei ilmeisesti vielä löydy.
Prognooseja täällä
https://nltimes.nl/2019/03/20/right-wing-nationali...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kun täällä Suomessa ei tuosta vielä mitään tiedetä, niin olisiko mahdollista nimetä Suomesta joku puolue tai politikko joka edes jossain mielessä vähän muistuttaisi tätä Hollannin "ihmepoikaa", vai onko se batman, tai teräsmies.

Prustuuko tämän sinun Batmanisi suosio muukalaisvihalle, vai jollekin muulle asialle? Mille asialle?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kävisikö Mikael Junger? Vitsi, vitsi.

P.S. Hollannin "ihmepoika" on ilman muuta Jesse Klaver.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vitsi, vitsi."

Minä kysyin ihan tosissani, eikä Jungerissa tosiaankaan ole mitään "ihmepoikaan" viittaavia ominaisuuksia, ei mun mielestä ainakaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Aloituksessa kirjoitin: "Thierry Baudetin suosion varsinainen syy on kuitenkin siinä, että mies puhuu sellaisista asioista ja ongelmista, jotka ovat vaivanneet hollantilaisia ihan oikeasti ja jo turhan pitkään".

Enpä jaksa tässä yhteydessä hirveästi luettella, mutta siihen kuuluu valtava määrä ongelmia ja EU-tuskaa: kalastuskiintiöt Pohjanmerellä, nykyhallituksen ilmastonmuutoksen lasku taviksille, Ranskan jatkuva vinoilu Hollannin suuntaan ja Hollannin suuret nettomaksut, asuntopula, edelleen jatkuva ja hallitsematon maahanmuutto (viime vuonna tuli yli 100 000), Rutten ponnistukset suuryritysten (Shell, Unilever ym) verohelpotuksista (FvD oli voimakkaasti vastaan), vihaimaamien avoin toiminta Hollannin yhteiskuntaa vastaan, kaasulouhinnan aiheuttamat tuhot Groningen-läänin asunnoille (talot halkeavat) jne, jne..

FvD ei ole siis yhden asian liike ja juuri siitä syystä siitä tuli nyt Hollannin suurin puolue. Vaikka FvD on keskustaliberaali konservatiivipuole, niin nimitys oikeisto voisi olla vanhassa mielessä kohdallaan, mutta äärioikeistolainen ei missään nimessä. Se on vastustajien antama leima ja totta kai uudella tulokkaalla on yhtäkkiä valtavasti vastustajia. Tärkeintä lienee kuitenkin, että hollantilaiset äänestäjät antoivat tuen. Kuten totesin: järjen puolue voitti.

P.S. Olen ollut Suomen kansalainen jo yli 40 vuotta, mutta jos asusin Hollannissa niin äänestäisin CDA:ta ja etenkin valtionvarainministeri Wopke Hoekstra. Olen fani. Silti iloitsen myös FvD:n puolesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Enpä jaksa tässä yhteydessä hirveästi luettella, mutta siihen kuuluu valtava määrä ongelmia"

Kuulostaa ihan samalta miltä kaikki Suomen puolueet ennen vaaleja kuulostavat, paitsi persut, joilla on mielessään vain yksi asia ja yksi ongelma.

Jotain populistista siinä batmanissa pitää olla, jotain karismaattista, jotain sankarillista, jotain pelastajaa, kun ihmiset Hollannissa ja sinäkin olette siitä niin kovasti innostuneet.

Siinä ei siis todennäköisesti ole takana muuta kuin valtava karisma ja itseluottamus ja kyky manipuloida. Ihmepojan kyvyt eivät kuitenkaan riitä toteuttamaan sitä mitä hän lupaa.

Näitä uusia kristus-hahmija esiintyy aina sillointällöin. Tuntuu vähän siltä että tänä päivänä enemmän kuin ennen. Lieneekö syynä some, somessa tapahtuva trollaus ja muutenkin nopeutunut tiedonvälitys.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #18

Hieman hassua, tuo "pojittelu". Thierry Baudet on 36-vuotias oikeustieteen tohtori ja historian maisteri.

Arto: "Näitä uusia kristus-hahmija esiintyy aina sillointällöin.".

Veikkaan kuitenkin, että sinun ajattelutavasi mukaan joku Justin Trudeau on hyvä kristus-hahmo, eller hur?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Veikkaan kuitenkin, että sinun ajattelutavasi mukaan joku Justin Trudeau on hyvä kristus-hahmo, eller hur?"

Veikkaus meni pieleen, eikä minulla ole krsitushahmoja.

Siinä mielessä olet vähän jyvällä että pidän liberaalista ajattelusta, mutta on väärin sanoa että kannatan sitä, koska asiakysymykset ratkaisevat.

En tarkemmin tunne tätä Justin Trudeau:ta, joten en nyt halua sanoa mitään hänestä henkilönä. Sellainen vaikutelma kuitenkin tulee että komea ulkonäkö on saattanut vaikuttaa eräiden äänestäjien valintoihin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuoreessa haastattelussa, voiton jälkeen, Baudet totesi että "Hollannin alennusmyynti saisi vihdoin loppua". Kiinnostava lause, mitä se sitten tarkoittaakin.

Tulevien EU-parlamenttivaalien yhteydessä FvD haluaa liittyä parlamentin ACRE-ryhmään (Euroopan konservatiivien ja reformistien allianssi). Tämä, lähinnä uskovaisista koostuva ryhmä potkasi vuonna 2016 saksalaisen AFD-äärioikeistopuolueen pois riveistään, sen jälkeen kun sen edustaja Marcus Pretzell oli lausunut, että "pakolaisia pitäisi ampua". AFD siirtyi sen jälkeen Nigel Faragen EFDD-ryhmään, häntä koipien välissä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Suomen alennusmyynti saisi vihdoin loppua" - tarkoittaisi kansallisen omaisuuden uhraamista taloususkonnon alttarille. Miten sitten on Hollannin laita kansallisen omaisuuden alennusmyynnin osalta, hollantilaiset lienevät perinteisesti taitavampaa bisneskansaa kuin suomalaiset?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuoreessa haastattelussa, voiton jälkeen, Baudet totesi että "Hollannin alennusmyynti saisi vihdoin loppua". Kiinnostava lause, mitä se sitten tarkoittaakin."

Ei se mitään tarkoita, tyhjiä mahtipontisia lauseita, se on juuri sitä populismia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

OK, huomaamme, että Arto on taas nopean valinnansa tehnyt. Luulen, että myös Hollannin kansa ottaa sen vastaan tarpeellisella vakavuudella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"OK, huomaamme, että Arto on taas nopean valinnansa tehnyt."
:)

Tämä asia näyttää nyt niin selvältä ettei tässä sen pitempiä pohdiskeluja tarvita.

Jos kuitenkin näyttää siltä että pitemmät pohdinnat olisivat tarpeellisia, ilmoitan jo nyt että voin vaihtaa mielipidettäni jos tarve vaatii, mutta on epätodennäköistä että siihen tulee tarvetta.

"Luulen, että myös Hollannin kansa ottaa sen vastaan tarpeellisella vakavuudella."

Luulen ettei Hollannin kansa piittaa mitään siitä miten minä ajattelen,
Mutta vastaavasti minäkään en perusta ajatteluani sille mitä hollannin kansa, tai joku osa kansasta ajattelee.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #23

> Tämä asia näyttää nyt niin selvältä ettei tässä sen pitempiä pohdiskeluja tarvita.

Millaista vikaa olit näkevinäsi FvD:n politiikassa? Minusta Ilmari toi esiin lähinnä positiivisia seikkoja, joten jäin ihmiettelemään, mikä toi tuon "pikatuomion".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #45

P.S. Wikipediaa kaivelemalla huomasin että FvD on voimakkaan ilmastoskeptinen puolue. Tässä yksi syy, miksi se ei ehkä olisi minun puolueeni. Mutta Artolla on varmaankin jotain muuta mielessä :-).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #48

Ei se ole minunkaan puolueeni (samasta syystä, vaikka muilta osin järkipuolue), mutta olen varsin iloinen siitä miten tehokkaasti se tuuletti koko ummehtuneen kuvion siellä entisessä kotomaassani.

P.S. FvD:n kanta ilmastonmuutokseen perustuu siihen, ettei Hollannin pidä pyrkiä olla ensimmäisenä maiden etujoukossa niin kauan kun Kiina ja Intia eivät ole täysillä mukana. Taloustaktiikkaa siis..ja samasta syystä Ranskan keltaliivit protestoivat.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #49

Suomessa perussuomalaiset ovat omaksuneet hieman vastaavan kannan. Sanotaan että asia on sinänsä tärkeä, mutta Suomen ei tule olla hölmö ja maksaa toisten syntejä, tilanteessa jossa muut eivät ole mukana talkoissa. Tavallaan perusteltu mielipide, mutta sitä voi käyttää aivan liian helposti piilottamaan puolueen (tai potentiaalisten kalasteltavien äänestäjien) halu olla tekemättä asialle mitään. Itse asennoidun asiaan niin, että muut pitää kyllä pakottaa mukaan, mutta itse pitää olla valmis etenemään hieman etunojassa. Muuten koko hommasta ei tule yhtään mitään, kun kaikki vain pakoilevat toisten selkien takana.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #49

Ajattelevatko hollantilaiset, että ei se mitään jos merenpinta nousee, koska he rakentavat vain korkeammat padot?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #53

En tiedä mitä he ajattelevat, mutta ainakin nykyisen hallituksen ilmastotoimet (ja toimettomuus: ei vieläkään uusi ydinvoimala..) sai erittäin kovan tuomion.

Padoista muistan, mitä meille kouluissa opittiin 1950- ja 1960-luvulla: "Jumala loi maailman, mutta hollantilaiset Hollannin" heh, heh).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"P.S. Wikipediaa kaivelemalla huomasin että FvD on voimakkaan ilmastoskeptinen puolue. Tässä yksi syy, miksi se ei ehkä olisi minun puolueeni. Mutta Artolla on varmaankin jotain muuta mielessä :-)."

Kuten olen edellä yrittänyt ilmaista, käsitykseni tästä kyseisestä puolueesta ei perustu mihinkään tällaisiin detaljeihin joita tässä tuot esille.

Sen takia sanoin että jos detaljit tuovat esiin jotain muuta kuin mitä tämä detlji, niin olen valmis muuttamaan mielipidettäni, eikä se tee kipeää.

Olin kuitenkin varautunut juuri tämän tapaisten detaljien esiin tuloon, mikä johtuu siitä millaisen käsityksen olen edellä saamieni tietojen perusteella puolueesta saanut.

Tämä detalji siis vahvistaa minun käsitystäni, mutta olen edelleen valmis muuttamaan käsitystäni heti jos ilmenee jotain sellaista mikä viittaa siihen että tähänastinen mielipiteeni on ollut virheellinen, eikä se tee kipeää. :)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Arto, eräs läheiseni on asunut lähes 40 vuotta Hollannissa ja hänen kanssaan keskustelemalla olen saanut varsin paljon tietoa siitä maasta, kuten tietenkin siellä käydessämme.

Mutta niinhän se yleensä on että ne jotka eivät.... niin....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Myönnän ettei minulla ole juuri mitään tietoa Hollannin politiikasta, aktiivimuistissa ei mitään, vähän kaivelemalla jotain saattaa löytyä.

Kuitenkin voi olla niin että vähän kauempaa katsottuna asiat näyttäisivät toiselta kuin ihan läheltä katsottuna. Lisäksi pitää ottaa huomioon että sellainen karismaattinen henkilö, josta tässä blogissa on puhe, pystyy pelkällä olemuksellaan vaikuttamaan ihan normaalien tavallisten ihmisten ajattelutapaan sitä vääristävästi.

Täältä vähän kauempaa katsottuna ja varsin vähillä tiedoilla varustettuna, näyttäisi vähän siltä että Hollannissa on nyt sellainen epidemia liikkeellä jossa joku sellainen henkilö jolla on kyky manipuloida tavallisia ihmisiä, on päässyt julkisuudessa esille ja saanut kannatusta ja sen kannatuksen kautta poliittista vaikutusvaltaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30

Jos tuon suomennan niin se tarkoittaa että vaikka en asiasta mitään tiedäkään niin silti asia on näin.

Hollannilla on, kuten tunnettua, todella pitkä kokemus maahanmuutosta ja meidän tulisi katsoa mihin siellä on jouduttu.
Mutta ei, ei riitä lähellä olevat esimerkit eikä kaukana kun ollaan niin jääräpäisiä että.
Suomalainenhan ei tunnetusti usko ennen kuin näkee ja silloin on usein jo juna mennyt.

Ihmisten ja poliitikkojen ennenkaikkea, pitäisi pyrkiä ajattelemaan asioita ja syy-seuraussuhteita kymmenien vuosien päähän ja samalla ottaa oppia historiasta.
Mutta kun me tiedämme aina kaiken parhaiten.
Tai ainakin jossain Hämeenlinnassa tiedetään. No onhan se syntymäkaupunkini.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Jos tuon suomennan niin se tarkoittaa että vaikka en asiasta mitään tiedäkään niin silti asia on näin."

Ymmärrän tämän huumorin ja hyväksyn sen, mutta siihen nyt vain liittyy yksi vääristelevä piirre, josta haluan huomauttaa.

Kerroin vain mielipiteen, tässä tapauksessa oman mielipiteeni, kerroin miten asiasta itse ajattelen. En sanonut että se mitä ajattelen olisi oikein ja lopullinen totuua. Tämän kaltainen, vaikkakin huumoriin verhottu väitteesi, että väittäisin asian olevan niin tai näin, on epätosi väite. Minä vain ajattelen niin ja minulla on siihen ajatteluun oikeus, samoin minulla on oikeus sanoa mitä ajattelen.

Sitäpaitsi on mahdollista että olen myös oikeassa. :)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Se siitä. Raportoin teille hieman Hollannin eilisistä vaaleista sekä annoin vähän taustotietoja.

Arto ja Mauri auttavat vuorostaan teitä muodostumaan siitä oikeat mielipiteet. On nimittäin hyvin tärkeätä olla kärryillä siitä, ketkä ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia. Silloin elämä helpottuu kummasti ja oma mielenrauha pysyy.

Pitää lähteä taas hommiin, heips!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ihmiset voidaan jakaa suurin piirtein kahteen ryhmään. yhdessä ryhmässä ovat ne, jotka haluavat tietää miten asiat ovat ja päättävät sen perusteella kenen näkemystä kannattavat. Toisessa ryhmässä ovat ne, jotka haluavat tiettä mihin porukkaan ihminen kuuluu ja päättävät sen perusteella, ovatko hänen kanssaan samaa vai eri mieltä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toisessa ryhmässä ovat ne, jotka haluavat tiettä mihin porukkaan ihminen kuuluu ja päättävät sen perusteella, ovatko hänen kanssaan samaa vai eri mieltä."

Yleensä halutaan olla siinä voittavassa ryhmässä, koska siihen kuuluminen takaa yksilölle parhaat mahdollisuudet, mutta on muitakin vaikuttimia.

Toki sellainen karismaattinen johtaja joka tuntuu saavan kaikki muut puolelleen on houkutteleva valinta, riippumatta siitä ovatko hänen mielipiteensä omasta mielestä oikeita vai vääriä. Kannattaa aina olla voittajan puolella.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #34

Onhan se upeata itseluottamusta: eilen Arto ei vielä kuullutkaan koko Thierry Baudetista ja tänä aamuna tarjotaan muille jo hyvinkin varmat mielipiteet kyseisestä "pojasta"...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

Se mitä kerroit hänestä, riittää kyllä mielipiteiden pohjaksi.
Mitään varmoja mielipiteitä minulla ei ole mistään asioista.

Kaikki minun mielipiteeni voivat muuttua alle silmänräpäyksessä,
kunhan vain tuodaan sopivia argumentteja esille. :)

Tänään ilmoitin äänestäväni seuraavissa vaaleissa kokoomusta, lähinnä sen takia että tällä hetkellä kokoomuksen SOTE- kanta on ainut realistinen koko puoluekentässä. Mutta tilanne voi hyvinkin muuttua, jos päätöksen pohjalla olevat faktat muuttuvat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #36

Tiedon hankinta haittaa mielipiteen muodostusta.
(Vanha poliittisen viidakon sananlasku)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

"Tiedon hankinta haittaa mielipiteen muodostusta.
(Vanha poliittisen viidakon sananlasku)"

Politiikka ei ole sellaista rakettitiedettä ettei asioita voisi päätellä melko vähin tiedoin, jos takaraivossa on tarpeeksi tietoa siitä miten nämä hommat yleensä menee ja hoituu.

Mutta minulle ei tuota mitään tuskaa muuttaa mielipiteitäni sitä mukaa kun uutta tietoa kertyy, se mielipiteen muutos käy kevyesti ja näppärästi ja hyvin nopeasti.

Toistaiseksi näyttää siltä ettei tämä käsitykseni tästä miksikään muutu ....... mutta saa nähdä. :)

Ilkka Huotari

"murhasi"

Todellinen ääriajattelu on saapunut jo kauan sitten Hollantiin.

Wilders ei ole murhaamassa ketään.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitos Ilmarille ajan tasalla pitämisestä. Täytyi oikein soittaa pitkäaikaiselle yrittäjäystävälle/asiakkaalle Hollantiin. Tuli pitkä puhelu. Kollega piti vaalitulosta terveellisenä herätyksenä nykyisille vallanpitäjille. Kärkiteemat Baudetin menestykseen ovat ilmastonmuutos ja pakolaiset, joita hän on käsitellyt ilman suurta kiihkoilua (kuten sinäkin toteat). Nexit ei ole hänen mukaansa merkittävä teema. Eikä siinä kuulemma olisi EU-maihin verkostoituneelle pienelle maalle mitään järkeä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikä siinä kuulemma olisi EU-maihin verkostoituneelle pienelle maalle mitään järkeä."

Tuon nyt tietää toopekin, ei sen huomaamiseen mtään erityistä järkeä tai järkipuoluetta tarvita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tiesikö toope myös, että Hollannissa puhutaan eilisen tapahtumista politiikan "maanjäristyksestä"? Syykin alkaa olla selvillä: de nederlandse burger is boos! (hollantilainen kansalainen on vihainen).

https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergr...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Tiesikö toope myös, että Hollannissa puhutaan eilisen tapahtumista politiikan "maanjäristyksestä"? "

Lehdistö liioittelee saadakseen lukijoita, mutta sehän on tyypillistä etenkin silloin kun joku populistinen puolue jytkyttelee.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #50

Arto: "Lehdistö liioittelee saadakseen lukijoita, mutta sehän on tyypillistä etenkin silloin kun joku populistinen puolue jytkyttelee".

Kiitos kun pidit minut ajan tasalla Hollanninkin lehdistöstä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

"Kiitos kun pidit minut ajan tasalla Hollanninkin lehdistöstä."

Ei kestä kiittää, käsitykseni Hollannin lehdistöstä perustuu jokseenkin tarkkaan siihen mitä itse sanoit edellisessä kommentissasi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Yhteenvetona (ja Hollannin mediaa parin päivän ajan seuranneena) voin todeta, että kyse on valtavasta mullistuksesta sikäläisessä EU-maassa. Temppu on ennenkuulumaton: "Forum voor Democratie"-puolue perustettiin 22.9.2016 ja siitä tuli toissa päivänä Hollannin suurin puolue, jolla on jo 32 000 jäsentä. Kyseisen puolueen menestys perustuu ennen kaikkea hollantilaisten valtavaan tyytymättömyyteen. Saa nähdä mitä he saavat aikaan, mutta varsin merkittävä tekijä se yhtäkkiä on. Samoissa vaaleissa Hollannin oikeistopopulistit (Geert Wilders) kärsivät siis pahan tappion.

Kysymys kuuluu: miksi hollantilaiset (EU:n alkuperäiset alullepanijat) ovat niin tyytymättömiä ja suorastaan vihaisia?

Ja vielä tärkeämpänä: milloin Brysseli vihdoin tajuaa eurooppalaisten syviä tuntoja? Joko olisi peilin paikkaa?

Tuntuu yhä enemmän siltä, että EU-korttitalo romahtaa...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Miten hollantilaiset näkevät noiden kahden kriittisen ryhmittymän eron? (Forum voor Democratie vs. Geert Wilders) Miksi toinen vetää ja toinen ei? Onko kyse hyvistä käytöstavosita vai mistä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyse on aivan erilaisista puolueista. Itse asiassa Wildersin puolue on yhden miehen puolue kun taas FvD edustaa, heti alusta lähtien, hyvin laajaa joukkoa. FvD on ennen kaikkea keskiluokka, hyvin koulutetut ihmiset ja myös yritysmaailman edustajat (niin PK kuin suuremmat yritykset).

Kun Geert Wilders on aina ollut aika jyrkkä puheissaan, niin hieman arogantti Thierry Baudet ja varsin suosittu Theo Hiddema (72 v) ovat olleet paljon järkevimpiä omissa ulosannissaan. Minusta Baudet teki sen virheen, että ilmoitti olevansa melkoinen sovinisti..Se voi vielä kostautua, nykyaikana ja jollain tavalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Osoituksena siitä miten pahaksi vihapuhekulttuuri ja demonisointi on jo mennyt Hollannin (ennen vanhaan niin suvaitsevassa) yhteiskunnassa saatiin tänään. Utrechtin yliopiston dosentti Corné Hanssen kirjoitti omaan naamakirjaansa seuraavan lauseen FvD:n voiton jälkeen: "Volkert, waar ben je?" (Volkert, missä olet?):

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3332180/universita...

Olen sanaton. Aivan uskomatonta....Volkert van der Graaf on se vasemmistoaktivisti, joka tappoi Pim Fortuynin vuonna 2002 ja joka kävelee nyt jo vapaana miehenä. Hollannin lehdet kirjoittavat, että tänään tuli varsinainen solvausten ja uhkausten aalto..näin suhtaudutaan nykyisin demokratian tuloksiin. Kansa on väärässä ja sitä pitää vissi vaihtaa. Huolestuttavaa.

Vasemmiston vihapuheet ja väkivalta edustavat aivan omaa luokkaansa (kuten nähtiin myös Hampurissa: valtavat tuhot). Suomessa vihapuheet eivät koskaan tule vasemmalta, eihän? Mitä sanovat Mauri ja Arto tai vaikkapa Li tällaisesta, todellisesta ääriajattelusta (joka siis ón jo johtanut upean ajattelijan kuolemaan)?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset