Elämä jatkuu

Brysselin kone ei sakkaa

Eräs Rauli Badding Somerjoen mukavimmista lauluista on mielestäni "Bussi Somerolle ei voi aja ojaan".  Samaa voidaan sanoa Yle radio ykkösen "Brysselin kone"-ohjelmasta: se ei millään sakkaa (maksi-boeingin tavoin). Maija Elonheimo on minun ja monen muun suosikkitoimittaja, joka kerta toisensa jälkeen yllättää niin valittujen haastatteltavien kuin omien järkikysymystensä suhteen.

Jatka sillä linjalla, Maija! Ohjelma tulee jokaisena keskiviikkona ulos, aamulla klo 10-11, ja tänä päivänä oli äänessä valtionopin professori Tapio Raunio.

Raunio huolestuu aivan aiheellisesti siitä, että EU-vaalit (23-26.toukokuuta) jäävät/jäivät eduskuntavaalien varjoon. Esimerkiksi juuri nyt suosittujen vaalitentien yhteydessä suuret EU-kysymykset loistavat poissaolollaan vaikka Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa 1.7 ja unionin liitokset natisevat..

Toisin kuin Merkel-Macron-Juncker-trio, edustan itse sitä näkemystä, että integraation taso riittää nykytasolla. Itse asiassa haluaisin, että jäsenvaltioiden valta taas hieman kasvatetaan. Tiukka kauppaliitto tuntuu olevan suosiossa myös muualla Euroopassa, erityisesti sen itä- ja pohjoisosissa. Mutta, turhaa minun on puhua omiani: kuunnelkaa mitä ammattilainen kertoo tämän hetken EU:sta sekä Euroopan parlamentin eri ryhmistä:

https://areena.yle.fi/1-50060671

 

Tarpeellinen liite:

Luettelo Euroopan parlamentin ryhmistä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomi on sarvikuonojen maa, ja täällä ei nyt haluta puhua muusta kuin ilmastosta, avohakkuista ja hömötiaisista.

Suomelta on todella väärin jättää EU vain meppien armoille, suunta pitää olla eduskunnan näyttämä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostavaa, että prof Tapio Raunio luokittelee kotimaamme vihreät vasemmistopuolueeksi (22:20 minuuttia), silloin kun vielä puhutaan perinteisestä ja kuluneesta oikeisto-vasemmistoakselista. Muutenkin, hänen mielestään 100 vuotta sitten perustetut puolueet eivät enää kunnolla istu nykyaikaan..Näinhän se on.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Toisin kuin Merkel-Macron-Juncker-trio, edustan itse sitä näkemystä, että integraation taso riittää nykytasolla. Itse asiassa haluaisin, että jäsenvaltioiden valta taas hieman kasvatetaan. Tiukka kauppaliitto tuntuu olevan suosiossa myös muualla Euroopassa, erityisesti sen itä- ja pohjoisosissa."

Kepu, Kok ja SDP kuuluvat EU-parlamenttiryhmiin, jotka kannattavat EU-liittovaltiota. Ääni Kepulle, Kokoomukselle tai SDP:lle on samalla myös ääni liittovaltiolle. Tämä taitaa koskea myös Vihreitä, RKP:tä ja KD:tä.

Huvittavinta tässä on se, että Ranska ja Saksa (EU:n johtovaltiot) pelaavat samaan maalin Putinin Venäjän kanssa. EU-liittovaltion lisä Suomen turvallisuuspolitiikalle on tasan nolla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ennen kuin jokainen (= harva?) aikoo äänestää 23-26.toukokuuta, kannattaisi perehtyä siihen mihin ryhmittymään tuo ääni menisi ja minkälaiset seuraukset sillä olisi, isommassa mittakaavassa; tämä kaikki tietysti vasta sen jälkeen kun itselleen on tehnyt selväksi minkälaisen EU:n haluaa..

Minulle, Macronin ajama "transfer-unioni" on lähinnä kauhistus (yhteinen valtionvarainministeri, yhteinen budjetointi, yhteiset velat jne), jossa toiset maat tekevät ja maksavat enemmän kuin toiset.

Suomen virallinen linja on hieman epäselvää, kuten Tapio Rauniokin toteaa, mutta itse ilahduin ainakin siitä, että Suomi liittyi hollantilaisen valtionvarainministerin (Wopke Hoekstra) perustamaan "Hansa-ryhmään". Näin syntyi edes pientä vastapainoa Macronin suunnitelmien suhteen.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264727-rans...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251185-pett...

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Minäkin olen Elonheimo-fani ja arvostan kovasti kun hän kutsuu kuultavaksi ihmisiä federalisteistä minun kaltaisiini euron rakenteen kriitikoihin saakka.

Oma aiheeni yhdisti molempia - kehuin europarlamentaarikkoja ja komissiota EU:n pääomamarkkinaunionin rakentamisesta ja toruin heitä euron jäykkyyksien lisäämisestä sen sijaan että tuotaisiin takaisin toimiva ja hajautettu ECU-järjestelmä euron uusvanhaksi määritelmäksi.

https://areena.yle.fi/1-4423893

Maija muuten mielellään keskustelee esim. Twitterin viesteillä ja ottaa haastatteluehdotuksiakin vastaan. Hieno ammattilainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset