Elämä jatkuu

vodkan valtavat vaivat

Venäjän hallitus on tämän vuoden alussa tekemässä gorbatshovit nostamalla vodkan hintaa kaksinkertaiseksi. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Venäjän alkoholin kulutus onkin noussut rajusti ja edustaa nykyisin maailman ehdotonta huippua: yli 18 litraa puhdasta alkoholia jokaista asukasta kohti. Tämä tarkoittaa 140-miljoonan kansan osalta 45 vodkapulloa per vuosi, vauvasta vaariin. Laaketieteen Lancet-lehden mukaan yli puolet Venäjän 15-54 vuotiaiden kuolemista johtuu suoraan alkoholista. Muuten, Suomikin pärjää mainiosti tässä kilvassa (jo reilut 10 litraa/härmäläinen)...

"Dolbanjom !" (murskaamme sen !)

Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien halvimman laadun puolen litran vodkapullo maksaa 89 ruplaa (2 euroa) ja nyt toivotaan, että edes se hillitsisi kulutusta ja kuolemia. Riski on kuitenkin suuri, että hinnankorotuksen vaikutus tulee olemaan päinvastainen. Jo "halvan" vodkan aikana kuoli vuosittain 20 000 venäläistä alkoholimyrkytyksiin ja nyt on pelättävissä, että tuo luku nousee kun ammattijuoppojen rahat eivät enää riitä viralliseen kulutukseen. Venäläiset lääkärit ovat koko ajan varoittaneet äkillisen hinnankorotuksen vaaroista.

Moskovalaisen Wodka-Museum:in johtaja Jekaterina Kulisjova kertoo, mistä voi ehkä aavistaa onko kaupassa/kioskissa kyse vaarallisesta piraattivodkasta vaiko aidosta:

  • "Onko pullo ehjä ja uusi vaiko jo hieman kulunut?"
  • "Onko etiketti suorassa?"
  • "Onko veromerkki suorassa ja ehjä?"
  • "Onko kirkas ja läpinäkyvä?"

Hän neuvoo ostamaan vähintään 100 ruplan puolen litran pulloja ("alle 70 ruplan puolen litran pullo on ilman muuta jo suuri riski").

Halvan vodkapullon ja maaseudun samogon:in (pontikan) välillä on kuitenkin vielä selvä ero, viime mainitun eduksi. Samogon voi olla pahanmakuinen mutta ei koskaan myrkyllinen (vaikka pitkässä juoksussa sekin tappaa varmasti).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Vietin alkeellisissa oloissa 90 luvun lopussa noin viikko Ljubnitsa nimisessä kylässä.
Sänky oli niin epätasainen ja kova, että ei siihen voinut nukkua ilman narkoosi.
Onneksi paikalliselta samagon tislaamolta saatiin apua, hinta oli 10 rupla ½ litra.
Kierrätyskin toimii, kun vietiin kymmenen tyhjää pulloa takaisin, saatiin yksi täysi pullo tilalle.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

#1: Heikko lämmityssysteemi ja/tai huono lämmöneristys paranee myös lämmikkeellä. - Palo- tai häkävaroittimen toimintaa se vastaavasti heikentää.

Seppo Hildén

Tuohan tarkoittaa Venäjällä käytännössä sitä, että kotipoltto tulee kasvamaan räjähdysmäisesti.

Nyt kannattaisi itärajan lähellä olevien suomalaisten pienten metallipajojen olla hereillä ja alkaa tekemään pontikkapannuja vientiin...

masa (nimimerkki)

Kotiteollisuus kunniaan myös Suomessa.
http://homedistiller.ru/
Tiesittekö, että venäläinen premium-vodka, Russian Standard on puhdistettu uuttamalla siihen kaurahiutaleita ja vaaleaa leipää.
http://www.youtube.com/watch?v=mwxR7-2ufzE&NR=1

ilmari (nimimerkki)

Saksankielentaitoisille kiinnostava kirja: “Wodka Trinken und Macht in Russland” (ISBN 3-937989-03-X), kirjoittaja Sonja Margolina.

Seppo Hildén

Ilmari,

heh, kyllähän siinä kuvassa oli reipasta ulkoilmaa viettäneen miehen kasvot ennemminkin.

ilmari (nimimerkki)

Juu, eikö olekin hieno shokkieffekti, kun tuollainen naamataulu ilmestyy yhtäkkiä ruutuun?

Siinä loppuisi monelta krapulakin samantien.

Tamás (nimimerkki)

For a paraphrase of this ad (and much more) see http://riowang.blogspot.com/2009/05/may-9.html !

Tamás (nimimerkki)

BTW a concise but good article has just been published on the Russian net for “the birthday of vodka” on 31 January: http://vodka.com.ua/articles/history/1381.htm (here the same text is repeated, but with some illustrations: http://nnm.ru/blogs/judasprist/31_yanvarya_-_den_r...)

But nothing can beat the Finnish vodka. Finlandia© rules!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset