Elämä jatkuu

Hiilidioksidi-imurit jo todellisuutta

Ihminen on melko tyhmä ja samalla ajatteleva olio (homo sapiens). Jo pelkästään maapallon jatkuva väestönkasvu sekä asevarustelu olkoon osoituksina siitä tyhmyydestä, mutta onhan silti olemassa myös valopilkkuja.

Nyt, kun kotimaisten vaalienkin yhteydessä paljon puhuttiin hiilinieluista, on ollut mukavaa huomata, että teekkarit muualla ja keskuudessamme ovat ryhtyneet jo ajat sitten tuumasta toimeen. Ainakin islantilaiset, sveitsiläiset sekä nyt myös hollantilaiset. Bill Gates on paljon investoinnut Direct Air Capture (DAC)-teknologiaan ja uskoo pystyvänsä sitomaan ainakin osan ihmiskunnan kehittämästä hiilidioksiidista. Hyvä niin; sama fiksu mies ehdotti myös robottiveroa.

Islannin Reykjavik Energyn liikekumppani Climeworks lienee kaikkein pisimällä ilmakehän hiilidioksidin talteenoton toteutuksessa ja nyt myös sveitsiläiset insinöörit kokeilevat vastaavaa, Hinwil-kylässä noin 30 minuuttia Zürichin kaupungin ulkopuolella:

https://www.nytimes.com/2019/02/12/magazine/climeworks-business-climate-change.html

Suomen kielellä puhutaan ilmastonmuokkauksesta.  Vaikka ihminen onkin sellainen aivo-olio, että sokeasti, sitkeästi ja aivan loppuun asti uskoo teknologian ratkaisumahdollisuuksiin, niin silti faktana pysyy, että YK:n ykkösteemaksi pitäisi vihdoin ottaa tuo maapallomme jatkuva väestönkasvu (nettona: 230 000 sielua/vrk = yksi Tampere/pv)...Ilmastonmuutos on ainoastaan seuraus; itse syy lienee meidän kaikkiemme tiedossa.

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Hiilidioksidin imeminen ilmasta on huijausta. Tuottaa enemmän päästöjä kuin ottaa.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten tuossa hollantilaislinkissä todetaan: toiset ostavat rahantekomielessä "ilmaa" (esimerkiksi Soneran kuuluisat Saksa-kaupat) ja toiset uskovat ilmalla tekevän rahaa tai autuaisuutta.

Katsotaanpa, kyynisinä sivustakatsojina, aivan rauhassa miten kyseisille kokeiluille käy (meillähän ei ole sijoituksia tohon, eihän). Hyvä, että Bill Gateskin on mukana. Hän, jos kukaan, pystyy kokeilemaan hiilidioksidi-imurointi loppuun asti.

Kuten blogin otsikko jo sanoi: hiilidioksidi-imurit ovat jo todellisuutta. Miten kauan ja millä hyötysuhteella onkin jo eri juttu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Hiilidioksidin imeminen ilmasta on huijausta. Tuottaa enemmän päästöjä kuin ottaa.”

Kysymys on siitä, miten prosessin tarvitsema sähkö tuotetaan. Jos sähkö on puhdasta, myös co2 on.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mikä sähkö on aivan puhdasta?

Koko homma kuulostaa avannon tyhjentämiseltä toiseen avantoon.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Ydinvoima ja uusiutuvat.

Vaikkapa aurinkopaneelin tuottamiseen tarvitaan paljon sähköä. Jos tuo sähkö tuotetaan hiilellä, on paneelilla iso hiilijälki. Siitähän aurinkosähköä aikanaan kritisoitiin. Tilanne muuttuu toiseksi, kun aurinkopaneelit valmistetaan aurinkosähköllä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ensimmäinen arveluni koskee noiden mööpeleiden rakentamiseen käytetty energia ja sen aiheuttama hiilidioksidipäästö. Toinen koskee käytön vaatiman energian päästöt. Sitten kolmas arvaukseni on se, että homman liikkeellepaneva idea on saada hiilidioksidia kasvihuoneisiin ilman luonnollista tuuletusta. No katsotaan miten kehittyy ja blogistin kanssa samaa mieltä mainituista perusfaktoista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun tuo lisääntymiskäppyrä on exponentiaalinen niin se tarkoittaa samalla että joka päivä tulee useampi uusi kuin edellisenä päivänä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kuuntelin vahvassa ilmastouskossa olevaa Valtaojaa ratiosta. Esko oli sitä mieltä että teknologia "pelastaa" pallon ennenkuin hiilidioksiidi ehtii pallon tuhoamaan. Ja se hiilidioksiidi on kaikkein haitattomin "aine" jota ihmiset ilmaan päästelee. Teknologialla siis pyritään poistamaan kasvien ravinto pois ilmaa pilaamasta, melkoisen järjetöntä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun tässä nyt vouhotetaan riittävän kauan niin saattaahan se tulla tilanne että hiilidioksidia täytyy alkaa lisäämään ilmakehään että kasvillisuus säilyisi ja ravinnon tuotanto riittäisi lisääntyvään kulutukseen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mitä voisi tapahtua, että me joudumme moiseen tilanteeseen?

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Esko Valtaoja on hieman rasittava jokapaikan asiantuntija, mutta jostain syystä hirmuisen suosittu. Katsokoon tähtiä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"No till"-maanviljellysmetoodilla sidotaan paljon hiilidioksiinia maahan.

Siinä käytetään jatkuvaa kasvustoa, joka sitoo maan paikalleen rankkasateissa ja myrskyissä, karjaa ja kanoja. Näillä toimenpiteillä kasvatetan ruokamultaa, joka pystyy sitomaan suuret määrät vettä, säästetään polttoaineissa, myrkyissä, tekolannotteissa, kastelussa ja maatalouskoneissa sekä tietenkin työssä.
Ja viljelijälle/karjankasvattajalle jää enemmän rahaa käteen!
Eikä jokiin/mereen/järviin joudu fosforia yms.

Tässä videoissa koko homma selitetään:
https://www.youtube.com/watch?v=ZGvVli0OTrQ

ja tässä:
https://www.youtube.com/watch?v=S3rhjqzVrRc

ja vaikka tämä pitkä video:
https://www.youtube.com/watch?v=uUmIdq0D6-A

P.S. Testailen näitä metodeja puutarhassani. Tosin hieman toisin menetelmin, koska minulla ei ole karjaa.

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"No fuck" saattaisi olla tehokkaampi pirttiviljelysmetoodi hiilidioksidisidontaan, mutta näillä valitettavasti mennään (kuten todettiin aloituksessa)..

Terveisin,
MMK/agronomi

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Et varmaan ehtinyt katsoa videoita?
Siellä on sen verran selviä numeroita ja tuloksia, jotka myös yliopistojen tutkijat vahvistavat jne., että kyllä asia on selvä.

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Henry, hoi ja terveisiä Bulgariaan! En tarvitse näitä videoita, sorry siitä. Olen, nääs, alan miehiä ja tuo "no tillage" ei ole millään tavoin uutta. Hyvä homma sinänsä, mutta omakotitarveviljelyn mittakaavasa ei sittenkään ratkaisua ihmiskunnan kokonaisongelmaan.

Vasta silloin kun me kaikki ryhdymme kompostoimaan omat paskamme, päästäisiin edes hieman eteenpäin (tärkeintä silti: stoppi maapallon väestönkasvulle):

"Ulosteemme ja maailman nälkä" (vuodelta 2012):
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127087-ulos...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #15

En sanoisi 500 - 1.000 hehtaarin tiloja hoitavia farmareita "omakotitarveviljeliöiksi". :)

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Tarkoitinkin lauseesi: "Testailen näitä metodeja puutarhassani".

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

noo nyt ei kovasti ole hiiltä co2 ilmassa, vain 412 ppm ja jos hiilen co2 putoaiši jonnekin 280 ppm, niin pohjoiselle alueelle tulisi pieniä jääkušiakin ja naurut loppuisi siihen

Käyttäjän MattiErjala kuva
Matti Erjala

Elollinen luonto on pitkälle kehittynyt hiilidioksidi-imuri (yhteyttämisprosessi). Tarvitsemmeko vielä jotain muuta? Imurin tehokkuutta kyetään säätämään ihmisten toimesta - jopa kannattavasti (ainakin pelloilla ja metsissä).

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ja? Eli mikä on mielestäsi seuraus tästä?

Voimmeko jatkaa samaa tietä kuin tällä hetkellä?

Liikenteen päästöthän ovat kai mielestäsi hyviä ja terveydelle ongelmattomia?

Tästähän on oikeastaan eniten kyse: haluammeko vähentää päästöjä ja ovatko päästöt ihmiselle terveellisiä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset