Elämä jatkuu

Hallitusneuvottelut jumissa - keskusta jättää sittenkin väliin

Tiedän, otsikointi onnistui sen verran hyvin, että kiinnostus heräsi väkisin. Tuntuu suorastaan oudolta, että jopa uutisissa puhutaan "uudesta hallituksesta" ja ryhdytään luettelemaan mahdollisia ministereitä, vaikka todellisuudessa ainoastaan hallitusneuvottelut ovat alkaneet. Kaikki on vielä levällään.

En liene ainoa, joka pettyi keskustan (liian) nopeaan myöntymiseen suhteessa herra Rinteen hallituskutsuun ja jäinkin miettimään kahta, mahdollista syytä siihen:

  1. Kyse on keskustan ja Juha Sipilän ovelasta vedosta: suostutaan sentään hallitusneuvotteluihin, mutta pidetään sen verran kiinni omista vaatimuksistaan ja hintalapustaan, ettei sopua hallitusohjelmasta millään synny. Sen jälkeen onkin seuraavan hallitustunnustelijan vuoro...
  2. Taustalla, virkamiesten paine on ollut ylivoimaisen kovaa: monen miljoonan ja monien vuosien sote-valmistelun on yksinkertaisesti saatava maaliin ja ainoastaan täten se vihdoin onnistuu..(ilman kaksilla rattailla ajavaa kokoomusta).

Terveisiä korven tarkkailijalta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Täytyypä seurata, miten tuossa käy. Mitä hitaammin hallitus saadaan pystyyn, sitä pitempään Sipilä nostaa pääministerin palkkaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jos menee oikein pitkään niin kaikki nykyiset ministerit saisivat jopa lomalta paluurahat.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taitavat saada ko. lomarahan jo nykyisen vallassa olon johdosta. Lomakausi päättyy vuosittain valtiolla 31.3.

Valtion vuosilomasopimuksen nojalla virkamiehille ja työntekijöille maksetaan myös lomarahaa, jonka suuruus lomavuosina 2017 - 2019 on 2,8, 3,5 tai 4,2 prosenttia lomarahan maksukuukautta edeltävän kuukauden kuukausipalkasta kerrottuna täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärällä. Prosentin suuruus riippuu palvelussuhteen kestosta.
Lomanmääräytymisvuosi on 1.4. alkava ja 31.3. päättyvä ajanjakso.

https://vm.fi/valtio-tyonantajana/virka-ja-tyoehdo...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #7

Voihan ne tietysti venyä vuoden 2020 puolellekin. Silloin olisi säästöt ja yli 2 miljardia.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

ST, #2: Hyi, hyi, Seppo Turunen. Raha vain ain mielessä. Eiväthän ministerit noin, rahan tai limusiinikyydin perään. Isänmaan ja suomalaisten asiat ovat etualalla, aina? Palkka tulee sitten erinomaisesti tehdystä työstä - kuin hyvänmiehen lisänä.

Blogisti "Korven tarkkailija" varmaan pelaa shakkia, sen verran ovelan hyvä näkökulma. Politiikassa ei kaikki -sittenkään- ole aina sitä miltä saattaa aluksi näyttää. Pelinappulan siirrot uuteen asemaan tapahtuvat hyvinkin ärhäkästi ja nopeasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Shakkia pelaan, mutta vallan huonosti. Vanhin velipoikani Kaarlo pelasi sentään aikoinaan Hollannin shakkimaajoukkueessa ja voitti meitä tolloja kotona aina mennen tullen:

http://www.kaarloschepel.nl/

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #8

Paremmassa turvassa ne rahat ovat toimitusministeriön hoteissa. Jää Rinteelle vähemmän jakoaikaa. Kahden ja puolen kuukauden viivytys säästää noin 500 miljoonaa tulevalta lainan ottamiselta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen Vastaus kommenttiin #10

ST # 10: Sorry, heh, unohdin laittaa kommenttiini nämä - "huumorihakaset" ((((

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Keskustan kynnyskysymykset ovat tässä mielessä hyvin mielenkiintoisia:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006097519.html

Lainaan tähän niistä muutamaa, joista luultavasti käydään kovaa vääntöä:

"2. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Teollisuuden toimintaedellytyksiä ei saa heikentää."

Vasemmisto luultavasti haluaisi rahoittaa toimiaan uusilla veroilla elinkeinoelämälle, mutta kynnyskysymyksien osalta se ei näytä kepulle käyvän.

"8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla."

Vasemmisto luultavasti haluaa tiukempaa ympäristölainsäädäntöä maa- ja metsätaloudelle. Se tietäisi suoraan tai epäsuorasti sille uusia kustannuksia.

"9. Sitoudutaan keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö."

Puunkäytön maltillisen lisäämisen turvaaminen voi olla kova pala vasemmistolle.

Kun kepu sanoo, että nämä ovat sen kynnyskysymykset, niin mielestäni se tarkoittaa, että kepun ei pidä taipua näissä kysymyksissä, vaan jos sen tahtoon ei taivuta, niin sen tulee lopettaa hallitusneuvottelut arvovaltasyistä. Lopulta sen kannalta on parempi olla ryhdikkäänä oppositiossa kuin omat kynnyskysymyksensä syöneenä demarien vasallina hallituksessa.

Myös liikenteeseen ja etenkin fossiilisista polttoaineista luopumiseen liittyvät asiat tulevat varmasti hiertämään kepun ja vasemmiston välejä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Se mikä itseäni kaikkein eniten ihmetyttää keskustan menossa hallitusneuvotteluihin demarivetoiseen ja vasemmistoenemmistöiseen hallitukseen on se, kun Sipilä sentään keskustan vuoden 2015 suuren vaalivoiton turvin luotsasi hallitusta melkein vaalikauden loppuun ja näin keskustalla oli mitä oivin tilaisuus jo hallitusohjelmaan saada omia puolueen näkökantoja mukaan. Tuosta huolimatta keskusta kärsi tämän vuoden vaaleissa rökäletappion ja on siitä huolimatta lähtemässä mukaan demarivoittajien kelkkaan. Eihän tässä pitäisi olla minkäänlaista menestymismahdollisuutta saada keskustan näkemyksiä tärkeiltä osin ohjelmaan mukaan. Sen verran suuria ovat talouspolitiikassa huomioiden Sipilän hallituksen toimet. Miksi siis ylipäänsä lähteä edes neuvottelemaan vai myykö keskusta aatteensa pelkästä ilosta päästä hallitukseen?

Vasemmistovetoinen, Rinteen mahdollinen tuleva, hallitus tulee olemaan velkavetoinen ja jakajana kaikille jotain, vaikkei olisi varaa. Kas kun talouden näkymätkään ei oikein ole ennusteena jakopolitiikalle vaan pohjana tiukkaan talouteen. Tämä politiikka ei taida vanhat meriitit huomioiden tulla kyseeseen.

Yksi asia joka häiritsee aiempiin hallitusneuvotteluihin on neuvottelujen päivittäinen aikataulu, joka noudattelee pitkälti ns. normaaliin työaikaan pohjautuvia neuvotteluja. Aiemminhan työtä sentään tehtiin yömyöhäiseen. Myös eu-kokoukset joihin pääministeri joutuu osallistumaan ovat olleet yleisesti yökokouksia kestäen aina aamutunneille. Kysymys kuuluukin, miten mahtaa Antin terveys tuollaista rumpaa kestää, kun jo nyt hänen kehonkielensä näyttäisi rasittuneelta?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Juha Sipilä pelasi ovelasti Petterin ulos. Kepu antoi selvästi ymmärtää että se ei lähde hallitukseen. Tästä johtuen Petteri laittoi kynnyksensä niin korkealle, hallituskiimassa kun oli ja piti varmana että Kepu jää pois, että Rinne ei niitä voinut hyväksyä.

Nyt Kepu on siis pelannut Kokoomuksen ja SDP:n toisiaan vastaan niin että Kokoomus ei voi perääntyä.

Seuraava vaihe voisi sitten olla se että Kepu pitää kiinni omista kynnyskysymyksistään joka taas romuttaa kokonaan "veropohjan tiivistämisen", suomennettuna kaikenlaisia lisäveroja, veronkorotuksia siellä ja täällä.
Näin Kepulle avautuu tuhannen taalan paikka hypätä pois peusteella että se ei voi hyväksyä elinkeinoelämän ja työtätekevien veronkorotuksia. Ja kun kaikki veronkorotukset, maksoipa ne kuka hyvänsä, lopulta maksaa tavallinen tallaaja kun menee kauppaan tai käyttää sähköliettä tai autoa tai asuu jossain.

Tämä taas avaisi Kepu-Kokomus-Perussuomalaiset - hallituspohjalle tilaa.
Nämä kolme puoluetta ovat ne joilla on taloudesta ne realistisimmat käsitykset: Rahaa ei saa seinästä vaan se täytyy ansaita eikä sitä voida jakaa vastikkeettomasti.
Nuo "arvo pohjat" joutavat romukoppaan siinä vaiheessa kun talouden ja yhteiskunnan realiteetit astuvat esille.
Ns. "turvapaikanjhakijoista" näillä kolmella on suunnilleen samanalaiset mielipiteet.
Juha Sipilä kokeili ja erehtyi, kun luuli 2015 että Kepu saisi valtavan kannatuksen ottamalla "turvapoaikanhakijoita". Kepunhan täytyy analysoida ja päätyä siihen tulokseen että sen tappio vaaleissa johtui paljolti juuri tästä kysymyksestä. Tätä tukevat kaikki analyysit joita julkisuudessa on esitetty. Tosin käänteisesti: Kaikki ovat sitä mieltä että Perussuomalaisten nousu johtui juuri pakolaiskysymyksestä. Ja jonnekinhan ne äänestäjät menivät.
Luultavasti Petteri Orpo saa mennä ja tilalle tulee enemmän Kokoomuslainen johtaja. Vaikkapa Häkkänen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilän asema, vaikka vielä puheenjohtaja onkin on varsin heikko, vaikka julkisuuteen sitä ei haluta sanoa, niin kepun kenttä pitää juuri Sipilää ja hänen hallituksessaan ajamaa liian oikeistolaista politiikka suurinpana syynä kepun rökäletappioon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siksipä Sipilän intresseissä on neuvotella keskustalle mahdollisimman edulliset ehdot, ja tulos tai ulos.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sen verran voidaan jo nyt todeta, että rökäletappiosta huolimatta keskustalla on sittenkin harvinaisen vahva neuvotteluasema. Pelin politiikkaa..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sehän tässä näkymä on. Sipilä heiluttaa tahtipuikkoa. Rinne ja Andersson tanssivat balettia. Pian näemme Demipliin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Riippuu siitä kuinka tukevasti jalat ilmassa yksistään demareilla on saati sitten viherkommunisteilla. Kerrankin tuli mainio a-studio yksistään Petteri Orpon ilmeiden takia eilen jossa hän vetosi isänmaan puolesta ettei kepu ihan mihin vain menisi vaikka kuinka vastineeksi siltarumpuja sataisi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Mikko, kumpikaan kommunistisista puolueista ei saanut yhtään edustajaa läpi.

Kun otetaan huomioon koko poliittisen kentän siirtymä oikealle, ei ole ihme todeta, että Vasemmistoliitto on melko lailla sitä, mitä SDP oli vaikkapa noin kolmekymmentä vuotta sitten sijainniltaan vasen - oikea -akselilla talousnäkemyksiltään.

Petteri Orpon oli vaikea olla, mutta perinteinen porvariston hillitty charmi miltei voitti, kohtuullisesti Orpo piti murheensa sisällään. Tuossa tilanteessa olisin kernaasti kuullut Orpon käsitykset hallintarekisteristä, yritystuista (suorat ja epäsuorat mukaan lukien lähes torjuntahävittäjien hankintahinta joka vuosi).

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenkiintoista on, että jo etukäteen tiedetään, että tämä hallitus tulee velkaanuttamaan Suomea. Katetta tuolle väitteelle ei löydy, nimittäi Ilta-Sanomien teettämän tutkimuksen mukaa eniten Suomea ovat velkaannuttaneet viimeisen kolmenkymmenenvuoden aikana porvaripuolueet, Kokoomus kärjessä, vasemmistopuolueet hännillä. Kokoomus tiukan talouskurin puolueena on tämän tutkimuksen mukaan suuri kupla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Rinne itse kertoo 'hallitusta velkaantumisesta', velkaantuminen kasvaa muutenkin jonka takia VM esitti 2 miljardin säästöideansa mutta toki jos demarit unohtavat kaikki vaalilupauksensa ja leikkaavat vaikka maahanmuuton menoista niin velkaantumista ei tapahdu.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Jos keskustan asettamista kynnystavoitteista päästään hallitusohjelmassa sopuun, niin uskon, että nyt on mahdollista kehittää koko Suomea tasapuolisemmin ja muuallakin Suomessa on mahdollista asua ja tulla toimeen.
Sotekin saadaan maaliin ja kuntien toimintakyky saadaan varmitettua. Kokoomuksen ja vapaavuorelaisten keskittämispolitiikka ja maan autioittaminen ja pakkomuutot Helsinkiin saadaan torpattua. Demaritkin näyttävät olevan samoilla linjoilla. Tosin demareissakin suurissa kaupungeissa on vapaavuorelaisten aisankannattajia lylyineen. Suurin ongelma uudessa hallituskoalitiossa on vihreät kaupunkifeministit kuplissaan ja pilvilinnoissaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Nyt mennään lähes yksi yhteen Ruotsin ratkaisun mukaan.Siellä tosin ohjelma ohittaa ministerikiiman.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos ja kun ryhdytään jakamaan ministeripaikkoja, ehdotan sellaista nimikettä, joka Suomessa oli käytössä 1920-luvulta aina 1960-luvun loppuun saakka:

Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri

Kerrassaan mainio titteli ja työkenttä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Todellisuudessa se ministeriö eli aina vuoteen 1970 saakka. Ja 'Jatkosodan aikana ministeriölle kuului lisäksi kaikkia 16–60-vuotiaita henkilöitä koskeneen yleisen työvelvollisuuden johto'. Vain kahta kirjainta, tempusta ja temporaalimuotoa muuttamalla sekin saataisiin nykyaikaan...

Kyllä minäkin muistelisin, että lapsuudessa tosiaan puhuttiin kulkumiesten ja yleisten naisten ministeristä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Meillä vain kun ei ole enää "yleisiä töitä" valtion hoivassa. Kaikki on yksityistetty tai yhtiöitetty.

En tiedä on sinulla kokemusta, minulla on, näistä "yleisistä töistä"?
En kyllä kaipaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30

Ja tuhansia kilometrejä maanteitä, rautateitä ym.
Joissa suuret määrät ihmisiä seisoskeli pitämässä lapioita pystyssä. Satoi tai paistoi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kulkulaitoksista mieleeni johtuvaa: ajan sattuneista syistä paljon ja nimenomaan valtatie- sekä moottoritieajoa. En voi olla huomaamatta, miten usein moottoritien vasenta kaistaa hidastelee naispuolinen kuljettaja, joka ei tietenkään katso taustapeiliin ja niin hän hidastaa takaa tulevan kulkua. Keskiviivassa pitäytyvissä ja alinopeutta (tiedän, käsitteenä sitä ei Suomessa ole, mutta Saksassa on - väestömme kasautuessa kaupunkiseuduille Suomikin käsitteen käyttöönoton tarvitsee) ajavissa on nimenomaan (vaikkakaan ei yksinomaan) naisia.

Kun etenen, teen sen ripeästi ja silloin kömpelyyttään ja kokonaisuuden hahmottamiseltaan puutteelliset ärsyttävät minua ja tuolloin ajattelen hetkittäin sovinistisesti: Saudi-Arabiassa ymmärrettiin aiemmin, että miehet ajavat. Sitten he heittivät kerralla sen ainoan, mikä kulttuuriperinnössään oli hyvää, pois. Kerralla koko kulttuuriperintö roskiin: naisten annettiin ajaa. Kun ärtymykseni laskee, ajattelen taas toisin.

Anne Berner sai nopeutetusti Suomen kansalaisuuden ministeripestiään varten, joten tarvittaessa jo koettu voidaan toistaa. Ärtymyksen hetkenäni toivon hallitukseen puolueiden ulkopuolista liikenneministeriä (siitä viestintäministeriöosuudesta huolehtikoon jostakin kansanrintamapuolueesta valittu Suomen kansalainen, mies tai nainen), Saudi-Arabiasta miestä, jolle myönnetään pikatahtia Suomen kansalaisuus.

Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri lisätköön työkenttäänsä miehen kylkiluusta valmistetun sukupuolen kehittämisen tieliikennekelpoiseksi varmistamalla naisten toteuttaman peilien (joilla en tarkoita meikkipeilejä) aktiivisen käytön liikenteessä, sopivan tilannenopeuden ylläpitämisen ja toisten huomioon ottamisen siten, että ei vaikeuteta liikenteen sujumista.

Pahoittelen off-topicia, tarjoamasi tilaisuus oli käytettävä. Terveisin, nimimerkki Osa-aikasovinisti
----------------------------------------------------------------------------------

Vaan asiaan: totta, Keskusta on nyt hyvissä asemissa. Silti muistettakoon, että jokaisella, aivan jokaisella, puolueella on omat kipunsa, jotka poikkeavat osin toisten puolueiden kivuista ja näistä ne ovat hiljaa, koska niitä voidaan käyttää ja käytetään aseina niitä vastaan. Kaikki varmaan tekevät, ainakin henkilö- ja kuntatasolla yhteistyötä keskenään ja valiokuntatyöskentelyyn me eli kamera ei näe. Yhtälailla kaikki (puolueet) riitelevät itse kukin toistensa kanssa.

Oppositiossa Keskusta jäisi PS:n jalkoihin ja laitaoikean sinimusta voi niinikään jäädä.

Tästä tilanteesta olen iloinen, sillä vaikka Keskusta putosi vaaleissa (jo kolmas kerta piikkipaikalta alettuaan ja Kokoomuksen kanssa kimpassa sitten 1991, jolloin tulee tappio, ja saman turpaantulon on kokenut myös SDP Kokoomuksen kanssa kimpassa), lasku lankeaa sittenkin sinne, minne se kuuluu eli Kokoomukselle.

Minä oletan kansanrintaman toteuttavan kohtuuden ja maltin politiikkaa, jossa otetaan huomioon koko valtakunta niin alueellisesti kuin sosiaalisesti. Tästä on hyvä jatkaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä olen ennen kaikkea iloinen siitä, että ei tehty samaa paniikinomaista virhettä kuin 2011. Ei puolueen pidä päättää, että ei lähdetä hallitukseen. Siitä jäädään pois, jos ei kelvata hallituksen muodostajalle tai hallitusohjelma ei kelpaa itselle. Hallitukseen mennään tai ollaan menemättä sillä edustajamäärällä, mitä on saatu. Edustajamäärän muutoksella ei pidä olla mitään tekemistä hallitukseen menemisen kanssa, sen sijaan siitä voi tietenkin yrittää päätellä, pitäisikö omaa politiikkaa yrittää kehittää.

Jokainen uusi tilanne on nähtävä mahdollisuutena. Nyt pitäisi olla edellytykset kehittää perustuloa, vaikka sosialidemokraatit ovatkin olleet tähän asti sitä vastaan. Mutta vaikkapa vihreät ja vasemmistoliitto voimakkaasti puolesta. Jos jotain pelkään, se on Pisara-radan rahoituksen ottaminen hallitusohjelmaan...

Ja tärkeintä kaikessa. Ensin on karhu kaadettava ennen kuin nahka nyljettävä. Hallitus ja hallitusohjelma eivät ole vielä kasassa. Kaukana siitä.

Sovinismista puheen ollen. Joskus 90-luvun alkupuolella oli japanilaisella automaatiotoimittajalla alan kansainvälisessä julkaisussa järjestelmänsä mainos, jonka yhtenä argumenttina oli 'Järjestelmämme on niin yksinkertainen, että jopa nainen voi toimia käyttäjänä'. Muistaakseni mainos oli vain yhdessä numerossa...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #27

Nyt kun vastauksellani lukitsin sinun vastauksesi minun kommenttiini, olemme merkittyjä miehiä ja tarpeen mukaan riistaa, mutta sen sortin feministejä ei liene foorumilla päivystämässä, että altistuisimme (ajattelee optimisti minussa).

Minäkin pelkään koko valtakunnan hankkeena markkinoitavan paikallishankkeen eli Pisaran sisällyttämistä hallitusohjelmaan. En toki vastusta sitä, jos Helsinki päättää omin vero- ja lainavaroineen sen rakentaa, mutta se on sitten paikallisen kaupunginvaltuuston asia.

Samaa olen mieltä: perustulon kehittämiseen pitäisi olla edellytykset.

JJ: "Jokainen uusi tilanne on nähtävä mahdollisuutena."

Aivan. Virkkeestä tulee mieleeni oitis Matti Nykänen ja miehellä oli viisautta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #28

Jäi oikeastaan tuossa vielä toteamatta, että aktiivimallin purku (nykymuodossaan) pitäisi olla myös mahdollista. En näe mitään syytä, että keskusta mustasukkaisesti pitäisi kiinni siitä, koska vaikka aktivoinnin ajatus on ihan hyvä, toteutus oli todella surkea.

Se oli oikeastaan koko Sipilän hallituksen onnettomin päätös. Jos siitä jotain hyvää haluaa sanoa, niin se toi esille sen, miten tärkeä olisi vastikkeeton perustulo.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustalle riittää maakuntahallinto ja uusi maakuntavero.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllä sieltä nyt tulee Rinteen hallitus, jonka hallitusohjelman kirjoittaa Keskusta pääosin.

SDP:n ja vasemmiston haave on hurja päästä hallitusvastuuseen vain 26,02 % kannatuksin.

Edelleenkin Keskusta tai Kokoomus määräävät Rinteen kaapin paikan ja politiikan v. 2019 - 2023.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset