Elämä jatkuu

Eurooppa: alkohoolikulutuksen kehto

"Eurooppalaiset juomatavat", mitä se sellainen? Lääkäri Pekka Reinikaisen ja miksei toisenkin Pekan kirjoitusten jatkoksi tässä hieman tylyä faktaa ja kiinnostavia pylväitä:

Tiestitkö, että luxemburgilainen juo vuodessa 15,5 litraa puhdasta alkohoolia? Myös irlantilaiset, baltian maiden asukkaat, tšekit sekä veljeskansamme tykkäävät "siitä". Venäjän kulutus (18 litraa) alkaa tuntua yhtäkkiä aika eurooppalaiselta, vaikka edustaakin huippua. Me suomalaiset ollaan nyt keskikastia, mutta globaalisessa katsannossa rapajuoppoja:

EU is the heaviest drinking region of the world

Euroopan sisällä kulutustottumukset muuttuvat ja erityisesti irlantilaisilla on kova kiri menossa (taulukko kuvaa sitä paljonko rahaa eri kansalaiset kuluttavat juomiseen):

Kun aina todetaan, että itänaapurissa kuolee paljon väkeä viinaan niin maapallon tasapainon vuoksi voidaan todeta, että Yhdysvalloissa kuolee vuosittain 75 000 henkeä samaan tautiin: http://www.msnbc.msn.com/id/6089353/

Siitä huolimatta, juomista on aina ollut ja tulee olemaan. Intressit (verotulot ym) ovat sen verran suuret, että harva poliitikko on yhtä uhkarohkea kuin Gorbatshov käymällä ongelmaan tosissaan kimppuun; sen verran suurista äänestäjälaumoista on kyse.

Näin tipattoman tammikuun aikana, harvinaisen hieno sananlasku nuolenpääkirjoitusten ajoilta (serkkuni Simo Parpola kertoi sen minulle kerran):

Viini on kuin tuuli.

Kun se puhaltaa kukkien yli se tuoksuu.

Kun se puhaltaa raatojen yli se haisee..

Kaikki viisasta on ajateltu jo aikoja sitten; ja ihmispoloinen sen kun möhlii edelleen omassa rajoittuneisuudessaan. Silti mukavaa, ettei ihmisrotu ole täydellinen; se vasta kauheata olisikin.

Lähde (grafiikka)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Olipa informatiivinen kirjoitus. Ikivanha sananlasku oli myös minulle aivan uusi.
Viini on kuin tuuli.
Kun se puhaltaa kukkien yli se tuoksuu.
Kun se puhaltaa raatojen yli se haisee..

Voiko asian paremmin sanoa!
Kiitokset päivästä!
~K~

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mielenkiintoisia tilastoja, joista tosin taustatietoja on kovin vähän. Eräänlainen keskinäinen ristiriitaisuuskin niillä on. Niissä on paljon tulkintamahdollisuuksia. Olisikohan esimerkiksi Luxemburgin alkoholirahankäytössä kyse siitä, kun tuo viinien osuus on niin iso, että siellä Euroopan muiden maiden yritysjohtajat, veronkiertäjät ja rahanpesijät käyvät juomassa erittäin kallista shampanjaa?

Gagarin (nimimerkki)

Katsokaapa tuota juomatapojen riskitaulukkoa!
Vapaan alkoholin alueet Euroopassa ovat juomatavoiltaan riskittömimpiä maailmassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Taustatiedot löydät kohdasta "lähde" ja sen sivun alaosassa on taas linkki hyvinkin laajaan EU-tiedostoon.

Se mitä sanoit ("Olisikohan esimerkiksi Luxemburgin alkoholirahankäytössä kyse siitä, kun tuo viinien osuus on niin iso, että siellä Euroopan muiden maiden yritysjohtajat, veronkiertäjät ja rahanpesijät käyvät juomassa erittäin kallista shampanjaa?") voi pitää paikkansa. Toisaalta, silloin myös viron tilastoissa pitäisi näkyä suomalaismassojen ryyppy- ja viinanhakumatkat...(viron eduksi ja suomen haitaksi: recorded/unrecorded).

T Pekkanen (nimimerkki)

Ihmiset vain haluavat päihdyttää itsensä jollain tavalla. Täällä juodaan, muualla tehdään toista. Minulla oli kerran algerialainen työkaveri joka sanoi, että Algeriassa kaikki polttaa pilveä. Hän tietysti liioitteli, mutta totuus on, että Islamilaisissa maissa käytetään paljon huumeita. Esim. Iranissa on mittava huumeongelma.

Gagarin (nimimerkki)

Se, mikä myös vaikutta tilastoihin ja varsinkin Euroopassa, on naisten osuus alkoholin juomisesta. Euroopassa kun naisten alkoholin käyttö on myös normaalia eikä siihen liity kohtuullisesti käytettynä sen suurempaa tabua kuin miestenkään alkoholin käyttöön. Esimerkiksi Aasiassa yleensä käytännössä vain miehet juovat ja siitä ne alhaiset tilastolliset luvut. Mutta kyllä japanilaiset, korealaiset ja kiinalaiset liikemiehet joskus kumoavat viinaa kaksin käsin. Koreassa firmat usein ottavat myyntimiehilleen n.s. maksavakuutuksia, jolloin maksakirroosiin sairastuttuaan he saavat korvausta vakuutusyhtiöltä työperäisestä sairaudesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

#3: "Katsokaapa tuota juomatapojen riskitaulukkoa!
Vapaan alkoholin alueet Euroopassa ovat juomatavoiltaan riskittömimpiä maailmassa".

Sitä minäkin ihmettelin. Lisäksi USA:n kakkosriskitaso oudoksuttaa kun ottaa huomioon, että kyseisen maan hallituksen tilaama tutkimus toteaa 75 000 vuosittaista alkoholikuolemaa vuodessa.

Gagarin (nimimerkki)

#7:
Itse en maininnut tuota faktaa ihmettelyn vuoksi, vaan todentaakseni aiemminkin esittämäni näkemykset kulttuurin vaikutuksesta.
Kun pääosa alkoholista nautitaan illallisen yhteydessä perheen keskuudessa punaviininä, niin erilaiset riskit ovat pienempiä kuin kulttuurissa, jossa suuri osa nautitaan kirkkaana viinana pullon suusta paukkupakkasen kaamoksessa keskenään uhoavien alemmuuskompleksikkaiden urosten kesken.

ilmari (nimimerkki)

Jatketaan kuitenkin ihmettelyä: mistä tuon USA:n matala riskitaso kun kerran 75 000 per vuosi kuolevat?

Entäs islanti, norja, ruotsi (ks. eka taulukko ja silti korkea riskitaso)?

Gagarin (nimimerkki)

#9:
Pekka Siikalan mukaan Suomessa kuolee muistaakseni 3000 ihmistä vuosittain alkoholin vuoksi. USA:n väkilukuun suhteutettuna tuo määrä olisi 60-kertainen eli noin 180.000. Ehkäpä tämä selittää asian.

ilmari (nimimerkki)

Minusta riskitaso on korkea usa:ssa ja keskitasoa islannissa, norjassa sekä jopa ruotsissa. Mikäli ykköstaulukko ja nuo jenkkiluvut ovat oikein.

Erland Salo (nimimerkki)

Mielenkiintoisia tilastoja.
Ne antavat meille mahdollisuuksia kaikenlaisiin viisasteluihin ja myös vakavaan pohdiskeluun.

Mielenkiintoista olisi, jos rinnalla esitettäisiin tilastoja kuolleisuudesta minkä alkoholi on aiheuttanut. Suomessa taitaa kuolla 2500 - 3000 henkeä alkoholin vuoksi vuodessa. Kohtalaisen paljon siis. Tietenkin nämä kuolleet ja muuten hoidetut ovat aiheuttaneet valtavan määrän kustannuksia yhteiskunnalle. Muistaakseni joskus on tehty väitöskirjatasoinen tutkimus alkoholisairauksien ja kuolemien aiheuttamista kustannuksista ja alkoholi- ja liikevaihtoveroilla saaduista tuloista. Lopputulemana oli, että alkoholi rasittaa yhteiskuntaa menoina huomattavasti enemman kuin siitä tulee tuloja. Joku voisi sanoa, että mielihyvää ei ole otettu mukaan ja hän on ihan oikeassa. Mutta ei ole myöskään otettu huomioon mielipahaakaan.

Mitä tehdä? Kukaan ei tiedä. Ehkäpä pikkuhiljaa eri keinoja käyttäen onnistumme vähentämään alkoholin kulutusta: Hinnat sopivan korkeina, saatavuus rajoitettuna, mainonta ja muu myynninedistäntä mahdollisimman vähäisenä, oikeaa totuudellista tietoa ihmisille, positiivinen suhtautuminen alkoholiin pois ja muuta sitten, mitä keksitään.

Tamás (nimimerkki)

Hey, I've just seen in my hit stat that this morning you've linked and then deleted the post on the Nazi-Soviet parade in Brest. I'm simply and plainly curious why you've deleted if linked; or why you've linked and deleted. Just for curiosity, all that has no real importance. In the meantime, I've been entertained a lot by some of your great photos. Greetings from a linguistic relative. Tamás

Tamás (nimimerkki)

(from the country which, according to your statistics, drinks the most in the continent which drinks the most in the whole world).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset