Elämä jatkuu

Pietari Suuri ja Alankomaat

Tsaari Pietari Suuri (aikoinaan peräti 2,04 metrinen järkäle, jonka nimi venäjäksi on Петр Первый eli "Pietari Ensimmäinen") opiskeli käytännön laivanrakentamista Alankomaissa, incognito. Nuorena miehenä Pietari Suuri (1672-1725) oppi ensiksi hollanninkielen ja värväytyi sen jälkeen hollantilaisten laivanrakentajien hanslankariksi vuosina 1697-1698. Alussa hän asui Zaandamissa Gerrit Kist-nimisen laivanrakentajan luona ja myöhemmin, sen jälkeen kun hänet tunnistettiin, Amsterdamissa, Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian (Vereenigde Oostindische Compagnie) opissa. Pietari innostui hollantilaisten laivanrakentajien taidosta jo varhain, mutta lopullinen innostus syttyi kun hollantilaiset saapuivat vuonna 1694 Arkangeliin luovuttamaan uuden fregatin. Pietari oli sellaisen tilannut vuonna 1693, koska venäläistyyppiset laivat eivät enää tyydyttäneet tätä kunnianhimoista miestä. Kerrotaan, että kun Pietari näki Arkangelin satamassa Hollannin liehuvan lipun uuden fregatin peräpeilissä hän päätti siltä istumalta, että Venäjän uuden lipun värit tulisivat olemaan samanlaista trikolooria kuin mitä tuolla merenkulkijakansalla oli.

Venäjä:       : Alankomaat

Mikäli joskus käytte Hollannissa, niin piipahtakaa vaikka Zaandamissa (junalla 20 minuuttia Amsterdamista). Sieltä löytyy niin Pietarin Suuren patsas kuin Gerrit Kistin pikkupuutalo, eli Tsaar Peterhuisje, missä tämä suurmies aikoinaan asui. Tämä pieni puutalo seisoo jo hyvin kauan suojatalon sisällä ja on näin säilynyt tähän päivään asti:

"Mitään ei ole liian pieni suurelle miehelle" :

(venäläisille nykyturisteille usein tarpeellinen muistutus: Ei saa kirjoittaa seinille..).

Venäjä on nykyisin merimahti ja sikäläiset purjelaivat Kruzenshtern, Mir ja Sedov ihastuttavat ympäri maailmaa. Näillä laivoilla puhutaan pitkälti "hollantia", Pietari Suuren perinnön tuloksena. Kielitutkijat toteavat, ettei venäjänkieli (kuten eivät muutkaan slaavinkielet) tunne montakaan alkuperäistä merenkulkutermiä. Весло (airo), Корабль (laiva) ja Лодка (vene) lienevät niitä harvoja. Suurin osa venäläisten merimiesten (muuten, siinäkin on hauska yksityiskohta: suomeksi "merikarhu", venäjäksi "merisusi" ja hollanniksi "merijärkäle") käyttämistä sanoista ovat lainasanoja hollanninkielestä. Toiselle lainasijalle tulee saksankieli (hansa-aikakauden "Middle Low German") ja loput sanoista on saatu englannin- ja skandinaviskakielestä.

Itselleni tämä hauska erikoisuus paljastui vuonna 2004 kun kiersin skandinavian ympäri ja minun venäläinen miehistöni, Andrei Belov, rupesikin yhtäkkiä puhumaan "hollantia". Alussa tietysti nauratti, vaikka pelkästä käyttökielestä olikin kysymys. Hollantilaiset liikkuivat aikoinaan maailman merillä viikinkien tavoin, hyvässä ja pahassa. Willem Barents on vain yksi heistä (ks.linkki blogin loppuosassa).
Hollanninkielisten merenkulkutermien runsaus venäjänkielessä on lähes mykistävä. Löysin vasemmalla kädellä jo reilut 100 lainasanaa ja lainasanojen etsintä voitaisiin jatkaa vielä pitkään:

штурман  - stuurman - (perämies)
стул  - stoel - (tuoli)
боцман - bootsman - (laivuri)
матрос - matroos - (matruusi)
шкипер - schipper - (kippari)
кабельтов  - kabeltouw - (köysi)

Monta, monta muuta lainasanaa on: Адмирал (admiraal), Ахтерпик (achterpiek), Ахтерштевень (achtersteven), Бак (bak), Бакен (baken), Бакштаг (bakstaag), Банка (bank), Барк (bark), Баркас (barkas), Бейдевинд (bij de wind), Бизань-мачта (bezaanmast), Битенг (beting), Бот (boot), Брандвахта (brandwacht), Брашпиль (braatspil), Брейд-вымпел (breedwimpel), Бугель (beugel),  Бушприт (boegspriet) jne, jne.

Mikäli asia todella kiinnostaa, niin tästä (venäläisestä) listauksesta nuo merenkulun lainasanat käyvät parhaiten ilmi.

Myös sana рюкзак - rugzak - (selkäreppu) on hollantilainen lainasana, niin venäjän- kuin englanninkielessä. Lainasanoja on muutenkin paljon venäjänkielessä; joskus kun jotain kauheata on tapahtunut venäläinen voi huudahtaa: кошмар  - cauchemar - (painajainen) eli aivan suora lainaus ranskankielestä.

Venäjän vanhalla laivastolipulla ja Suomen lipulla on myös jotain yhteistä:

Willem Barents: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154310-willem-barents

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Dorga (nimimerkki)

Suomen lippu muistuttaa vanhaa Pietarin jokipursiseuran lippua.

http://www.veneilyliitto.fi/cms/wce/uploads/Lippuh...

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Terve Ilmari olen havainnut saman, jossain vaiheessa etsin sanakirjasta sana myrsky, hämmästyin kun se oli sitten шторм (storm), helpolla sen muistaa.

Juhani Putkinen

Joillekin suurmies - useille kansoille erittäin brutaali joukkomurhaaja. Ei juuri eroa Hitleristä, Iivana Julmasta, Stalinista, Leninistä, Maosta tai vaikkapa Pol Potista. Hitler tosin on tuossa joukossa mitätön oppipoika.

Jussi on siinä oikeassa, että Pietarin rakentamiseen kuoli erittäin paljon ihmisiä. Muuten tämä tsaari taitaa painaa aivan samassa sarjassa kuin joku Napoleon, Dzingis-Kahn, Habsburgit jne (niitäkin olisi tietysti voitu mainita, Jussi).

denotredame (nimimerkki)

Pietari Suurella oli outoja mielenkiinnon kohteita. Hän tunsi suurta mielenkiintoa epämuodostuneita sikiöitä kohtaan. Pietarissa on olemassa edelleen tämä Pietarin kokoelma säilöntäaineisiin laitettuna lasipurkeissa. Pietari suuri kaiketi sairasti aivolisäkkeen etulohkon liikatoimintaa eli akromegaliaa. Tuohon aikaan ihmisen tavanomainen pituus oli jotain 160cm...Kerrotaan että Pietari oli Hollannissa 'ingognito' opiskelemassa laivanrakennusta..ikäänkuin noin poikkeavan pitkä voisi olla 'ingognito'...Tällä isolla miehellä oli muitakin 'eriskummallisia' harrastuksia'...Suomen kannalta hän rakensi Neva 'suistoon,suolle' kaupungin joka tuli suuresti vaikuttamaan maamme tulevaisuuteen. Pietari halusi länsimaistaa Venäjän: parran pituus määriteltiin samoin palttoon pituus..Pietari katsoi näiden olleen symboleja jotka estivät Venäjän Eurooppalaistumisen...Sitä samaa on muutkin yrittäneet huonolla menestyksellä...'vaikka voissa..'

Voista puheen ollen, kaikki nuo kuningas-, keisari- ja tsaarisuvut ovat käytännössä lähes saksalaisia. Aina on haettu lisää verta sakemannien maalta...Hollannin kuningassuku on 99,9% saksalaista. Suomikin meinasi tässä mielessä tehdä ohari vuonna 1917 kun senaikainen porvaristo haaveili saksalaiskuninkaasta (heh, heh).

denotredame (nimimerkki)

Akseli Gallen oli punakapinan jälkeen Mannerheimin toinen adjutantti Carl Gustafin ollessa valtionhoitajana. Akseli oli 'luutnantti'. Millä sotilaskoulutuksella tämä upseerinarvo? Akseli ei ollut käynyt sotaväkeä koska suomalaiset oli siitä vapautettu. Sotilasarvo oli vedetty 'hihasta'. Akseli suunnitteli kunniamerkkejä ja tulevan sotaväen asusteita ja myös uuden valtakunnan lipun. Se oli umpipunainen ja salon puoleisessa ylänurkassa oli 'kultainen' leijona. Tämä lippu liehui jnknaikaa senaatin katolla. Kun kävi ilmi että 'setä Lenin' oli omaksunut saman värin lippuunsa Akseli ja Carl Gustaf hylkäsivät punavärin. Pursiseurat olivat saaneet Tsaarilta erityisluvan käyttää siniristilippua jossa oli siniristissä valkea raita. (on edelleen käytössä). Koska lippu oli Tsaarin myöntämä se katsottin 'ryssänlipuksi' eikä lähtökohtaa hyväksytty Suomen lipuksi. Kun punalippu kiitos Lenin hylättiin jäi jäljelle 'pohjoismainen' vaihtoehto eli nykyinen lippumme. Se toteutettiin. Akseli oli 'taiteilija' ja elämä oli vekselivetoista. Hän pyysi siksi vapautusta adjutantin tehtävästä vedoten rahapulaan. Hyvä ystävänsä Mannerheim sanoi: 'jag trodde du är rik...' ja näin akseli palasi taiteen pariin..

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

http://fi.wikipedia.org/wiki/Leopold_I_(Belgia)

Saksa, Venäjä ja Iso-Britannia, Belgiassa.

K Veikko

"Venäjän vanhalla laivastolipulla ja Suomen lipulla on myös jotain yhteistä"

Onko yhteisyys siinä että niissä on ristikuvio ja molemmat on siten kielletty nykyvenäjällä.

ylern optimisti (nimimerkki)

Erittäin mukava juttu. Kiitos siitä.
Tietenkin niin merkittävästä henkilöstä kuin Pietarista on kaikenlaista historiaa totta ja tarua. Esimerkiksi:
- Venäläiset joukot olivat 1700 Narvassa, kun sinne tuli tietoja, että toinen parimetrinen eli Ruotsin Kaarle XII oli joukkoineen tulossa. Pietarilta petti hermot ja hän rukoili polvillaan yhtä päällikköään hoitamaan puolustuksen, kun Pietarilla oli niin tärkeää asiaa jossakin.
- Pietari hyökkäsi Nyky-Suomeen ja venäläisineen järjesti hirvittäviä teurastuksia. Turhaan sitä aikaa ei pidetä Isona vihana. Venäläisten toiminta esim. Pohjanmaalla täytti kirkkaasti kansanmurhan tunnusmerkit.
- Pietarin kaupunki on rakennettu Nevan suistoon mm. inkeriläisten ja Ruotsi-Suomen sotavankien luiden päälle.
- Pietari piti ja keräsi erilaisia kummallisuuksia. Niinpä hänellä oli neekeriorja, jonka lapsenlapsi taas oli Pushkin Venäjän kansallisrunoilija.

wieras (nimimerkki)

Hyvä juttu, tosiaan. Näitä lisää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mies oli vissi niin isokokoinen, että jopa veistokset hänestä välillä epäonnistuivat. Oheinen, täysin suhteeton, veistos seisoo Pietari-Paavalin Linnoituksen sisäpihassa (ymmärrettävistä syistä):

http://www.traveljournals.net/pictures/l/30/301642...

denotredame (nimimerkki)

10# Jos tuo on 'näköispatsas' niin kyseessä ei ole akromegalia. Jostain syystä tulee mieleen lähinnä ns:'kastraattilaulajat'..heillä epifyysilinjojen siis luiden kasvupaikkojen sulkeutuminen viivästyi johtuen testosteronin puutteesta eli 'murrosikä' jäi pääosin elämättä ja pituuskasvu jatkui. Pietarilla oli lapsiakin joten sillä puolella tuskin isompaa hormonaalista puutetta oli. Tosin tuohon aikaan sellaisetkin puutteet hoidettiin 'hienotunteisesti' ulkopuolisilla...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä on sen verran ajaton kirjoitus, että kelpaa nostaa menneisyydestä framille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset