Elämä jatkuu

Merkel und Vergangenheitsbewältigung

Mitä vanhemmaksi elän sitä enemmän olen oppinut arvostamaan sakemannia ja uskokaa: ennen vihasin heitä. Saksanmaan asukkaista paistaa läpi tuo yhteisen itämeremme hansatausta sekä rauhallinen järki, joka lähentelee pohjolan sekä pohjoisvenäjän mielentilaa. Olkoonkin, että kyseisen kansan esi-isät vaahtosivat typerän barbarossan perään sekä polttivat Lapin ja olkoonkin, että ne retkahtivat tuohon yksmunaiseen itävaltalaiseen. Melko samalla tavalla nuo venäläiset ja ukrainalaisetkin retkahtivat tohon gruusialais-/ossetialaiseen pikkumieheen (164 cm:n viiksiniekkaan), josta kärsivät/innostuvat edelleen, vaikkeivät sitä oikein tunnusta. Бывает (bivajet, "sattuuhan sitä") sanotaan idässä..

Vergangenheitsbewältigung (menneisyyden hallinta) on eilis- ja huomispäivän sana ja toivon, että kunnioittamani itänaapurimme seuraa nemetsien (saksalaisten) esimerkkiä. Saksan liittotasavallan nykyinen liittokansleri Angela Merkel on monessa mielessä tämän menneisyyshallinnan ikoni, upea nainen ja hänen CV:nsä lähes mykistävä:

Merkel syntyi Hampurissa, missä hänen isänsä Horst Kasner opiskeli teologiaa. Angelan ollessa muutaman viikon ikäinen perhe muutti DDR:ään. Ensimmäisen kerran Angela kävi Saksan liittotasavallassa vasta 32-vuotiaana serkkunsa häissä. Hänen isänsä vihittiin luterilaiseksi pastoriksi Brandenburgissa 1954. Angela Kasner kävi koulunsa DDR:ssä ja meni Leipzigin Karl-Marx-yliopistoon opiskelemaan fysikkaa ja kemiaa. Yliopistoaikoinaan hän liittyi sosialistiseen FDJ (Freie Deutsche Jugend eli Komsomolin) -nuorisojärjestöön ja kohosi siinä varsin korkeaan asemaan. Myöhemmin Merkel on sanonut olleensa mukana lähinnä "kulttuurityössä." Vuonna 1978 hän voitti matkan Moskovaan venäjän kielen kilpailussa. Tohtoriksi hän väitteli kvanttikemiasta tiedeakatemian fysiikan laitokselta 1989. Vuonna 1977 hän meni naimisiin opiskelutoverinsa, Ulrich Merkelin, kanssa. Liitto kuitenkin päättyi muutaman vuoden kuluttua eroon. Angela Merkel on säilyttänyt entisen miehensä sukunimen vaikka avioituikin uudelleen vuonna 1988 pitkäaikaisen elämänkumppaninsa, kvanttikemian professori Joachim Sauerin kanssa. Merkelillä ei ole lapsia. Hän puhuu sujuvaa englantia ja venäjää.

Tällainen kovan koulun helmi on siis nykyään Euroopamme vahvimpia päättäjiä, joka istui muun muassa 9.5.2010 Moskovan Voiton Päivän paraatilla, muina naisina, ja puhui sujuvasti venäjää maan kaksoisjohdon kanssa. No, neuvostokansa kyllä voitti ja antoi valtavasti uhrauksia, mutta kaikki tapahtui sittenkin Stalinista huolimatta (joka oli se toinen kahdesta rosvosta). Venäläiset näyttävät edelleen aidosti uskovan, että juuri he (ja ainoastaan he) vapauttivat Euroopan fasismin traumasta. Väite on sekä oikea että väärä... Itäinen blokki vapautui itse vasta 1990-luvun alussa: me muut jo hieman aiemmin.

Juuri Merkel on erinomainen todiste siitä miten selvitään lähimenneisyydestä. Eurooppa tarvitsee tuollaisia johtajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Visitor (nimimerkki)

Jotkut eivät oikein arvosta Merkeliä, mikähän siinä... ;-)

”Angela Merkel, a Neocon as President of the European Union

He emphasises her links with the neo-conservatives and her idea of US leadership in Europe.”

http://roskanpoimija.blogit.uusisuomi.fi/2010/03/2...

Kommentti (nimimerkki)

Angela Merkel on EU:n sekä maailman tärkeimpiä päättäjiä (ja kaiken lisäksi viisas ja kokenut). Jospa se tästä?

repe (nimimerkki)

Saksalaiset oikeastaan ajetiin Hitlerinvallan alle. Muuta vaihtoehtoa ei ollut paitsi kommunismi. Hitler ei ollut yksimunainen eli tässä on hairahduttu neuvostopropagandaan, josta tieto on peräisin. Professori Werner Maser on todennut Hitlerin lääkärin kertoneen, että Hitlerin alapäässä ei ollut vikaa. Hän oli tutkinut sen. Neuvostoliitto ei löytänyt edes pääkalloa ja hiljan esitetty kallo onkin paljastunut väärennökseksi. Maser on todennut, että ehkä heillä on vain leukaluu ja pala ylähampaita ja yläleukaa. Muutenkin tuo Hitlerin munattelu tuntuu jotenkin katupoikien retoriikalta eli stallaripuheelta.

Merkel on kommunistipomon lellityttö, joka on vetänyt viimeiseen asti nomenklatuuran jäsenenä propagandatoimistoa DDR:ssä. Isä muuten loikkasi itään eli harvinainen tapaus. Varsinkin, kun hän sai kulkea senkin jälkeen lännessä melko vapaasti. Korkeaa eliittiä kumpikin. Siten vaihdettiin länteen ja CDU:n jäseneksi ja kiivettiin huipulle. Puhetyyli on eleetön ja kylmä, kuin tiedustelumies Putinilla. Tyyli on mielistellä USAa ja Israelia joka asiassa. Merkel on nyt saanut aikaan sananvapauden lakkaamisen Suomessakin, mutta ehkäpä kirjoittaja on tyytyväinen siihen, että hänenkin omaksuma historianäkemys pakotetaan ainoaksi oikeaksi totuudeksi. Siltähän tuo kuulostaa (menneisyyden ja tulevaiusuuden sana). Hienoa valehdella historiaa voittajien pussiin ja omaa maata vastaan. Hienoa palvella maailmaneliittiä niin idässä kuin lännessä ja juhlia miljoonien naisten raiskausta ja lukemattomien siviilein murhaamista ja kiduttamista.

Ja Repekö puolueeton tarkkailija?

repe (nimimerkki)

Eurooppaa ei vapauttetu. Se alistettiin ja on edelleen USA.n miehittämä. USA panee sanat suuhun. Nyt oikein lakiin kirjoitettuna.

Ja Repe edelleenkö puolueeton tarkkailija?

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Esi-isäni ovat muuten Pietarin saksalaisia ja varmaan siltä pohjalta ajattelen, että saksalaisuuden ja venäläisyyden sekoitus olisi maailmalle onneksi - EN TIETENKÄÄN TARKOITA ETUPIIRIJAKOA, vaan mentaliteettien yhdistämistä.

Merkel on lahjakas nainen, jotenkin vain kovin monta kertaa on takkiaan kääntänyt tuulen mukaan, kuten saksaksi sanotaan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tohtorille kiitos, vaikken ole samaa mieltä. Tuuliviireistä puheen ollen: mitä olisi kotimaamme tarjontaa? Minusta Merkelin Saksa edustaa juuri nyt jatkuvuutta.

repe (nimimerkki)

Kieltämättä häkellyttävää, että joku voi ilakoida Saksan koko ajan tiukkapipoisemmaksi muuttuvasta "menneisyydenhallinnasta". Sampo Ahto ainakin on tuominnut tämän "menneisyydenhallinnan", joka siis on itse asiasa härskiä valehtelua, kuten Ahtokin niin monessa kirja-arviossaan Sotilasaikakauslehdessä on todennut.

ilmari (nimimerkki)

Saksahan on ollut esimerkillinen. Samanlaista menneisyydenhallintaa olisi toivottava itänaapurissakin. (Repe, sinun kotisivusi ovat kieltämättä häkellyttäviä).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset