Elämä jatkuu

Appolinarija, Luujärven vahva nainen.

  • Appolinarija, Luujärven vahva nainen.
  • Appolinarija, Luujärven vahva nainen.
  • Appolinarija, Luujärven vahva nainen.
  • Appolinarija, Luujärven vahva nainen.
  • Appolinarija, Luujärven vahva nainen.

Appolinarija Golyich (Апполинария Ивановна Голых) on hieno ja vahva nainen. Kuolan viimeisiä saamelaisia, siis sellaisia jotka puhuvat saamea ja pystyvät tekemään poronnahasta mitä vaan. Hän on saamelaiskäsityön professor doktor nauk, honoris causa ja bezuslovno (безусловно).

Kysymykseen minkä ikäinen hän on hän vastaa ensin "18", mutta tarkentaa sen jälkeen hieman ujosti, että 79. vuosi on jo menossa. Ajatus on kirkas tällä naisella ja hänen elämäntarinansa vaikuttava.

Appolinarija ja pieni otos hänen tekemistänsä jalkineista. Pieni naisihminen (145 cm) ja vahvat kädet!

Appolinarija on elänyt koko elämänsä porosovhoosin paimenena, yhdessä miehensä kanssa joka kuoli 21 vuotta sitten. Tytär puhuu vielä saamea, mutta lapsenlapset eivät enää. "Synnyin pienessä kylässä, joka jäi vesivoimalaitoksen tekojärven alle ja meidät siirrettiin tänne Lovozeroon (Luujärvi). Itse elin, senkin siirron jälkeen, suurimman osan ajastani tundralla, jossa paimensimme "Tundra"-sovhoosin porot". Appolinarija kertoo, että yksi brigaadi hoiti kevyesti aina noin 5000-6000 poroa. "Itselleni ja miehelleni tein elämämme aikana 6 paria poronahkasaappaita; ei sen enempää. Sen verran kestäviä ne ovat kovassakin käytössä. Hylkeennahoista tein erikseen kalastuksessa tarvittavat "kumisaappaat", koska aikoinaan hyviä kumisaappaita ei saatu mistään".

Luujärvi on 3000 asukkaan asutuskeskus, keskellä Kuolan niemimaata ja sinne on ajettava aivan erikseen, koska se sijaitsee sivutien loppupäässä. Kylä on hauska ja siellä on saamelaisten kulttuurikeskus sekä erittäin hieno museo. Norjalaispapin hotellin remontti on kesken, mutta saamme asunnoksi Svetlanan ja Vovan kakkosasunnon neuvostokerrostalossa. Luujärven ympäristö ja luonto on lähes mykistävä.

Näky Luujärvelle Hiipinän tuntureista käsin:

Appolinarija kertoi, että hänen elämänsä parhaat ajat kuluivat Karozeron rannalla, joka sijaitsee Luujärvestä itään. "Asuin lähes aina tundralla. Stalinin aikana vieläpä kodassa (tsum)":

Niin ylä- kuin alakuva on otettu СХПК "Тундра":n alueella siihen aikaan, jolloin Appolinarija asui pikkutyttönä vielä vuoden ympäri kodassa. Siihen aikaan porosovhoosilla oli noin 6000 poroa ja 700-800 työntekijää. Luku nousi sotien jälkeen parhaimmillaan porojen osalta 30 000:een ja työväen osalta 2000:een (johtuen osittain lypsykarjan "aputaloudesta").

Poro ja rekiyhdistelmä on Appolinarijan mielestä edelleen aivan ylivoimainen. "Kyllä, poro ja reki (narta) oli ja on paljon luotettavampi peli kuin nuo nykyvehkeet, jotka tarvitsevat öljyä ja sähkölaitteita. Poro lähtee aina käyntiin vaikka olisi minkälainen pakkanen!". Appolinarija tykkäsi erityisesti Kola Beldyn hauskasta laulusta: И трамвай - хорошо, И троллейбус- хорошо, И метро - хорошо, А олени лучше! (Raitiovaunu on ihan ok, johdinauto on ihan ok ja metrokin aivan ok, mutta porokyyti on paras!).

Sotien jälkeen rakennettiin autiotuvat (mm. Karozero) ja asuminen kodassa väheni.

Karozero on kaunis eräjärvi. "Harmi, että juuri nyt jotkut tahot tuntuvat uskovan, että alue on ainoastaan heidän". Jokamiehenoikeus saa Venäjällä yhä mielenkiintoisimpia ulottovuuksia, kuten moni muukin asia. "Paperilla Tundra-firmalla on edelleen 30 000 poroa, mutta niiden luku vähenee salametsästyksen takia ja etenkin siksi, ettei enää ole kokopäiväisiä paimenia kuten meidän aikanamme". Toinen selitys kuulemma on, että suuremman poroluvun perusteella saadaan kätevästi itselleen metsästysmaita... Suuri osa poroista menee vientiin (Ruotsiin) ja suomalais-/EUrahoilla pystytetty teurastamokauppa näyttää olevan kiinni. "Luujärven kaupoista ei saa enää poronlihaa. Emme oikein tiedä minne se menee".

Karozero

Luujärvellä pidetään huomenna "Pororock"-festivaalit klo 14 (ja "AK-47 kalashnikov was here"). Vielä ehdit rockbileisiin!

Luujärvellä on kaikkea, myös pankkiautomaatti.

Karttalinkki sekä kiinnostava tietolähde: http://saami.su/ sekä www.lovozero.ru

P.S: Appolinarija antoi luvan tähän kirjoitukseen; itse asiassa ilahtui, että jotkut kiinnostuivat hänenkin elämästään. Niinkuin todettiin kirjoituksen alussa: upea nainen, honoris causa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

wieras (nimimerkki)

Juuri tällaiset kirjoitukset ovat blogistanin suolaa! Kiitos.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sven Lokka oli aivan erinomainen esimerkki Kuolan niemimaan asukkaiden kestävyydestä (kepeät mullat hänelle). Appolinarijassa on samanlaista sitkeyttä.

Seppo Hildén

Ilmari, kiitos hienosta kulttuuriantopologisesta pläjäyksestä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Seppo on siitä hieno mies, että tykkää siitä ja myöskin purjehduksesta. Sellaiset ukot ovat AINA oikeassa (lähes ainaskin).

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ilmari hyvä juttu. Kiitos siitä.
On tullut vaellettua useamman kerran Lovozero- ja Hiipinätuntureissa sekä ajeltua moottoriveneellä Lovozerojärvi päästä päähän. Seitäjärvin on tuon alueen sydän ja siellä olevat vuoriseidat.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kysymyksessä on tietenkin Seitajärvi.

Seppo Hildén

Hemmo,

mitenkäs sattukaan, kirjoittelin Enontekiötä tänään, ja sen päähenkilö eksyi Seitajärvelle.

ilmari (nimimerkki)

Hyvät kommentit asiallisilta miehiltä. Odotan vastausta vastaavilta naisilta...

ilmari (nimimerkki)

Vaikeata sanoa, mistä nyt kiikastaa..... Appolinarijasta olisi malliksi niin naisille kuin useimmille pehmomiehillekin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmari luulee vielä, että naiset tukisivat naista. Onhan tässä hyvä juttu ja päähenkilö ansaitsee kaikkien kunniotuksen, mutta naiset eivät sitä anna.

Ilmarille kiitokset hyvästä esittelystä.

Reijo Tossavainen

Kiitos hyvästä jutusta. Itseäni kiinnostaisivat myös Vienan kylät. Kun löytyisi sopiva porukka, niin lähtisin mielelläni mukaan!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä (heille, joita se kiinnostaa) Kola Beldy:n laulun sanat. Kyse on siis Appolinarijan lempilaulusta ja hyvä laulu onkin. Youtube-linkki oli aloitustekstin joukossa (Kola Beldyn nimen kohdalla). Raakakäännöksen saa google translatorin avulla:

Едем, едем мы тайгой
И неудержимо
Лес таёжный, лес густой
Пролетает мимо.
За спиной летит снежок,
Мчатся нарты с кручи.
Борзый конь - хорошо,
И ишак - хорошо,
И верблюд - хорошо,
А олени лучше!   

За медведем, где-то близ,
Волк несётся юркий.
Презирая рыжих лис,
Бродят чернобурки.
За спиной летит снежок,
Мчатся нарты с кручи. Юркий волк - хорошо,
Чернобурки - хорошо
И медведь - хорошо,
А олени лучше!

Жаль, что занят я, друзья,
А не то без лени
К вам бы в гости ездил я
Только на оленях.
За спиной летит снежок,
Мчатся нарты с кручи.
И трамвай - хорошо,
И троллейбус- хорошо,
И метро - хорошо,
А олени лучше!

Ни толкучки, ни возни,
Скажем для примера,
Ни борьбы за место нет
И ни милиционера.
За спиной летит снежок,
Мчатся нарты с кручи.
Паровоз - хорошо,
Пароход - хорошо,
Самолёт - ничего,
А олени лучше! 

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Kiitän Ilmari - monen sellaisenkin puolesta
jolla ei ole tilaisuutta vilasta tätä.

Erinomainen juttu.

Haikailemisen taito, Harmaasusi™

Erland Salo (nimimerkki)

Kiitos jutusta ja upeista kuvista.

Toveri Stalinin aikana taisi noilla kaukaisilla karuilla alueilla olla paljon paremmin kuin nyt.

Kommentti (nimimerkki)

Tuttuni antoi vihjeen tästä. Mukava kirjoitus!

Kauko Lesonen (nimimerkki)
ilmari (nimimerkki)

Sain sähköpostini kautta muistutuksen noista viimeisistä palautteista. Tuntuu hyvältä, että kertomus ihkaoikeasta elämästä miellytti niin monia (kuten minuakin). Sitä edelleen hieman ihmettelen (vrt. viesti #8), että kaikki nuo kommentoijat ovat miehiä...ilmeisesti meissä on sittenkin jotain syvellisempää? Nimimerkit (#1 ja #17) voivat tietysti olla naisiakin.
Ari (#10) lienee, viisaana miehenä, pitkälti oikeassa.

Pirjo Mikkonen (nimimerkki)

Kiva juttu...
Lisää olisin mielelläni lukenut hänen käsitöistään ja myös arkielämästä.
Lähikuvia kengistä olisi ollut mukava katsella, niin olisi mahdolliset erilaiset kuviot tulleet tarkemmin esille.

Pirjo Mikkonen (nimimerkki)

No enpäs huomannut tuota että kommentoijat ovat miehiä...ehkä naiset eivät ole löytäneet tätä kirjoitusta. Minäkin löysin aivan sattumalta. Onko sillä jotain erityistä merkitystä? Minua ette kuitenkaan saa uskomaan etteivätkö nimenomaan naiset olisi kiinnostuneita tästäkin jutusta. Arkipäivän elämästä ja käsitöistä!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset