Elämä jatkuu

Jätevesiasetuksesta lyhyesti (sarjassa: paskalaki)

 • Jätevesiasetuksesta lyhyesti (sarjassa: paskalaki)

Koska media hoitaa tähän ajankohtaisasiaan liittyviä tehtäviä hieman ylimalkaisesti, välitän tässä muutamia faktoja, joista voisi olla hyötyä lähiaikoina. Ainakin meille, maaseudun asukkaille. Moni on jo maksanut tai joutuu ehkä maksamaan aivan turhasta ellei ole tarkkana:

 

Mitä pitäisi tehdä?

Valitse omalle kiinteistöllesi tietysti paras ratkaisu ja mieluiten myös edullinen sellainen. Tarjolla ovat seuraavat ratkaisut, jotka ovat "paremmuus"järjestyksessä:

 1. Mahdollisen vesikäymälän vaihto kuivakäymälään (tai sisätilojen kompostikäymälään).
 2. Mahdollisuus liittyä viemäriverkostoon nyt tai tulevaisuudessa.
 3. Mahdollisuus alueen tai naapureiden kanssa yhteiseen ratkaisuun (vesi- ja viemäriosuuskunta).
 4. Kiinteistökohtainen ratkaisu (ks.edellä).
 5. Älä ota selvää ja kuuntele ainoastaan myyntimiesten puheita.
 6. Älä tee mitään ja ole vihainen..

Mitkä ovat asetuksen mukaisia ratkaisuja? 

Vesihuoltolaitoksen viemäri (vaihtelee todella paljon riippuen etäisyyksistä ja maastosta):�::Putki käytännössä talosi viemäriputki liitetään kunnallistekniikan putkistoon, joko yksin tai yhdessä naapureiden kanssa.

”Kantovesi” ja kuivakäymälä (edelleen sallittu paskalainkin aikana eli 1.1.2014 lähtien)

 • Käymälän kuivikkeena esim. haketta, haravoitua lehteä, kariketta, höylänpurua ja sekaan puolet kuivaa turvetta (ei kalkkia).
 • Käymäläjäte kompostoidaan asianmukaisesti ennen hyötykäyttöä.
 • Pienet jätevesimäärät imeytetään kuopan, kivipesän, betonirenkaan tms. kautta maahan.

Varusteltu rakennus ja kuiva-/kompostikäymälä

 1. Imeyttämö tiski- ja pesuvesille: Jätevesi puhdistuu suodattuessaan luontaisen tai rakennetun maaperän läpi, päätyen lopuksi pohjaveteen.Vaatii hyvän imeytykseen soveltuvan alueen ja maaperän. Kuiva-/kompostikäymälän hoito kuten edellä.
   
 2. Maasuodattamo tiski- ja pesuvesille: Jätevesi puhdistuu suodattuessaan ympäröivästä maaperästä erotetun rakennetun maaperän läpi, jonka jälkeen vesi kootaan yhteen ja johdetaan eteenpäin purkupaikkaan. Suodattamo voidaan rakentaa osittain tai kokonaan maan pinnalle tai pinnan alle sekä hyvin matalana vaakavirtausratkaisuna. Suodattamo soveltuu siten myös tasaisille ja kallioisille tonteille. Kuiva-/kompostikäymälän hoito kuten edellä.

Varusteltu rakennus ja VESIKÄYMÄLÄ

 1. Maapuhdistamo tiski- ja pesuvesille, umpisäiliö käymälän jätevesille: Maapuhdistamona joko maasuodattamo tai maaimeyttämö. Umpisäiliö toimii käymälävesien välivarastona ennen kuljetusta vesilaitoksen puhdistamolle. Kallis ylläpito.
 2. Maasuodattamo ja tehostettu fosforinpoisto kaikille jätevesille: Maasuodattamon teho ei ilman tehostettua fosforinpoistoa riitä asetuksenmukaiseen fosforinpoistoon, mikäli sinne johdetaan käymälän jätevesiä (virtsaja/tai uloste).
 3. Umpisäiliö kaikille jätevesille: Kun ei muita vaihtoehtoja tai kun vuosittainen vedenkäyttö on niin vähäistä, että muutama tyhjennyskerta vuodessa riittää. Muuten kallis ylläpito! Säiliö toimii jätevesien välivarastona ennen kuljetusta vesilaitoksen puhdistamolle.
 4. Pienpuhdistamo kaikille jätevesille: Eniten esillä ollut vaihtoehto, usein myös kallein! Kun ei ole muita vaihtoehtoja esimerkiksi tontin pienuuden tai korkean pohjavedentason takia. Hyvä vaihtoehto maatilan, naapuruston, kylän tms. ratkaisuksi. Soveltuu vain ympärivuotiseen käyttöön. Jo tähän asti on ilmennyt, että näitä pienpuhdistamoita on maaseudulla myyty "väkisin" ja turhaan.

 

Lisätietoa (muun muassa):

www.vesiensuojelu.fi / jätevesi

ja tämän viestin lähde: hailuoto

(kuva: ekolet)

Aikaisemmat viestit samasta aiheesta:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46935-us-toimitus-oletteko-hereilla

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46864-paskalaki-jatko-halvallakin-saa

http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46791-ilmainen-kuution-paska-allas

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46785-paskalain-hyvat-puolet

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20001-vesiklosetti-ihmiskunnan-tuhoisin-keksinto

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

K Veikko

Missä ovat ne agressiiviset myyntimiehet, jotka kiertävät maaseutua myymässä kompostikäymäläratkaisuja.

Ulosteiden kompostoinnista pitää tehdä bisnes.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, selvä bisneksen paikka ja vieläpä eettinen sellainen!

Ohikulkija (nimimerkki)

Hyvä tietopaketti! Tuosta selvisi paljon asioita. Laitanpa talteen.

Vierastan idiootteja (nimimerkki)

10 kg:n nurmikkolannoitesäkissä näkyi olevan 530 grammaa fosforia.

Saakohan sitä levittää pihalle, vai pitäsikö laittaa suoraan umpisäiliöön tai pienpuhdistamoon?

Paskalaki - suoraan perseestä!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nimimerkki, rohkea sellainen, on ilmeisesti valinnut vaihtoehdon 6 ? ("Älä tee mitään ja ole vihainen"). Kyseinen lannoite on tarkoitettu nurmikolle eli kasvavalle kasvustolle. Sama lannoite tekisi, suoraan vesistölle annosteltuna, taas haittaa (sinilevää) aivan kuten kakkaratkin silloin kun ne ovat väärässä paikassa. Itsekin vierastan idiootteja..

Vierasaine (nimimerkki)

Samaa mieltä kuin ohikulkija. Sain vastauksen moneen kysymykseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jospa tämä blogi poisti sen harhatiedon, että pienpuhdistamon hankinta on pakollinen? Pienpuhdistamo onkin monista vaihtoehdoista lähes vihoviimeinen.

Reiska (nimimerkki)

Kerroppas Ilmari mitä hyötyä siitä on kun esim. kahden sakokaivon ja senjälkeisen kivipesän kattava systeemi muutetaan ehdotetun järjestelmän mukaiseksi. No , saadaan ehkä vähän aineita talteen??
Mutta mitä maksaa ,suunnittelu,kaivannot,koneenkuljetukset,laitteet ja kaivantojen maisemointi. Ymmärrän hyvin että halutaan ohjailla ympäristöystävällisempään suuntaan mutta kun puhutaan että muutamala satasella saa vanhasta uudet vaatimukset täyttävän niin se on valhetta. Maalla usein siitä kivipesästä mahdollinen valuma menee juuri metsään joka käyttää apulannat hyödykseen . Sinä tuossa jollekin viisastelit nurmikon lannoituksesta; ei pitäisi tappaa pelkästään hyttysiä kun kerran suurpetojen vahinngoista halutaan päästä eroon. Sinunkin kirjoituksestasi käy selvisti esille se että maalla asuvat halutaan kykistelemään sinne kuivakäymälään ja todistetaan sitten vielä että se ei muka maksa mitään. Vesistöjen varsilla ymmärrän kun siellä on vaara mennä paskat suoraan mutt metsäpalstoilla ei ikinä ole mitään tarvetta muutokseen. Minkähän takia kaupungissa saa ajaa autolla vaikka se on niin kovin saaste(a)inen laite. Tulisko meteli jos käskettäisiin ajamaan fillarilla asutuskeskuksissa ja vain 68vuotiaat sais ajaa autolla.SYVÄLTÄ ON TÄMÄ TOUHU

Vieras (nimimerkki)

En ole tehnyt mitään asian eteen, enkä aio tehdä. Joku järki näissä ympäristö asioissakin pitää olla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset