Elämä jatkuu

Mediakritiikki, Saksa, Harakka, Stiller...

  • always ready for a new service
    always ready for a new service

Jossain vaiheessa Suomella oli älyttömän hieno vientituote: Erkki Saksan "Maailma sanojen vankina" (jota minulla on edelleen kovastikin ikävää. Mainiota mediakritiikkiä!). Siinä saivat päätoimittajat, sopulit ja tyhjätoimittajat kyytiä niin, että tällainen veronmaksaja ilahtui ohjelmasta viikosta toiseen (ja edelleen, jopa 15 vuoden jälkeen). Kerrankin kolmas (neljäs?) valtiomahti sai kunnolla kyytiä! Hollanninsiskoni, sikäläinen kolumnisti, ilahtui suunnattomasti kun kerroin aikoinaan hänelle tästä suomalaiskeksinnöstä.

No, miten kävikään? Jokainen hyvä idea syleillään tietysti kuoliaaksi, etenkin silloin kun on kyse toimittajien pyhistä arvoista (omanarvontunnosta). Tilalle tuli Timo Harakan Pressiklubi, jonka jälkeen seurasi Ruben Stillerin samannimistä "viihdeohjelmaa": Harakan ja Stillerin ohjelmassa haastatellaan toimittajia (sic!).....voiko olla tylsempää: toimittaja kysyy ja toimittaja vastaa.

Erkki Saksa, tu takaisin, jooko? Vai ootko jo pysyvästi eläkkeellä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)
Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Erkki Saksan opin tuntemaan kaverini kautta, Saksa oli naimisissa hänen sisarensa kanssa 60 luvulla. Kävivät aina silloin tällöin Renault dauphinella jalasjärvellä.
Saksa oli sosialidemkraatti, monet keskustelut käytiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mukava heitto, tuo juutjuubi, joskin kevyestä päästä.

Itse kaipaan siis Saksan Erkintyylistä lähestymistapaa. Kekkonen kysyi onko Suomella malttia vaurastua? Samassa sarjassa: Onko Suomen toimittajilla malttia itseruoskintaan? (toisaalta: onko lakimiehillä, lääkäreillä? jne). Joka tapauksessa: Erkki Saksan lähestymistapa jäi mieleen.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Taidan olla liian nuori muistamaan Saksaa...

Kalevi Kantele (nimimerkki)

"Joka tapauksessa: Erkki Saksan lähestymistapa jäi mieleen." Niin on jäänyt minullekin. Toista ääripäätä edustaa Pressiklubin ohjelma, jossa altavastaajana oli Jussi Halla-aho. Kolme kovaa tomittajaa, Stiller, Salmén ja Saarikoski hyökkäsivät sellaisella voimalla ja vihalla, ettei pahinkaan koulukiusaaja pysty siihen. Erityisesti, kun Salmèn vertasi Halla-ahoa Adolf Eichmanniin, teki minuun vaikutuksen. Tuo ohjelma pitäisi esittää koulukiusaajille opetusmielessä, kuinka tosikiusaajaa toimii. Minulta meni usko toimittajien objektiivisuuteen saman tien. Jos Leif Salmén tulisi minua vastaan kadulle, en nostaisi hänelle hattua.

P.s. Olen Halla-ahon kanssa eri mieltä lähes kaikista asioista.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen samaa mieltä kanssasi toimittajakolmikon teksteistä ja asenteista. Stillerkin, joka oli juontaja, alentui olemaan hyökkääjä. Salmen oli tietenkin oma lukunsa. En itse ole tätä toimittajaa koskaan arvostanut ja nyt hän meni aivan aliarvoiseen tyyliin.

Salmenia kuultuani jopa nautin kun Halla-Aho löi Salmenille luun kurkkuun. Tätä en ole ennen nähnyt tehdyn. Ensin Salmen haukkui Halla-Ahoa kaikesta mahdollisesta pahasta aina natsismia ja fasismia myöden. Sitten Halla-Aho päästyään ääneen sanoi totuuden Salmenista eli kutsui häntä "vanhaksi stalinistiksi". Salmenilla meni jonkun aikaa toipua tästä. Sitten hän sanoi, että hän on kyllä stalinisti, mutta ei vanha. Siis Halla-Aholle kaikki pisteet tuosta.

Nyt tietenkin kuuluu sanoa, että olen Halla-Ahon kanssa eri mieltä lähes kaikista asioista. Miksi näin? Pelkäämmekö leimaantumista johonkin? Halla-Aho kirjoittaa kadehdittavan hyvin suomen kieltä. Hän on omaa mieltään suoraan ja kärjistyneestikin. Minä olen pehmeämmin hänen kanssaan samaa mieltä monestakin asiasta, mutta en kaikista. En ole kenenkään kanssa samaa mieltä kaikesta maan päällä ja taivaassa.

Samuel (nimimerkki)

Maailma sanojen vankina oli todellakin ainoa aikuisten ohjelma. Ikävä on. Politiikasta puhuminen oli ilmeisesti liikaa eliitille, koska sarja laitettiin "kehitystauolle". Sen jälkeenhän tv:ssä ei ole juurikaan politiikan sisällöistä puhuttu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Äläs nyt. Vaalien jälkeen Yle, jota hallitsee Kokoomuksen värisuora, ajetaan yhdessä Jyrki Kataisen hallituksen kanssa alas eli lattiasta läpi.

Sitten pääsemme nauttimaan hyvistä ja värikkäistä ohjelmista mainosten kera. Kokoomus rules ja hoitaa sinunkin tarpeesi korvineen kertoi mainostoimisto BOB.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Muuten tuo kuva oli todella mainio. Kolmekymmentäluvun jamppa siinä laittaa etusivua uusiksi läppärillä.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Jep, ja paska homma näissä uusissa sivuissa, ja monella muullakin sivustolla. Ei saa kopioitua hyviä kuvia talteen. Kuten ennen. Tai jos ne voi, minä en ainkaan osaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samppa: "Ei saa kopioitua hyviä kuvia talteen. Kuten ennen. Tai jos ne voi, minä en ainkaan osaa".

Kyllä se onnistuu kun vähän harjoittelee.

Mukava kuulla, että muutkin kaipaavat Erkki Saksan ohjelmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset