Elämä jatkuu

Luomu-Suomi

Heh, heh. Melko hauskaa. Ehdotin 1980-luvun lopussa, että Suomen maatalouden kannattaisi erikoistua luomutuotantoon. Olen idean isä. Tämän kotimaisen alkutuotannon ratkaisu perustui oivallukseen, että meidän maataloutemme piti yksinkertaisesti keskittyä johonkin erikoisalaan sen jälkeen kun elintarvikemarkkinat avautuivat. Vähän samalla tavalla kuin painiurheilussa: kun tiedät, että Aleksander Karelin tulee olemaan vastustajanasi, niin silloin kannattaisi siirtyä johonkin toiseen sarjaan... Suomi olisi voinut olla teknologian ja superpuhtaan elintarviketuotannon maa, mutta kun ei niin ei.

Suomi ei koskaan tulee pärjäämään tehotuotannossa, etenkin tuotos/panossuhteessa. Suhteellisen edun perusteella meillä olisi ollut mainiot edellytykset luomutuotantoon (organic agriculture, ekologisk odling, ökolandbau).

Nyt maabrändivaltuuskunnan Jorma Ollila ehdottaa, että Suomen kannattaisi erikoistua luomuun..   (vaikka juna meni jo ajat sitten). Suomi on nyt täynnä jättisikaloita ja suurnavetoita, aivan kuten vaikkapa Hollannissa....surkea "kehitys".

Itse tuotannosta lisätietoa vaikkapa tässä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33425-itameripalkinto-maitotilalle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Tämähän oli jossain televisio-ohjelmassa, missä tämä iänikuinen "idea" taas esitettiin Suomen brändiksi ja Ollila osti leveille hartioilleen...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ajankohtaisessa kakkosessa esitetty vanha vakioväite: "6 % tiloista luomussa, 7,5 % pelloista luomussa ja vain 1 % elintarvikkeista luomua" johtuu yksinkertaisesti siitä, että suurin osa luomutilojen maidosta ja lihasta menee edelleen tavanomaiseen jatkojalostukseen... Muun muassa Kopolan tilan 280 lypsylehmää tuottavat tavanomaista maitoa vaikka pellot ovat jo 20 vuotta luomussa.

Maalaismummo (nimimerkki)

Kenenkään ei pitäisi vetää tästä mitään johtopäätöksiä, ellei tunne nykyaikaisen suomalaisen luomu(kumppanuus)farmin toimintaa.
Niihin liittyy myös omien öljyjen ja biokaasuenergian tuotanto, vähän pienemmässä mittakaavassa tosin kuin tässä: http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article53650...

Ihan käypänen ehdotus, joka pitää maaseudun elävänä Lappia myöten, koska karjatiloilla ei ole Suomessa varsinaisia kylmyysrajoja. Pelkkä viljatila ilman kumppanuutta karjatilan kanssa ei ole mikään oikea luomutila.
Jos olisin nuori, lähtisin perustamaan luomutilan.

Maalaismummo (nimimerkki)

Niin, ja matkailuhan siihen liittyy aina.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Ihan käypänen ehdotus, joka pitää maaseudun elävänä Lappia myöten". Niin, ja kun Kemira myytiin norjalaiselle Yaralle (joka oli tyhmä teko), niin Luomu-Suomen avulla voitaisiin saada hieman hyvitystä...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitin aloituksen siitä syystä, että muistan liiankin hyvin minkälaisia reaktioita sain silloin kun hesari (ja myöhemmin maaseudun tulevaisuus) julkaisi yliöartikkelini, jossa ehdotin Luomu-Suomea: "mitäs sinäkin luulet olevasi?", "ehdotus on kuolleena syntynyt", "olitko täydessä järjessä kun ehdotit luomu-suomea?" sekä muuta virkistävää.

Käyttäjän jope58 kuva
Tapio Härkönen

Kannataisi myös suosia Suomen maatiaisrotuja, kuten Suomen lehmää.
Silloin ei olisi niin suuri tarve turvautua ulkomaiseen rehuun.
--
Serkkupoikani kasvattaa pohjois-Suomessa monikymmenpäistä pitkäkarvaista Ylämaan karjaa eli highlandereita.
Ne pärjäävät ulkona läpi talven. Pitkän karvan lisäksi niitä suojaa nautaan verrattuna kaksinkertainen nahka. Vesisateella ne voivat mennä suojaan katoksen alle.
Kylmyyden lisäksi ne ovat suojassa susilta. Vaaran uhatessa ne kerääntyvät pellolle rinkiin.

Nämä eläimet ovat hyviä maisemanhoitajia, parempia kuin lampaat. Kesällä ne syövät vesakoita ja ruohoa.
Talvella niille annetaan säilörehua ja kuivaa heinää. Erinomaisen rehuhyötysuhteen vuoksi niitten liha on vähärasvaista ja riistanmakuista.

Käyttäjän jope58 kuva
Tapio Härkönen

Teholihatuotannosta hyvää asiaa:
http://vesahack.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51196-teh...
---------------
Alla oleva on lainaus ANTTI HEIKKILÄN luomusivustolta.
--
”Eläinten ruokkiminen halvimmalla mahdollisella rehulla ei ole luomua. GM-soija alkaa olla lähes jokaisen eläimen perusraaka-aine.
Suurimalle osalle eläimistä soija ei ole oikeaa ravintoa vaan ahneen ihmisen pikaruokaa, jonka tarkoitus on vain lihottaa eläin nopeasti teurastettavaksi.
Rehuun lisätään myös kasviöljyjä, joka yhdessä soijan kanssa muuttaa oleellisella tavalla eläimen rasvan koostumusta haitalliseen suuntaan. Rehu lisää omega-6-rasvoja, joiden liika määrä aiheuttaa tulehdusta eläimissä ja etenkin lopputuotteessa, ihmisessä.

Eläin tapetaan ennen kuin haitat ilmaantuvat, mutta entä miten käy ihmisen? Omega-6-rasvat ovat keskeinen syy nykyiseen diabetesepidemiaan. Vilja ei myöskään ole eläinten luonnollista ravintoa.

Viljapossu ei ole luomua. En syö lainkaan kotimaista sianlihaa. Valitettavasti, sillä pidän sianlihasta. Sika on kaikkiruokainen ja tarvitsee eläinproteiinia. Tilanne muuttui Suomessa radikaalisti silloin, kun sikaloita kiellettiin käyttämästä ruuan tähteitä ruokinnassa. Niin valtava voima parilla rehu- ja makkaratehtaalla on tässä maassa. Miksi tähteitä ei voisi käyttää? Syy on täysin perusteeton, on ajateltu vain rahaa ja ahneutta. Eikö olisi parempi palata entiseen näin ilmastomuutoksenkin takia? Rehun tuottaminen aiheuttaa paljon kaikenlaista turhaa ja haitallista.

Lehmiäkin ruokitaan soijalla, mutta tiettävästi luomumaito tulee lehmästä, joka on saanut luonnollista ravintoa.
AIV-rehu oli aikoinaan loistava keksintö, joka toi Nobelin Suomeen. AIV on ruohoa, joka on lehmän luonnollinen ravinto. Soija ei ole. Märehtijät ovat pelkästään ruohonsyöjiä.

Hullun lehmän tauti alkoi siitä, että lehmille alettiin syöttää teurasjätteitä. Ihminen on ahneuksissaan nerokas.

Luomu tarkoittaa myös eläinten asiallista kohtelua”.

(Antti Heikkilän luomusivusto:
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=0&uutisia=3

Maalaismummo (nimimerkki)

Soija voidaan täysin korvata oman tilan luomutuotetuilla härkäpapu-sekoituksilla. Valkuaistulokset jopa paranevat. Tuontia ei tarvita. Osaaminen on avainasia.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Luomuviljely on kannattamatonta, koska kuten Ilmari esittää luomusta ei saada minkäänlaista parempaa hintaa, koska se menee kuitenkin tavanomaiseen jatkojalostukseen. Luomun viljelyn kannattavuus paranee varmasti kun määrä lisääntyy. Silloin voidaan uhrata sijoituksia myös uusien, luomuun sopivien lajikkeiden kehittämiseen, kasvitautien ja tuhohyönteisten luonnonmukaisen torjunnan kehittämiseen, yleensä luomun tutkimiseen ja kehittämiseen. Pienten määrien vientiponnistelut ovat myös enimmäkseen tappiollisia.

Hyöty ympäristölle saattaa osoittautua tulevaisuudessa paljon arvokkaammaksikin kuin mitä nyt uskomme.

On myös aivan totta, että Suomi ei tule pärjäämään tehomaataloudessa. Tuetkin tulevat direktiiveillä pienenemään jatkossa. Olosuhteet ja pienet peltotikkumme soveltuvat paremmin luomulle.

Muistaakseni Ilmari on aikaisemminkin esittänyt tätä ideaa täälläkin, ja silloinkin ilmaisin hyvin positiivisen suhtautumiseni asiaan.

Kekkuli (nimimerkki)

"Olosuhteet ja pienet peltotikkumme soveltuvat paremmin luomulle."

Usein olen kuullut väitteen, että Suomen kannattaisi erikoistua maito- ja juustomaaksi. Kasvien kasvatus näin pohjoisessa on vähän mitä on, mutta oikean rotuiset lehmät pärjäävät hyvällä hoidolla talvellakin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Periaatteessa voidaan todeta, että tuo luomusuomen junamme meni jo.... Vuoden 1995:n jälkeen on, etenkin Pohjanmaalla, rakennettu sellaiset "tuotantolaitokset" (suursikalat, broileritehtaat ym), että pysyvä vahinko on jo ehtinyt tapahtua. Meidän eläinkasvatusyksikömme alkavat olla Hollannin ja Tanskan tasoa, niin hyvässä kuin pahassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

LUOMU-sanasta oheista taustatietoa. Mikkeliläinen Hannu Kovanen (nykyisin polkupyöräkauppias, torin laidalla) keksi sanan 1980-luvun loppupuolella. No, annapas olla; jätettiin hakemus tämän uudissanan teko-/käyttöoikeudesta patentti- ja rekisterihallitukseen.

Tulihan sieltä vastaus; kolmen, neljän vuoden päästä: "LUOMU-sana on jo sen verran yleistynyt, ettei sitä voida enää rekisteröidä". Heh, heh (taas kerran). Kunniaa sille, jolle se kuuluu: Hannu Kovaselle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostavaa oli, että Ajankohtainen kakkonen "haastatteli" Jorma Ollilan vastapainoksi Heikki Jokipiitä: tunnettu antiluomuaktivisti, jolla ei ole maatalousalan koulutusta.

Vieras (nimimerkki)

Onko ollilalla maatalousalan koulutus?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ei hänelläkään, mutta minulla kylläkin (maanviljelysteknikko sekä MMM/Agronomi). Ehdotin aikoinani Luomu-Suomea aivan vakavasti ja tuntuu mukavalta, ettei kyseisen ajatuksen läpimenoon kulunut kuin 20 vuotta...

Vieras (nimimerkki)

Tuo vertailu Aleksanteri Karelin:iin on aika hyvä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomen maatalous on nyt samalla viivalla keski-euroopan alkutuotannon kanssa ja (kuten huomattiin jo viime ajan maidon hintakehityksestä) siinä voi käydä huonosti.

Maalaismummo (nimimerkki)

Ollilalla on mahdollisuus ajaa tästä oivalluksesta uusi talousklusteri. Kyllä siihen tekijät löytyvät.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tekijät löytyivät jo 20 vuotta sitten, mutta silloin puuttui oivallus etenkin MMM:n osalta.

Maalaismummo (nimimerkki)

... niin, ja kauppahan teki ihan kaikkensa, ettei luomu menestyisi.

Vieras (nimimerkki)
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kansallinen Luomu-Suomi olisi ollut, busineksen kannalta, huippuvalinta 1990-luvulla. Nyt se olisi sitä enää vain ympäristömme ja vesistöjemme osalta. Ei pahaa sekään....?

Heikki Ojala (nimimerkki)

Tunnet Ilmari vissiinkin termin "Väärin sammutettu"?

Siitähän siinä oli kysymys silloin 1990-luvulla, kun SINÄ ehdotit tuota
LUOMU-sanaa, eikä silloin vielä jokseenkin tuntematon Jorma Ollila.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki, hoi! Minä ehdotin kylläkin Luomu-Suomea, mutta Kovasen Hannu LUOMU-sanaa. Kunniaa hänelle.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Tunnet Ilmari vissiinkin termin "Väärin sammutettu"?

Siitähän siinä oli kysymys silloin 1990-luvulla, kun SINÄ ehdotit tuota
LUOMU-sanaa, eikä silloin vielä jokseenkin tuntematon Jorma Ollila.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Huomenna minulla on 60-vuotisbileet ja juuri nyt tuntuu siltä, että on ykshailee, miten Suomen brändi ja maatalous makaa. Mitkä ne olivatkaan Kekkosen ja Wegeliuksen sanat: "s....nan tunarit!".

Hyvä sauma meni ohi suun; sen verran voin todeta, ylpeydellä!

Hauskaa, että niin Ollila kuin Anttila vihdoin heräsivät. Ovatko Hämeestä?

Vieras (nimimerkki)

Todella mukava pitkän linjan blogi! KIITOS.

Vieras (nimimerkki)

Hei
Juuri eilen kun Jorma Ollila puhui maabrädijutuista,mietin Ilmarin edistyksellisyyttä montakymmentä vuotta sitten,mutta maatalouspolitiikka onkin sitten eri juttu.
Nyt on parhaillaan MTK-valtuuskunnan kokous Helsingissä.
Jospa se siitä lähtee,eipä tehotuotannossakaan oikei pärjätä,sarja on vaiv väärä.
H.Moilanen

Petri Leinonen (nimimerkki)

Ollilalla on sellainen "tavallinen" bisneskoulutus, hän näkee asiat asioina, ulkopuolelta. Kun katselee tavallisia maatalousasioiden työryhmiä, niin niissä istuvat aina samat, vallitsevien olojen järkkymättömyydestä suoraan itse hyötyvät tahot (korkeintaan joku Antti Herlin, nautakarjankasvattaja ja "vähän" muuta mausteeksi). Miettikää siitä, syntyykö uusia tai edes hyviä ajatuksia elinkeinon kehittämiseksi. Muistan kyllä sen alan sisältä tulleen Luomu-Suomen alasammunnan, valitettavasti.

Ilmarille rattoisaa juhlaa - vaikka pitäisi tietysti kysyä kuten M.A. Numminen toimittajan onnitellessa häntä 70-vuotispäivänsä johdosta: "oletko iloinen että vanhenen?".

Petri

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Petrille,

Olen ollut jo pitkään iloinen siitä, että vanhenen! Etenkin kun huomaan olevani oikeassa....

(tosin ilman minkälaista palkkaa; So what: käärinliinassa ei olekaan taskuja).

Heikki Ojala (nimimerkki)

Onnea synttärisankarille!
Toivon Ilmarille hyvää terveyttä ja jaksamista, että saisimme jatkossakin vielä pitkään nauttia näistä mainioista kirjoituksistasi, joissa on oma kokemus ja vahva asiantuntemus mukana.

Kohotan täällä itsekseni päivänsankarille pikarillisen itetekoista puolukalla värjättyä omenaviiniä, aitoa luomua, ja lausun KIPPIS !

Siis ei KIP PIS!
Muistan ikäni,kuinka tuo sana herätti hilpeyttä erään hollantilaisen tarjoilijan kanssa keskustellessamme joskus kauan sitten Ranskanmaalla, kun hän halusi tietää mitä suomeksi sanotaan maljaa kohotettaessa.

Ehkä siellä Kainuussa tuo savolainen "Hölökyn kölökyn" sopii vieläkin paremmin.
Terv. Heikki

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Mikko Rahtola (nimimerkki)

Kiitokset ja iso hatunnosto niin Ilmarille kuin Hannullekin. Tienraivaajan osa ei tässäkään tapauksessa ole kovin ruusuinen, mutta teidän "jurnutuksenne" on osaltaan tehnyt tätä mahdolliseksi :)
Suomessa ei sitäpaitsi ole aina niinkään tärkeää mitä ehdotetaan, vaan kuka ehdottaa ja milloin ehdottaa. Yleisen mielipiteen kypsytys on varsin pitkäveteistä puuhaa ja siinä mielessä en pidä mahdollisuutta ollenkaan vielä menetettynä. Kestihän luontaistaloudesta "tavanomaiseenkin viljelyyn siirtyminen vuosikymmeniä" joten kyllä se saman ottaa toisinkinpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset