Elämä jatkuu

Pähkinäsaari - Schlüsselburg - Oreshek

  • Pähkinäsaari - Schlisselburg - Oroshek - Petrokrepost (heinäkuussa 2004)
    Pähkinäsaari - Schlisselburg - Oroshek - Petrokrepost (heinäkuussa 2004)

"4-tien itäpuolella asuu aivotonta väkeä", totesi pari vuotta sitten eräs pohjalainen minulle suoraan päin naamaa. Nyt, enbusken hauskan/halvahkon provon jälkeen, jäin miettimään josko juuri Pähkinäsaaren rauhan rajalla olisi sittenkin jotain tekemistä sen seikan kanssa, että länsisuomalaiset eroavat geneettisesti lähes täysin itäsuomalaisista. Kiinnostava kysymys enkä välttämättä edes tiedä kenenkö eduksi....

Harvempi meistä tietää, missä itse Pähkinäsaari sijaitsee. Minulle se selvisi vasta vuonna 2004 kun seilasin ohitse ja jouduin Neva-joen voimakkaan virtauksen kohteeksi. Oheisen kuvan otin siinä kohdassa, jossa Laatokan valtavat vesimassat ahtauttuvat kapeaan Nevaan ja veneen vauhti alkoi kiihtyä (3:sta solmusta 13:een).

Itse "Schlüsselburg":ista (hoonolla venäjänkielellä: Schlisselburg) muun muassa oheiset linkit:

hieno virtuaalimatka

kuvat (englannin tekstitys)

jne, jne (hakusanat: oroshek, schlisselburg, petrokrepost, pähkinäsaari ja yandex.ru hakukoneella: Шлиссельбург, Орешек ja Петрокрепость).

P.S. Viihdyn mainiosti Pähkinäsaaren rauhan rajan koillispuolella (ja 5-tien itäpuolella!ja) enkä lähde kulumallakaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,
Ilmari, kiitos virtualimatkasta! Hienoa! Kannatti odottaa!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos. Parempaa on tulossa (näin ainakin itse uskon).

Pertti Sakari (nimimerkki)

"enbusken hauskan/halvahkon provon jälkeen"

Mitä kun luulin hänen olevan tosissaan. Itse olen kotoisin Itä-Suomesta, jonka minun puolesta voisi ihan hyvin liittää Venäjään.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Eikö olisi yksinkertaisempaa, että tehtäisiin vaihtokauppa? Venäjä saisi sinut ja Suomi Karjalan, Petsamon ym. alueet?

En oikein usko, että ne, jotka ovat Venäjän ihanuutta kokeneet, haluaisivat luovuttaa lisää Suomea sinne. Mikähän sinun perustelusi tuolle liittämiselle mahtaa olla?

Pertti Sakari (nimimerkki)

Kyllä Viipuri ja osa Karjalan kannasta kannattaa vaihtaa Kainuuseen ja muihin ns. uusiin Suomen maakuntiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutsini suvun geenit ovat Iistä, joten kuulun vissi Enbusken alempaan kastiin? Kuten hän itsekin? Pidän idän/pohjoisen reilusta meiningistä vaikka olin jo hesalainen satamajätkä siihen aikaan kun enbuske ei vielä edes ollut olemassa...

No, se siitä. Provo mikä provo. Elämä jatkuu, pohjoisessakin (etenkin). Itse Pähkinäsaari on hieno paikka!

Mikko Niskasaari

Virtuaalimatka on hieno, kiitos.

Uljas linnoitus, tuonne täytyy päästä. Linnan sisäosat ovat kylläkin kuin Bomarsund engelsmannien jäljiltä.

J. Gagarin

Kirjoitin mainittuun blogiin seuraavaan näkemykseni Pähkinäsaaren rajan vaikutukssesta nylkysuomeen:

"Hyvä pakina!

Pähkinäsaaren rauhan raja muuten näkyy edelleen Suomessa.
Miltei joka kohdassa tuota satoja vuosia voimassa ollutta Ruotsin ja Venäjän/Novgorodin valtakunnan välistä rajaa huomaa edelleen kulttuuri- ja murre-eron, kun rajan ylittää. Kun Pieksämäeltä ajaa 80 kilometriä Jyväskylään, niin tulee selvästi rajan itäpuolelta sen länsipuolelle. Samoin oululaiset ovat kuuluisia "pöljiä", mutta raahelaiset eivät.

Muuan kolleegani Kuopiosta aikoinaan mainitsi minulle ohittaesamme ns. "sinisen tien" risteystä, että tuota tietä pääsee Kokkolaan asti.
Hänen äänessään oli jotain dramatiikkaa. Selvästikin hän intuitiivisesti ajatteli, että tie halkoo rajan ja että sitä kautta pääsee toiseen kulttuuriin. Ei hän pohjoiseen päin olisi viitostietä osoittanut mainiten, että sitä pääsee Kajaaniin asti."

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin sinulle kuin minulle kyse on tietysti erittäin vankoista mutu-mielipiteistä eikä tutkimustuloksista. Mutta se oli selkeä tutkimustulos, että geneettisesti itä- ja länsisuomalaiset eroavat toisistaan valtavasti.

Aloitit omaa näkemystäsi toteamuksella "Hyvä pakina!". Sitä se oli korkeintaan keskustelun avauksena. Muuten se oli lukiotason aihekirjoitus, eikö? Niin itä kuin pohjoinen on kantanut kortensa kekoon ja itse Hesa on sekametelisoppaa parhaasta päästä, josta Tuomas itsekin käy todisteeksi.

Terveisiä Suomussalmelta, jossa syntyi ja kasvoi vaikkapa tekstiviestin keksijä Matti Makkonen. Heips.

Kalle Kaniini (nimimerkki)

Mielenkiintoisia keskusteluja tuosta Pähkinäsaaren rauhan rajasta.
Muistelen kansakouluajoilta, että se raja olisi pohjoisempana kulkenut hieman idempänä ja päätynyt Raahen lähelle Pattijoelle.

Eihän asialla ole enää paljon merkitystä väestötutkinnankaan kannalta, kun maan sisäinen muuttoliike on ollut koillisesta lounaaseen päin. Savolaisuus on levinnyt länteen ja etelään päin.

Ehkä se ruotsinvallan alaisuus selittää sitä mentaliteettieroa. Muistan kun nuorena ja ammattitaidottomana kyselin Helsingissä tilapäistöitä eri firmoista ja satuin pieneen ruotsinsuomalaiseen perheyritykseen.
Minulta kysyttiin haastattelussa heti, jotta mistä päin maata olin kotoisin. Kuultuaan, että olin Pohjanmaalta, omistaja palkkasi minut. Minä taas ihmetellen kysyin, että miten se niin tärkeää oli, ja sain vastaukseksi, että jos olisin ollut savolainen, ei olisi palkattu.
Siihen aikaan pohjalaisia pidettiin vakavamielisempinä ja työteliäimpinä, jostakin syystä.

Kyllä se nelostie ei ihan ole paikallaan. Ehkä tuo Pähkinäsaaren raja sopisi paremmin, ainakin Luomu-Suomen länsirajaksi. Jäähän Kärsämäki ainakin sen itäpuolelle. ;=D

Ihmettelen tuota Enbusken blogin saamaa suosiota. Etenkin tällaisena talvena, jolloin sähköt ovat poikki etelässä. Säätövoiman puutteessa seisoisivat ydinvoimalatkin ja vesivoima tulee pohjoisesta, jossa myös tulevat uraanikaivokset ovat. Sinänsä voisi olla hyväkin ajatus katkaista Suomi, jos vain rajan paikasta sovitaan.

Sen verran läheltä Pähkinäsaaren rajaa olen kotoisin, että en tiedä, onko aivottomuuteni itäistä vai läntistä perua. Pienikokoisia ollaan, joten en onneksi epäile svedu-pettereitä mitenkään sukulaisiksi.

Mielenkiintoinen raja tuo vanha Pähkinäsaaren raja noin kulttuurisesti.

fabu (nimimerkki)

"Muistelen kansakouluajoilta, että se raja olisi pohjoisempana kulkenut hieman idempänä ja päätynyt Raahen lähelle Pattijoelle."

"Jäähän Kärsämäki ainakin sen itäpuolelle."

http://www.keski-pohjanmaa.fi/nyt/tiedostot/Pahkin...

J. Gagarin

Sulevi Juholan rajateoria on etelämpänä todennäköisimmin oikea. Pieksämäki on varmasti kuulunut Novgorodille. Pohjoisempana Juholankin raja kulkee liian paljon lännessä. Raahe on eittämättä ollut Ruotsin aluetta.

fabu (nimimerkki)
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Kyllä se nelostie ei ihan ole paikallaan. Ehkä tuo Pähkinäsaaren raja sopisi paremmin, ainakin Luomu-Suomen länsirajaksi. Jäähän Kärsämäki ainakin sen itäpuolelle"

Hyvä idea!

VierasKalle J. Miettinen (nimimerkki)

Johdattelisit illu nämä fasistit ja muut käymättömät Leningradin piirrityksen muistomerkeille.Mutta ei!? Puukenka-illu lättyyttää vaan Sysselbergin raunioista.Siinä ihan lähellä kamppaili Leningradin Oblastin kansa hengestään.Kurjalan-saksi vaikenee piirityksen kaikesta kauheudesta !!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kalle J. osaa josksus kirjoittaa asiaakin (vaikka edelleen vilisee sivistys- ja haukkumasanoja). Kyllä, Kalle, minä kävin noille Neva-joen piirityksen muistomerkeille ja vaikuttavaa oli. Saksi varmasti vaikenee, koska kyse olikin Aatun ja Joe-sedän välisestä piirityksestä, jossa ei ollut mukana suomalaisia. Kaukaviisas Marski, entinen pietarilainen, käski suomalaiset pysymään Syvärin pohjoispuolella ja se oli meidän kaikkiemme kannalta hyvä päätös. Pietarissa ihmisiä kuoli nälkään talvella 1941-42; Amsterdamissa taas talvella 1944-45: isäni (se, joka sodan jälkeen ei enää suostunut puhumaan saksaa) kertoi, että langanlaihat ruumit oli kasattu pinoihin kadunkulmiin, jolloin ne oli helpompi kuormata yhdestä paikasta joukkohautaan.
Amsterdamin poika talvella 1944:
http://www.20eeuwennederland.nl/blobs/hongerwinter...
Ruumis amsterdamin kadulla talvella 1944:
http://resources21.kb.nl/gvn/NFA03/NFA03_cas-5815-...

repe (nimimerkki)

Euroopan nälkä johtui liittoutuneiden nälkäaarrosta. Tuolloin oli jo rintama lähellä tai itseasiassa pyyhki jo yli Hollannin. Saksa oli ruokkinut kyllä Eurooppaa minkä pystyi. Sota ja pommitukset katkaisivat ruokahuollon. Sodan jälkeen länsimaatkin antoivat saksalaisille siviileille vähemmän ruokaa ihan jo normiannoksena kuin mitä saksalaiset olivat pyrkineet antamaan miehittämiensä alueiden asukkaille. Venäläiset sotavangitkin oli määrä ruokkia 1900-2300 kalorilla puutteellisempinakin aikoina.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Liittoutuneet olivat talvella 1944 etelä-hollannissa. Amsterdam oli Natsi-Saksan hallussa "hongerwinter":in aikana. Liittoutuneet yrittivät kyllä ruoka-avustuksia laskuvarjopudotusten avulla, mutta ilman tulosta: noin 20 000 henkeä kuolivat silloin nälkäkuolemaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ja nyt takaisin Pähkinäsaareen. Muut kommentit poistetaan koska eivät liity aiheeseen vaan vaatinevat oman blogin (olkaat hyvät ja kirjoittakaa itse blogi kyseisistä aiheista: hongerwinter, piiritys jne). Esimerkiksi Kalle J:n ja repen blogit loistavat poissaolollaan...

Pertti Sakari (nimimerkki)

Eikös se Stalin jättänyt Leningradin siivilit puolitahallaan mottiin?
Leningradilaiset eivät olleet Stalinin suosiossa. Olihan Stalinin kilpailija Kirov Leningradista.

Leningradin puolustuksen johtaja ja Suomen syöjä Andrei Aleksandrovitš Ždanov joutui sitten sodan jälkeen Stalinin epäsuosioon ja saatettiin jopa murhata myrkyttämällä.

fabu (nimimerkki)

Kuinka ollakaan, juuri eilen vietettiin muuten Pähkinälinnassa alias Schlissenburgissa Leningradin piirityksestä vapautumisen vuosijuhlaa

Областная встреча блокадников, посвященная годовщине полного снятия блокады Ленинграда «БЛОКАДНЫХ ДНЕЙ СВЯТОЕ БРАТСТВО»
28.01.2011
Начало: в 12.00.
Ежегодная встреча, посвященная годовщине полного освобождения города Ленинграда от вражеской блокады. По традиции для ветеранов проводится праздничный концерт с участием профессиональных артистов и творческих коллективов Ленинградской области. По окончании праздничного вечера и ритуала памяти погибшим товарищам ветеранам вручают памятные подарки и цветы.
Место проведения: г. Шлиссельбург, Малоневский канал, д. 4, МУК «Культурно-спортивный центр «Невский»
Организаторы:ЛО ГУК УМЦ культуры и искусства, МО «Кировский муниципальный район»

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jos tarkkoja ollaan niin piirityspäivien pyhän veljestön juhla vietettiin eilen Schlisselburg-kaupungin "Kulttuuri- ja urheilukeskus Nevskissä" eikä itse linnoituksessa. Kiitos kiinnostavasta tiedosta.

fabu (nimimerkki)

Se menee näin:
Pähkinälinna (Lyyssinlinna) on tuon pikkukaupungin nimi suomeksi ja Pähkinäsaari on taas se linnoitussaari. Suurkiitos sinun, Ilmari, olen tässä opiskellut innolla kaikenlaista aiheesta viime aikoina :).

Tuomas Hako

Olisiko saksalaisten pitänyt pudottaa ruokaa kaupunkiin? Vai miksi "piiritytä" paheksutaan niin voimallisesti? NL olisi voinut huoltaa kaupunkia aivan niin paljon kuin halusi. Piittaamattomuus ja siviilien riisto esti evakuoinnin ajoissa ja varautumisen siihen, että yhteydet katkeavat. Tihvinän menetys vaikeuttu huoltoa vähän aikaa, mutta aika oli niin lyhyt, ettei sillä ole merkitystä.

Myös mainittu Amsterdamin nälkä oli täysin liittoutuneiden syytä, sillä niiden ohjelma oli näännyttää Eurooppa nälkään. Näin saksalaisille aiheutettiin ongelmia ja mahdollisia kapinoita. Herbert Hoover ehdotti Euroopan nälkäistyen ruokkimista kansainvälisesti valvottuna siyten, että apu menisi oikeisiin kohteisiin. Saksalaiset hyväksyivät ehdotuksen, jonka mukainen ruokahuoltio oli I maailmansodan aikana periuaatteessa yritety järjestää saksalaisten miehittämien alueiden väestön hyväksi. Silloin Hooverin touhuja sabotoitiin ympärysvaltojen taholta ja nyt ne torjuttiin.

Voi selvästi havaita, että jutut ruoan pudotusyrityksistä Amsterdamiin ovat propagandaa. Lieneekö mitään lentoja edes ollut, korkekintaan näytösluonteisesti. Tuollaiset eivät piittaa mistään ja haluisvat saksalaisille jotain, mistä heitä voitaiisin valhellisesti syyttää. Puute johtui nälkäsaarrosta ja sodan loppuvaiheen kaaoksesta pommituksineen. Esim. keskitysleireillä kuoli paljon väkeä, koska liittoutuneet pommittivat kaikkia teitä ja rautateitä estäen ruokakuljetukset.

Voimme todeta, että Leningrad saartoi Suoema ja Eurooppaa, eikä päinvaston. USA ruokki koko puna-armeijan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuomas, kirjoitit syvällä rintaäänellä: "Voi selvästi havaita, että jutut ruoan pudotusyrityksistä Amsterdamiin ovat propagandaa. Lieneekö mitään lentoja edes ollut, korkekintaan näytösluonteisesti".

Varmasti photoshopin hommia tämäkin?

http://www.bs-prisma.nl/lessen/geschiedenis/groep8...

http://www.amstelveenweb.com/afbeeldingen/1945-Voe...

Noista ruokapudotuksista oli kuulemma sekin hyöty, että laihat ruumiit voitiin haudata laskuvarjokankaisiin.....

Ja NYT takaisin Pähkinäsaareen, jooko? Joka tapauksessa tämän blogin moderaattori aloittaa työnsä tunnuslauseellaan: "reilu meininki".

fabu (nimimerkki)

Kyseessä on paitsi linnoitus- myös kanavakaupunki. Erityisesti tämä harvinainen värivalokuva Prokudin-Gorskiin kokoelmista vuodelta 1909, jossa on tukinuittoa Pähkinälinnan läpi, sai minut hieman tutkailemaan näitä kanavavirityksiä (peräti kaksi rinnakkaista, joista vanhempi kasvanut jo tyystin umpeen).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Gorskii_0441...

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B4%D0...

Vielä:
Kanaviin ja piiritystaisteluihin osuen. Tässä eteen sattunut hyvä kuvakierros pyöräretkeltä, jossa on vierailtu sodan muistopaikoilla Kirovskin piirissä, jossa myös aiheemme kaupunki ja linnotus. Mm. Sinjavinossa/Senjavinon (suom. Vahriselkä) maastoissa käytiin kovat taistelut puna-armeijan ja saksalaisten välillä.

http://www.forum.aroundspb.ru/index.php?t=msg&th=1...

fabu (nimimerkki)

Löytyi mahtavasti lisää vanhoja karttoja mv- ja värikuvia ko. kanavista ja kaupungista:
http://sinyavino2.ucoz.ru/forum/14-44-1

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Todella hienot kuvat. Etenkin tämä oli hämmentävä:
http://i024.radikal.ru/0909/25/e612715f9c11.jpg

Siis vielä vuonna 1908 lautturit joutuivat roatamaan...

fabu (nimimerkki)

Menee aika tässä vallan näistä vanhoista kuvista lumoutuessa. Ei ole tuo Schlisselburg niinkuin ennen...

Kiinnitin huomion myös noihin lauttureihin. Vaikuttava on myös Prokudin-Gorskiin kuvasarjan klassikko (kts. Google-kuvahaku) Pinhus Karlonskii 84 v. - 66 vuotta palveluksessa. Kanavasulun (? vedenlaskupaikka) vahtina.
http://ps-spb2008.narod.ru/images/03966v.jpg

Черниговский водоспуск расположен, очевидно, у маленького поселения Черниговские, на 20 км ближе Новой Ладоги. Его сооружения сохранились до нашего времени.

... no niin, nyt tauon paikka :).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Laatokan itäosat ovat hirveän matalavetisisä (1,5-2 m) ja siellä vallitsee kovan tuulen aikana todella paha, terävä aallokko. Siksi nuo kanavat aikoinaan kaivattiin.

fabu (nimimerkki)

Piirityksestä vielä - toinenkin vuosipäivä lähestyy:

Kartta "Elämänteistä", joita pitkin Leningradia huollettiin ja yritettiin evakuoida Laatokan kautta. Kaksoisviiva on aurattu jääreitti kuorma-autoille, muut laiva-/lauttareittejä.
http://5ka.su/download/referat/history/2003-a-0787...

Schlisselburg-arkistoja selatessa huomasin että piirityksen loppupuolella alettiin rakentaa myös salaista, väliaikaista 35 kilometrin pituista rautatietä Vanhan Laatokan kanavan tuntumaan suolle paalutettuna. Tätä Ns. Schlisselburgin rataa eli "kuolemattomuuden käytävää" pitkin ruokittiin Leningradia piirityksen viimeisenä vuonna. Hanke oli mahdollinen koska 18. tammikuuta 1943 neuvostojoukot olivat saanet rikottua piirityksen raskaiden taisteluiden jälkeen Schlisselburgin alueella. Leningradin ja Volhovin rintamat yhdistyivät. http://otvoyna.ru/blokada.htm
Jo 7. helmikuuta 1943 Leningradiin saapui ensimmäinen juna Suurelta maalta. Riemu oli rajaton.

Hitlerin joukot olivat perillä rautatiehankkeesta ja saksalaiset olivat aivan vieressä rintamalinjassa Sinjajevon kukkuloilla, rataa pommitettiin jatkuvasti. Kuitenkin kahdessa viikossa päästiin rakentamaan jo jäälle paalusiltaa Nevan yli Schlisselburgin vastarannalle. Tärkeässä osassa junankuljetuksissa olivat vanhemmat koululaiset ja rintamalta vapautetut konemiehet, joita koululaiset avustivat.

Tämä Schlisselburgin "käytävä" on ollut vaiettu aihe (kirjoittajan mukaan) ja vasta 1995 siitä tehtiin museonäyttely Pähkinälinnan juna-aseman toiseen kerrokseen. Tässä tarkempi tarina kieltä taitaville: http://www.lgz.ru/archives/html_arch/022006/Polosy...

fabu (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Lappeenrannan kaupunginteatterissa esitetään 19.2. alkaen Paavo Rintalan romaanin pohjalta näytelmä Leningradin kohtalosinfonia:

http://www.lappeenrannanteatteri.fi/ohjelmisto/len...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset