Elämä jatkuu

Severo-Zapad / Luoteis-Venäjä, osa 2

 • Arkangelin vaakuna
  Arkangelin vaakuna
 • Arkangelin lääni ja Nenetsian autonominen piiri
  Arkangelin lääni ja Nenetsian autonominen piiri
 • Severo-Zapad / Luoteis-Venäjä, osa 2
 • Severo-Zapad / Luoteis-Venäjä, osa 2
 • Valkoinen kaupunki lintuperspektiivistä.
  Valkoinen kaupunki lintuperspektiivistä.
 • Arkangeli on aina ollut merisatama.
  Arkangeli on aina ollut merisatama.
 • Satamanäkymä Dvina-joesta kuvattuna (1900-luvun alussa)
  Satamanäkymä Dvina-joesta kuvattuna (1900-luvun alussa)
 • Arkangelin torielämää viime vuosisadan alussa.
  Arkangelin torielämää viime vuosisadan alussa.
 • Lomonosovin muistopatsas kaupungin keskustassa.
  Lomonosovin muistopatsas kaupungin keskustassa.
 • Ulkoilmamuseo "Малые Корелы", lähellä kaupunkia.
  Ulkoilmamuseo "Малые Корелы", lähellä kaupunkia.
 • "Дом гангстера", maailman korkein puutalo (13 kerrosta/valitettavasti jo purettu).
  "Дом гангстера", maailman korkein puutalo (13 kerrosta/valitettavasti jo purettu).

Arkangelin läänin autot tunnistaa rekisterikilven viimeisestä numerosta: 29. Niitä välillä näkyy Suomen maanteillä. Itse Arkangeli ja siihen liittyvä laaja oblast (lääni) on todella kiinnostava alue, jossa (taas kerran pakko todeta) suomalaisia käy aivan liian harvoin. Iivana Julma perusti kaupungin vuonna 1584, joka sijaitsee alkuperäisen Bjarmia-seudun keskellä. Arkangeli nimen kaupunki sai lähellä sijaitsevan Pyhä Mikaelin (arkienkeli) luostarin mukaan. Nykyään kaupungissa asuu 350 000 henkeä ja se on Venäjän tärkein puun ja sahatavaran vientisatama. Pietari Suuri perusti Dvina-joen rannalle Venäjän ensimmäisen laivatelakan sen jälkeen kun oli Hollannissa käynyt oppimassa laivarakentamisen taidot. Siitä kirjoitin aiemmin. Itse kaupunki on ilmeeltään valkoinen, joka korostuu erityisesti kesän yöttöminä öinä. Hieno mesta. Lähellä kaupunkia on todella laaja ja kiinnostava ulkomuseo, jossa esitellään pomorien rakennusperinteitä. Kaupungissa kiinnostavin rakennus on ehkä sittenkin Дом гангстера (gangsterin talo), joka on vissi maailman korkein puutalo. Rakennuksen historiasta sen verran, että paikallinen rikollisjohtaja oli sitä rakentamassa itselleen, mutta mies joutui linnaan ja rahat loppuivat vapautumisen jälkeen. Nyt tämä Nikolai asuu alakerrassa ja tienaa elantonsa siten, että esittelee rakennusta turisteille.

Suomessa puhutaan Vienan Karjalasta ja myös Valkoisen Meren suomalaisnimitys on Vienanmeri. Tämä Viena-sana tulee alunperin Dvina-joesta. Aikoinaan puhuttiin Aunuksen (Olonetsin) Karjalasta ja Vienan (Dvinan) Karjalasta.

Vienanmeren rannikkoasukkaat ovat Pomorit (Поморы), jotka puhuvat omaa murretta ja joilla on vahva kansallisidentiteetti. Onega-kaupunki on tavallaan pomorien pääkaupunki ja pomorien asutus jatkuu aina Karjalan Tasavallan Belomorskiin asti.

Autolla pääsee parhaiten Arkangelin lääniin ajamalla Karhumäestä itään, ensiksi Puudosiin ja siitä uutta tietä Kargopoliin, joka on läänin ensimmäinen (sympaattinen) pikkukaupunki. Matkan varrella ajat Kenozeron kansallispuiston ohi, jossa ilman muuta kannattaa käydä. Itse olin vuonna 2003 mukana neuvomassa mansikkakasvustojen perustamista sikäläisille luontomatkailuyrittäjille. Myös Vologdan läänin kautta pääsee Arkangelin lääniin, aivan hyviä teitä pitkin. Silloin eka kaupunki on Kotlas. Matkakertomuksessani kerroin molemmista kaupungeista. Tie Arkangeliin kulkee Plesetskin kautta, joka on eräs Venäjän avaruuskeskus josta laukaistaan aina välillä raketit avaruuteen (nuo suomalaisten "oudot valoimiöt idäntaivaalla"). Arkangeliin pääsee varsin mukavasti lentäen; esimerkiksi Pulkova-yhtiö lentää sinne tyylikkäästi Pietarista. Muistan hyvin miten tulin lentokoneella Arkangeliin 1990-luvun puolivälissä (menossa maatalousseminaariin) ja miten iäkäs vastaanottaja seisoi kentällä tuiskussa pitäen pahvilapun, jossa luki sukunimeni. Aivan eka kerta kävin vaimoni ja ystävien kanssa Arkangelissa sattumalta, 1990-luvun alussa, sen jälkeen kun epävarma kyyti Kemistä Solovetskiin, humalaisen kipparin johdolla ja ruosteisella pikkupaatilla, ei enää houkutellut paluumatkan osalta. Siihen aikaan turismi Solovetskiin oli täysin olematon. Solovetskin laiturilla kellui hieno valkoinen matkustajalaiva ja kun kysyin tukevalta perämieheltä josko neljä suomalaista pääsisi Arkangeliin, mies vastasi jykevästi "why not". Sieltä pääsimme junalla takaisin Vienan Kemiin Onegan ja Belomorskin (Sorokka) kautta, joka siis on myös eräs tapa matkustaa Arkangeliin.

Solovetksin luostarisaaret kuuluvat Arkangelin lääniin. Helpoin tie Solovetskiin on kuitenkin Kemin tai Belomorskin kautta, mutta sinne pääsee myös matkustajalaivalla ja lentokoneella Arkangelista. Solovetskin lentokenttä on nähtävyys sinänsä.

Arkangelin oma suurmies on akateemikko Mihail Lomonosov, jonka mukaan Moskovan Valtionyliopisto on nimetty.

Jos matkakuume iski ja alat suunnitella ensi kesän matkaa sinne, niin tästä englannikielisestä sivustosta lienee kovasti apua. Joka tapauksesta suosittelen matkustamista sinne, etenkin nyt kun polttoaineet eivät maksa kuin vaivaiset 70 senttiä/litra.

Alueeseen ja aiheeseen liittyvät blogit:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67394-severo-zapad-luoteis-venaja

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67407-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-1

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14702-vanhalla-volgalla-venajan-halki

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55848-merikaalimorskaja-kapusta

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61080-solovetskin-tyokeikka-ogpu

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/53605-asumme-suurella-saarella

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/36586-itarajalla-tarvitaan-emulgointiaineita 

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56781-toivo-antikainen

Seuraava: Osa 3, Nenetsian autonominen piiri, joskus tuonnempana. Mitäs kiirettä meillä on? Ennen kesää kuiteskin:

 • Murmanskin lääni
 • Arkangelin lääni
 • Nenetsian autonominen piiri
 • Karjalan tasavalta
 • Vologdan lääni
 • Komin tasavalta
 • Leningradin lääni
 • Novgorodin lääni
 • Pihkovan lääni

(juttusarjan tunnus: "pelko pois, Rosmarie")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taas piristystä ja nostalgiaa! Kiitos!
Где зти белые ночи на набережной и корабли вдали?...

Pertti Väänänen

Jos viitsisit käyttää paikannimien suomalaisia vastineita, jos niitä löytyy. Näin mainiot kirjoituksesi olisivat vieläkin luettavampia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hetkinen, Arkangeli on suomalainen nimitys Archangelsk-kaupungista ja Belomorskin kohdalla mainitsin Sorokka. Kemin nimi (jota käytin) on venäjäksi Кемь. Lisäksi puhuin Karhumäestä ja Puudosista.. Muut nimet Plesetsk, Kotlas, Kargopol ovat miten ovat. En aivan kokonaan ymmärrä mitä tarkoitat, mutta mukava kuulla että jutut miellyttävät. Jatko on tulossa: kohta mennään Naryan-Mariin.

Pertti Väänänen

Mikä on Belomorski? Onko se Kantalahti vai mikä? Puudosi on Puutoinen. Mikä on Onega?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitin: "Belomorskin (Sorokka) kautta". Belomorsk on siis Sorokka ja kun klikkaat Onega-linkkiä saat kaipaamasi suomennoksen. Puudosi on Пудож karjalaksi. Puutoinenkin käy: http://fi.wikipedia.org/wiki/Puudo%C5%BEi

Suomennimitykset ovat hauskoja, mutta niillä ei tee oikein mitään silloin kun liikutaan sikäläisillä maanteilla ja kartoilla. Myös englantilaiset kartat ja google-maps käyttää venäläisnimityksiä. Se helpottaa joka tapauksessa lukijan orientointia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Ensinnäkin juttusarja on mainio. Kiitos. Toiseksi nimien suomennoksissa on tietysti laajempikin merkitys, mutta en pidä minäkään mitenkään välttämättömänä suomalaisen nimityksen käyttämistä matkakertomuksessa muuten kuin vanhoihin karttoihin viittaavina kuriositeettina. Google-maps on hyvä vertailukohta. Esimerkiksi Suomenlahdella kasvava satama on kartoissa Ust-Luga vaikka Laukaanlahtihan tuo myös on. (vrt. Viro ja Eesti.)

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Tiedänkö oikein kun muistelen, että Argankeli on maailman pohjoisin kaupunki, missä on raitiovaunuliikennettä?

fabu land

Tässä erinomaiset matkailumainosklipit Arkangelista 10 minuutin pakettina (vuodelta 2009). Selostus tosin (selkeällä) venäjän kielellä. Mukana myös piipahdus Solovetskiin.

http://www.youtube.com/watch?v=WaXBmB_naWA&feature...

Harri Räsänen

Merkillisen näköinen talo tuo gangsterin talo. Arkkitehti näyttäs nauttineen muutakin kuin kaalisoppaa.
Kuvasta on vaikea hahmottaa mittasuhteita. Kerimäen kirkko on melkoinen puurakennus ja sen kun sais samaan kuvaan tuon talon viereen, niin pystys hahmottamaan sen kokoa.
Nuo ulkoilmamuseon talot on kauniita ja ortodoksikirkon sipulit tekee aina vaikutuksen.

fabu land

Tuo "Sutjaginin torni" alias "Maailman korkein puutalo" on täysin purettu helmikuussa 2009. Omin luvin rakennettu ilman mitään lukua rakennus- tai paloturvallisuusmääräyksistä. Kertoo myös sen aikaisesta (90-luvun) paikallisviranhoidosta ja -hallinnosta. Miljönääri-Sutjagin oli tietysti näiden kaveri. Kun miljönäärin rahat loppuivat, jäi talo kesken eikä sen purkamiseenkaan ollut näköjään rahaa. Meni lopulta valtion budjetista. Mm. taksikuskit ja muut maailman rakennusperinnön tuntijat ovat jääneet suremaan luomusta.

(Talo oli huonossa kunnossa, kun sitä ei hoidettu. Kaukaa kiinnostava, läheltä kauhea. Naapureiden mukaan se natisi tuulella eikä siitä voinut olla varma kenen niskaan se kaatuisi. Palolaitos arveli että palon syttyessä kipinät lentäisivät noin korkeasta kokosta kilometrinkin päähän ja romahtaessaan se sytyttäisi naapuruston talot.)

Video, kuvia (mm."gangsteri" itse valkoisissaan) ja pitkä stoori:
http://www.kp.ru/daily/24349/537600/

fabu land

Siis tässä paremmat lähikuvat talon purusta ja videonpätkä lopussa.
http://vaga-land.livejournal.com/239982.html

Tuossa viimeisessä kuvassa ilmeisesti toinen korkea puutalo on se jutussakin mainittu viisikerroksinen saunarakennus :). Jotenkin hirtehinen tarina kaikkinensa.

Harri Räsänen

Kiitokset fabu landille vaivannäöstä. Noita kuvia kun katsoo, niin voi todeta että rakennus joutikin purettavaksi. Purkujätteet tekevät parhaan palveluksen saunan lämmityksessä. Oliko herra Sutjaginilla kaikki kotona?
Pietarin lähialueella näkee meikäläisen makuun absurdin näköisiä taloja, jotka on ympäröity muureilla ja joita valvotaan kameroilla. Jonkin sortin Sutjaginit niissäkin asustavat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vienanmeren etelärannan pomorikylät ovat varsin kauniita, kuten esimerkiksi tämä Нюхча (Njugtsa), aivan Belomorskin piirin äärirajalla, Arkangelin läänin kainalossa:

http://foto.geocaching.su/displayimage.php?album=t...

P.S. Kiitos tiedosta, että gangsterintalo on sittemin purettu. Näin kaikki on vain väliaikaista. Onneksi kuvat ovat tallessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset