Elämä jatkuu

Severo-Zapad / Luoteis-Venäjä, конец

 • Leningradin läänin lippu.
  Leningradin läänin lippu.
 • Leningradin lääni, Laatokan länsi-, etelä- ja itärannalla.
  Leningradin lääni, Laatokan länsi-, etelä- ja itärannalla.
 • Staraja Ladoga vuonna 1911 (Sergei Prokudin-Gorskii).
  Staraja Ladoga vuonna 1911 (Sergei Prokudin-Gorskii).
 • Kaprion linna (Копорская крепость) Inkerissä.
  Kaprion linna (Копорская крепость) Inkerissä.
 • "Rosenergoatom"-yhtiön Sosnoviy Bor. Ekstreemimatkailun kohde..
  "Rosenergoatom"-yhtiön Sosnoviy Bor. Ekstreemimatkailun kohde..
 • Lotinapellon vaakuna.
  Lotinapellon vaakuna.
 • Uusi kopio "Shtandart"-fregatista (alunperin Lotinapellon telakan tuotantoa vuodelta 1703).
  Uusi kopio "Shtandart"-fregatista (alunperin Lotinapellon telakan tuotantoa vuodelta 1703).
 • «Молох тоталитаризма» (1996). Totalitarismin Moolok (uhrijumala), Levashovo-kylässä.
  «Молох тоталитаризма» (1996). Totalitarismin Moolok (uhrijumala), Levashovo-kylässä.
 • Stalinin terrorin uhrien muistoalueen osoite (Levashovo kylä sijaitsee Pietarista 20 km luoteiseen).
  Stalinin terrorin uhrien muistoalueen osoite (Levashovo kylä sijaitsee Pietarista 20 km luoteiseen).
 • Viron ja Venäjän raja (Narva/Ivangorod).
  Viron ja Venäjän raja (Narva/Ivangorod).
 • Novgorodin lääni.
  Novgorodin lääni.
 • Novgorod
  Novgorod
 • Novgorod, jo yli 1150 vuotta vanha.
  Novgorod, jo yli 1150 vuotta vanha.
 • Novgorodin Pyhän Yrjön luostari.
  Novgorodin Pyhän Yrjön luostari.
 • Pskovin lääni.
  Pskovin lääni.
 • Pskov (Pihkova), Kremlin.
  Pskov (Pihkova), Kremlin.
 • Pskov (sama Kremlin)
  Pskov (sama Kremlin)
 • Vanha Pskov.
  Vanha Pskov.
 • Petserin luostari
  Petserin luostari
 • Hiekkaluolan Pyhä Uspenski-kirkko
  Hiekkaluolan Pyhä Uspenski-kirkko
 • Petserin hiekkaluolat ja muumiohaudat
  Petserin hiekkaluolat ja muumiohaudat
 • Viemärimiehen komea patsas (Pskov).
  Viemärimiehen komea patsas (Pskov).
 • Pushkinin koti (Mihailovskoe).
  Pushkinin koti (Mihailovskoe).
 • Pushkinin patsas (Mihailovskoe).
  Pushkinin patsas (Mihailovskoe).
 • Pushkinin hauta (Mihailovskoe).
  Pushkinin hauta (Mihailovskoe).

Sarjan viimeisessä blogissa nipotetaan Leningradin, Novgorodin ja Pihkovan läänit yhteen. Ei siksi, ettei siellä olisi mitään nähtävää mutta enemmän siitä syystä, että oman kiinnostukseni kiintopiste sijaitsee  sittenkin hieman pohjoisempana. Pietaria ympäröivää aluetta kutsutaan, jostain ihmeen syystä, edelleen Leningradin lääniksi ja autojen tunnus on 47. Itse Pietari (autojen tunnukset 78, 98, 178 ja 198) on luku erikseen ja kirjoitankin tässä vain sen maaseudusta. Itse asiassa enemmän kuvien avulla. Taas kerran: Markus Lehtipuun Kannas-matkaopas on ehdoton hankinta. Pietarista Viipurin suuntaan sijaitsee Levashovo-kylä (inkeriksi: Levassova), jossa NKVD aikoinaan ampui lukemattomia ihmisiä. Myöhemmin sinne perustettiin muistohautausmaa, joka on hyvin vaikuttava (auki päivittäin klo 9-18). Matkalla Pietariin ei pidä ole niin kiireinen, ettei ehtisi pysähtyä miettimään elämää ja kohtaloa...Oheisesta kuvasta ilmenee muistohautausmaan osoite sekä totalitarismin uhreille pystytetty järisyttävä muistomerkki. Sana moolok, molok tai moolokki kaipasi ainakin minun osaltani lisäselvitystä.  

Laatokan itäranta ei ole hirveän mielenkiintoinen, paitsi Pähkinäsaari, Staraja Ladoga ja Lotinapelto. Lotinapelto perustettiin Pietarin Suuren aikana laivatelakaksi ja silloisen Venäjän ensimmäiset merilaivat valmistuivat juuri siellä, Hollannista saadun opin jälkeen. Hatsina, Pietarhovi, Ivangorod ovat kiinnostavia paikkoja Pietarin ulkopuolella. Täsmätietoa Leningradin läänistä.

Novgorodin lääni: Heti Leningradin läänin eteläpuolella sijaitsee Novgorod (tai oikeastaan Veliki-Novgorod; toinen Novgorod on Nizhniy-Novgorod, joka on valtavankokoinen kaupunki). Novgorod on hyvin vanhaa viikinkiseutua ja lisätietoa löytyy esimerkiksi tässä. Itse kävin Novgorodissa ekan kerran vuonna 1982 Valamon pienen delegaation jäsenenä. Pyhän Yrjön luostari jäi mieleen sekä aivan mahtava venäläinen metvursti! Novgorodin autoja tunnistaa luvusta 53. Varsin mukava ja kodikas kaupunki, Pietarin hälinän jälkeen.

Pihkovan lääni: Pskov eli Pihkova on yhtä vanhaa asuinseutua kuin Novgorod. Pihkovasta jykevää lisätietoa tässä, valitettavasti po angliski, koska suomenkielinen wikipediaversio on vielä sikiövaiheessa. Vuonna 1982 kävimme samalla reissulla Petserin luostarissa (joka sijaitsee Pskovista länteen, lähellä Viron rajaa). 1950-luvulla muutama Uuden Valamon munkkia muutti koti-ikävissään takaisin Neuvostoliittoon ja päättyivät Petseriin. Jo Brezhnevin aikana luostari oli varakas ja vahva, mikä yllätti minut täysin. Luostarin erikoisuus on maan alla olevat hiekkaluolat, joihin munkit on haudattu sellaisenaan, peittämättä. Maaperä on sellainen, että vainajat muuttuvat muumioiksi. Pskovista etelään, noin tunnin ajomatkaa, sijaitsee Pushkinin kotikartano, Mihailovskoe: http://pushkin.ellink.ru/ Kiinnostava paikka, jossa kävimme Brezun pysähtyneisyyden aikana mustien volgien takapenkillä. Kun Suomen teillä tulee vastaan venäläisauto, jonka viimeinen numero on 60, silloin tietää että se tulee Pihkovan läänistä.

Luoteis-Venäjäsarjan aiemmat kirjoitukset:

 • Murmanskin lääni
 • Arkangelin lääni
 • Nenetsian autonominen piiri
 • Karjalan tasavalta
 • Vologdan lääni
 • Komin tasavalta
 • Leningradin lääni
 • Novgorodin lääni
 • Pihkovan lääni

(juttusarjan tunnus: "pelko pois, Rosmarie". Heips ja hyvää kesää, vaikkapa idänmatkailun hengessä).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Ilmari!
Kauniit kiitokset tästä koko sarjasta.Nyt tämä (toivottavasti ei kuitenkaan viimeinen) onkin aika lähellä sydäntäni. Pihkovan alue oli sodan jälkeinen aika, jossa ainakin kymmenkunta paikkaa oli vaihdettu, koska inkeriläisiä siireltiin paikasta toiseen metsätöihin ja kouluakin piti vaihtaa pari kertaa vuodessa..ja koulumatkat saattoivat olla 7-10-kin kilometria kodista, eikä mitään koulukuljetusta.

Leningradin alue ja itse Leningrad ja sen ympäristö olivatkin ennen muuttoa Suomeen, joten palautit muistoni nyt sinne. Ja kaikki nämä kirjoittamasi sarjat olivat minulle tosi hieno tunnollinen matka menneisyyteen.Спасибо!
Olen niin pahoillani, että tulin "raivomaan" sinun edelliseen blogisi, ei se ollut sinun syy vaan minun ongelmani, joka varmaankin johtuu traumattisista kokemuksista elämäni varrelta, joten pyydän anteeksi. Hyvää kesää toivottaen,
terveisin Viola Heistonen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kiitos mukavasta palautteesta. Viola, kirjoitapa joskus kunnon blogin Inkeristä! Sinä, jos kuka, olet asiantuntija ja lukijoiden kiinnostus varmasti riittäisi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Ilmari!
Tekisi mieli kirjoittaa, mutta voimat ja aika menee taisteluun virkakoneistoa vastaan, koska en voi mitenkään antaa periksi taistelussa sitä epäoikeudenmukaisuutta vastaan, joka kohdistui orvon lapsenlapseeni ja minuun. Häntä edelleen pitävät piilossa minulta, vaikka "välimatka" on muutama satametriä.
Tästä puheenvuorosta ilokseni olen löytänyt väylän, josta saan voimia lukiessaan blogeja ja keskustellessaan kirjoittajien kanssa.On aikomus kyllä palata aiheeseen "Inkeri-kotimaani kohtaloon kurjaan".
Kiitos vastauksestasi ja/и Всего доброго!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Pезюме (yhteenveto): Kirjoitin Luoteis-Venäjästä ennakkoluulottoman sarjan. Nyt on yhteenvedon aikaa. Kiinnostavaa, että safkalaiset eivät MILLÄÄN tavalla osallistuneet.... Leena, Krohn, Jevgenia, Kalle, Molari, Karl Haushofer, JB eivät ilmeisesti pidäkään siitä, että Venäjästä kirjoitetaan "po tselovetsetskii" eli asiallisesti?

Viola on kerrassaan hieno ihminen ja "Petri Aaltonen" helt OK, kun kerran erehtyi osallistumaan edes yhteen kommenttiketjuun (Luoteis-Venäjä 4/2.5.2011). Kajaanin Ville painaa omassa inhimillisessä sarjassaan.

SAFKA, hoi! Mitä te ajatte oikein takaa? Itse pyrin siihen, että "uudet naapurit": Suomi ja Venäjä oppisivat vihdoin taas elämään sovussa...monen tuskaisen tragedian jälkeen.

Entäs te? Bensaa liekkeihinkö?

Harri Räsänen

Olen viime vuosina viettänyt lomat ajamalla polkypyörällä. Baltian maat ja Puola ovat tulleet jo melko tutuiksi. Mielessäni on käynyt myös pyörämatka Venäjällekin, mutta koska liikun yksin niin olen turvallisuussyistä hylännyt ajatuksen. Voin olla väärässäkin.
Osaatko, Ilmari(tai joku muu), arvioida pyörämatkailijan mahdollisuuksia tehdä onnistunut lomaretki Luoteis-Venäjän alueella.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel
Harri Räsänen

Aikamoinen seikkailu. Pyöräilylle tyypillisiä hyviä ja huonoja päiviä sopivasti sekaisin.
Vahvisti käsitykseni siitä että yksin ei Venäjälle ainakaan vielä kannata lähteä. Sopiva ryhmä olisi 2..3 ihmistä, jotka kykenevät sietämään epämukavuutta. Oma kalustoni on jo myös liian kulunutta, joten joutuisin investoimaan n.2500 euroa. Ehkä joskus tulevaisuudessa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kuten huomasit, tämä Jukka (Juge) teki myös "lyhyitä" matkoja vaikkapa Arkangeliin:
http://www.kolumbus.fi/jukka.karvonen/Arkangel/ark...

Pyöräilyn kannalta Venäjän autoliikenne lienee ylivoimaisesti suurin riski..*), muuten maa on mainio matkailumaa, silloin kun tunnuslauseena on "pelko pois Rosmarie"

*) ks. blogikirjoitus: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/73762-dtp

Harri Räsänen

Jukka Karvonen on tehnyt hienot sivut. Katsoin nuo kuvat ja niistä näkee että ammattilainen on asialla. Omistakin reissuista olisin saanut aika hienoja kuvakertomuksia näin jälkikäteen ajatellen, mutta en ole koskaan pitänyt kameraa mukana. Olen nauttinut pyöräilystä, maisemista ja tuoksuista. Tuttavia olen auttanut reittien valinnoissa ja majapaikkojen etsinnässä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

"Omistakin reissuista olisin saanut aika hienoja kuvakertomuksia näin jälkikäteen ajatellen, mutta en ole koskaan pitänyt kameraa mukana.."

Eiköhän tärkeintä ole, että "omalla kovalevyllä" ovat tallessa nuo parhaat palat?

Kuka auttaa tuon taustamusiikin etsinnässä? (http://www.youtube.com/watch?v=0m1gxmxmvlc&feature...). Minusta tuntuu, että kyseessä on Mihail Krug (joka seurusteli mafiamiesten kanssa ja joutui siitä maksamaan hengellään). Hieno kappale, kerrassaan!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

"Jukka Karvonen on tehnyt hienot sivut".
Olen samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset