Elämä jatkuu

Ostalgiaa

 • Brezu (alasivusta: "Легенды CCCP")
  Brezu (alasivusta: "Легенды CCCP")
 • "В СССР секса нет, у нас есть любовь"
  "В СССР секса нет, у нас есть любовь"
 • Ken tekee työnsä kunnolla, niin leipänsä saa.
  Ken tekee työnsä kunnolla, niin leipänsä saa.
 • Isä, älä juo!
  Isä, älä juo!
 • Vielä kehtaavat sanoa, että olisimme sikoja..
  Vielä kehtaavat sanoa, että olisimme sikoja..
 • Rebjata (alasivu: Продукты)
  Rebjata (alasivu: Продукты)
 • "Eurooppalainen ystävyys"
  "Eurooppalainen ystävyys"
 • Historian osastoa: Isä aurinkoisen lähtö (etualalla massamurhaaja Lavrenti Berija, jonka omakin lähtö läheni kovaa vauhtia).
  Historian osastoa: Isä aurinkoisen lähtö (etualalla massamurhaaja Lavrenti Berija, jonka omakin lähtö läheni kovaa vauhtia).

"Sillä, joka ei kaipaa Neuvostoliittoa, ei ole sydäntä; sillä, joka haluaa sen takaisin, ei ole aivoja" (V.V.Putin, 2000: "Кто не скучает по Советскому Союзу, у того нет сердца. Кто хочет его вернуть обратно, тот лишился ума"). Jokaiselta lipsahtaa joskus kuolemattomia viisauksia. Vlad Vlad ei ole poikkeus. Monen suomalaisen "puuhamaa" on pysyvästi poistunut. Mutta nostalgia elää ja voi hyvin. Oheinen linkkisivu olkoon siitä todisteena:

http://www.savok.org/index.php

Hienot alasivut (neuvostojuomat, -filmit, -mainokset, -legendat, -lelut, -autot jne) ja tässä alalinkkissä yli 1300 julistetta, joista edellisessä blogissa oli jo hieman puhetta:

http://www.savok.org/plakaty/542-plakaty.html

Fraasit-alasivu on turhan lyhyt, mutta antoisa:

"В СССР секса нет, у нас есть любовь" (Neuvostoliitossa ei ole seksiä, meillä on rakkautta).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Markku Kanniainen

Oi suuri ja mahtava peräsuolen tuotos.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Mutta huumorilla höystettynä

J. Gagarin

"Sydämen kaipuun" voi ymmärtää tietyksi nostalgiaksi. Jokainen kaipaa jollain tavoin lapsuuden sieluntilan huolettomuutta. Venäjällä se keski-ikäistyvän kansanosan keskuudessa tarkoittaa häikäiseviä muistoja ajasta, jolloin "olimme jotain suurta". (Petrov, Harlamov, Mihailov, Maltshev ... sirppi ja vasara ylimpänä kaikesta, kolhoosien lapsikuorot, pioneerileirit Baikalin rannalla, ...J. Gagarin ...)

Unholaan on jäänyt miltä tuntuu jonottaa sokeria kolme tuntia pakkasessa, asua kolmen perheen yhteisasunnossa samaa keittiötä vuorotellen hyödyntäen, varoa sanojaan, ettei tule leimatuksi kansanviholliseksi ja joudu KGB:n kuulusteluun, j.n.e.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

"Unholaan on jäänyt miltä tuntuu jonottaa sokeria kolme tuntia pakkasessa, asua kolmen perheen yhteisasunnossa samaa keittiötä vuorotellen hyödyntäen, varoa sanojaan, ettei tule leimatuksi kansanviholliseksi ja joudu KGB:n kuulusteluun, j.n.e."

Mahtoiko Putin, entisenä kgb-miehenä, tarkoittaa juuri sitä silloin kun totesi: "sillä, joka haluaa sen takaisin, ei ole aivoja"? Tuskinpa..

Vilho Juntunen

Hienoja, (n)ostalgisia julisteita.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kai huomasit myös tuon alimman kuvan, jossa massamurhaaja Berija kantaa isäntänsä (vielä pahempi murhaaja) hautaan?

Juuri tuo kuva kuuluu osastoon: "sillä, joka haluaa sen takaisin, ei ole aivoja"....

Vilho Juntunen

En huomannut ko. kuvaa vaan tarkoitin näitä julisteita. Ovat hienoa kamaa.
http://www.savok.org/plakaty/542-plakaty.html

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Monet neuvostojulisteet edustavat omaa ja varsin laadukasta kulttuuria, mutten nyt sanoisi, että nuo kaikki ovat "hienoa kamaa". Ulkoasu ja toteutus ovat usein hienoja, mutta monen julisteen sisältö puhdasta propagandaa:

http://pohodd.ru/gal/d/14943-1/598d.jpg

Siinä ne istuvat, nuo pienet "vaaralliset" naapurit (Suomi, Baltian maat, Puola, Romania..). Onneksi Aatun kanssa päästiin sopimukseen elokuussa 1939:

http://wissen.spiegel.de/wissen/titel/SP/2011/24/3...

(Bruder/Todfeind = veljekset/veriviholliset)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilmari Schepel!
По-русски скажем : про покойников не говорят плохое! Venäjäksi sanotaan, että vainajasta ei puhuta pahaa!
Neuvostoliitto on kuollut ja haudattu, miksi vedätte noita ikäviä ja ilkeitä asioita julki? Mikä nautinto teillä siinä on?

Terveisin Viola Heistonen,
hengissä selvinnyt entinen neuvostoliittolainen, sokerijonossa pakkasessa seisonut, yhteisasunnossa jossain vaiheessa asunut, sanoja varonut ja kuitenkin epäluotettavaksi leimatuksi tullut suomalaisena, koska onneksi Te " Aatun kanssa pääsitte sopimukseen elokuussa 1939" ja Me siellä Neuvostoliitossa siitä syystä jouduimme suomalaisina leimatuksi epäluotettaviksi!
Kaikki tämä ei ole jäänyt unholaan,koska sen kaiken kanssa piti pärjätä ja jatkaa elämää ja kaikesta huolimatta joka aamu aurinko nousi sielläkin ja paistoi jokaiselle...
Olkaan siis onnellisia, että Teillä ei ole tällaisia muistoja!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Viola, hoi! Eihän tuossa minun blogissani ollut muuta ilkeätä kuin teksti Berijan kuvan alla (joka oli todella ilkeä massamurhaaja) sekä tuo yksi propagandajuliste. Muuten suhtauduin aika lailla neutraalisti, enkö? Ja edellisistä blogeistani olet aina tykännyt, kovastikin.

Totta, NL on kuollut, mutta osallistupas siihen äänestykseen www.savok.org-sivustolla (Вам вопрос! Хотели бы вы вернуть СССР?). Äänestystulos on kiinnostava: yli 3/4 osa haikailee...kovastikin (Да очень хочу!). Onneksi Putin ei enää, sentään: "Кто хочет его вернуть обратно, тот лишился ума".

P.S. Se oli siis Stalin, joka pääsi sopimukseen Aatun kanssa elokuussa 1939...ja juuri siitä suomalaiset joutuivat kovasti kärsimään, joulukuusta 1939 maaliskuuhun 1940. Edelleenkin BOB (великая отечественная война) alkoi, niin NL:n kuin Venäjän historiassa, vasta kesäkuussa 1941..se on vähintään omaperäinen tulkinta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,Ilmari! Olen tykännytkin kirjoituksistasi,ehkä varmaan sen takia, että haluaisin muistella vain hyviä asioita, vaikka oli tosi rankkojakin aikoja ollut! Mutta jostain syystä tekee kipeää ja ehkä häpeäkin kun tuollaista tulee esille entisestä kotimaastani, vaikka sellaistakin siellä oli. Varmaan sen takia, että se Neuvostoliitto on minulle todellinen asia eikä mikään "virtuaalinen maailma".., josta joku voi haikailla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kävin ekan kerran NL:ssa vuonna 1971 ja sen jälkeen lukemattomia kertoja. En ole koskaan ollut kommaria, stalinisti saatikka safkalainen. Mutta jonkinlainen neukkudiggari kylläkin. Itänaapuri pitäisi olla meille suomalaisille riittävän laaja ja kiinnostava, mutta (kuten olet huomannut) siihen liittyy paljon, hyvinkin aiheellisia, traumoja. Talvisota lienee niistä pahin.

Omalta osaltani yritän valaistaa itänaapurin monia puolia, niin hyviä kuin huonoja. Näinhän sen pitää ollakin kun puhutaan naapureista ja näin tekee nykyinen venäläinen mediakin Suomen suhteen (vaikka saisivat hieman vähemmän kuunnella tuota yhtä totuudentorvia, joka on siellä paljon esillä).

J. Gagarin

Muista, että vanhan sanonnan "joka vanhoja muistaa sitä tikulla silmään" jatke kuuluu: "mutta, joka unohtaa, sitä molempiin"!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen kuullut venäjäksi vain ensimmäisen osan, eli "Кто старое зло вспомянет, тому глаз вон!" Ei toisesta silmästä ollut puhetta, sen kai ovat suomalaiset keksineet tai,anteeksi,joku muu!

J. Gagarin

Ensimmäisen kerran elämässäni luin minäkin tuon jatkeen Aleksandr Solzhenitsynin teoksesta "Vankileirien Saaristo" silloin, kun se julkaistiin suomeksi 70-luvun alkupuoliskolla.

Hän kirjoitti kirjassaan kuinka monet Neuvostoliitossa ovat tuomitsemassa häntä "vanhojen aoikojen kaivelusta" ja sanomassa "ei saa muistella vanhoja... joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään." Sitten hän jatkoi: "He unohtavat sanonnan jälkiosan: "joka unohtaa - sitä molempiin!""

Harri Räsänen

Neuvostoliiton ja Itä-Saksan nostalgisoiminen on vastenmielistä.
Tällä menettelyllä pyritään hämärtämään näiden valtioiden totalitaarista luonnetta ja sitä faktaa että ne tuhosivat miljoonia syyttömiä ihmisiä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juuri siksi otin tuon Berija-kuvan mukaan, joka löytyi myös tuosta nostalgiasivusta sekä muistutin, yhden propagandajulisteen avulla, että Stalin solmi MR-sopimuksen Hitlerin kanssa vuonna 1939. Kyllä mitalin molemmista puolista voidaan puhua samanaikaisesti ja itse asiassa Putinin aforismikin on siitä kelpo osoitus.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tykkäsin siitä vähästä Neuvostoliittoa, mitä olen nähnyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset