Elämä jatkuu

Egyptiläinen sarviapilasiemen

  • Sarviapilan siemenet (fenugreek).
    Sarviapilan siemenet (fenugreek).
  • Sarviapilan idut.
    Sarviapilan idut.
  • Sarviapilan lehtisalaatti.
    Sarviapilan lehtisalaatti.

Alkaa näyttää siltä, että ainakin Saksan ja Ranskan EHEC-epidemian alkulähde pikku hiljaa paljastuu (Ruotsin tapaus on tässä vaiheessa vielä erillinen). Egyptiläiset sarviapilasiemenet, joita tuotiin Keski-Eurooppaan vuosina 2009 ja 2010 todettiin saastuneiksi ja ovat todennäköinen taudinaiheuttaja. Kyse on Escherichia coli (EAggEC VTEC) O104:H4-bakteerin aiheuttamasta taudista:

http://www.france24.com/en/20110629-egyptian-seeds-may-have-caused-e-coli-outbreak-agencies#

EFSA:n tekemä selvitys on vielä kesken, mutta vahvaa näyttöä on ("has thus far shown"). Suositus onkin, että kaikki idut keitetään ennen kulutusta. Vielä parempi konsti on jättää niitä kokonaan syömättä..

Egyptiläiset tarvitsivat aikoinaan sarviapilaa ruumiiden balsamoinnissa. Sarviapilan siemeniä käytetään myös monissa currysekoituksissa yhtenä raaka-aineena.

Kyseisestä kasvista hieman lisätietoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Taisipa näissä apiloissa olla hiukka kakkaa mukana. Luomua.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Taudin alkulähde on todennäköisesti egyptiläisessä siementuonnossa. Siitä eurooppalainen luomu on melkoisen kaukana, mutta näin taudinaiheuttaja ilmeisesti kulkeutui ainakin yhdelle saksalaiselle luomutilalle (biohof). Ranskan tilanne oli erilainen.
Luomutuotannon yksi periaate on muuten lannan kompostointia eikä makkilantaa saa käyttää ollenkaan (vaikka juuri sitä olisi maailmassa yllin kyllin, myös Egyptissä). Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen osoitti jo aikanaan, että hyvän kompostoinnin ja viljelykierron avulla jokainen perhe voisi hyödyntää omat jätteensä turvallisesti, mutta sen selittämiseen minulla ei juuri nyt riitä aikaa:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20001-vesik...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Suomen viranomaisina tutkisin myös curry-mausteet (tai ennen kaikkea niiden valmistustapaa: tapahtuuko kuumennus jossain vaiheessa?).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset