Elämä jatkuu

Joko sinulla on kotivara?

Kaikkihan sen tietävät, että erityisesti cityihmiset (niin kokkarit, demarit, vihreät kuin monet entiset maalaisliittolaiset) uskovat että sähkö tulee töpselistä ja ruoka kaupasta. Huomattavasti mielenkiintoisempi kysymys lienee kuitenkin mistä ruoka sitten tulisi mahdollisen maailmanlaajuisen talouskriisin, yleislakon tai muun vastaavan tilanteen yhteydessä. Jo nyt, "maapalloistumisen" myöten, pikku hiljaa selviää, että valkoisen miehen/naisen hegemonia murtuu. EU ja USA ovat tätä menoa hyvinkin pian PA ja päätösvalta on siirtymässä Intia/Kiina-akseliin, mikä ei sinänsä ole pahasta. Mutta vaikuttaa myös siltä, että velkakriisien vauhdittamina levottomat ajat saattaisivat olla edessä. Meihin suomalaisiin tuontyyppinen kehitys vaikuttaisi varmasti eniten mahdollisen talousromahduksen muodossa. Nukutko edelleen unta vai oletko varautunut mahdollisiin jakeluhäiriöhin (eikä tässä puhuta nyt pelkästään sähkönjakelusta)?

Kotivara.. 

Kotivara on väestösuojelun keskeisimpiä käsitteitä. Se tarkoittaa elintarvikkeiden ja varusteiden säilömistä kotioloihin yllättäviä tilanteita varten. Pelastustoimi suosittelee kansalaisten pitävän sopivaa varantoa kotonaan.
Kotivaraa tarvitaan silloin kun normaali arkirutiini rikkoutuu. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi:

 • Poikkeukselliset sääolot jotka estävät kauppaan pääsyn
 • Laaja lakko tai jakeluhäiriö estää tavaran kuljetuksen kauppaan tai ostosten hankinnan kaupasta
 • Yleismaailmallinen talousromahdus
 • Säteily/kemiallinen onnettomuus tai ympäristökatastrofi estää kotoa lähdön
 • Sota..

Ylivoimaisesti paras suojelukeino olisi tietysti omavarainen kotitalous (omien jätteiden ja ulosteiden kompostointi, viljeljypalsta ja -kierto, maakellari, hyötykasvien tuntemus sekä ennen kaikkea vihreät peukalot). Se lienee sittenkin vain harvojen oivallusta ja herkkua. Miten kerrostaloasukas tai yksin asuva eläkeläinen voisi varautua?

Kotivara ei ole kerralla hankittava paketti vaan varastoon hankitaan ja sieltä käytetään ja täydennetään tavaraa säännöllisesti FIFO (First In First Out) -periaatteen mukaisesti.

Varastosta voi löytyä esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Paristokäyttöinen radio
 • Taskulamppu
 • Varaparistoja
 • Vaihtoehtoinen lämmityslaite
 • Kynttilöitä ja tuikkuja
 • Joditabletteja
 • Vedenpuhdistustabletteja
 • Lääkkeitä ja kuumemittari
 • Hygieniatarvikkeita
 • Vettä suljettavissa astioissa (15 litraa henkeä kohden viikoksi)
 • Retkikeitin ja polttoainetta (esim. Trangia)
 • Elintarvikkeita
 • Kuivakäymälä 
 • Wc-paperia
 • Jätesäkkejä
 • Lisäpeitteitä, huopia yms lämmikettä

Vanhusten, lasten ja sairaiden tarpeisiin on erityisesti kiinnitettävä huomiota kotivaraa suunnitellessa.

Kaikkein tärkeintä lienee kuitenkin tuo muonaosasto (vaikka kannattaa pitää mielessä, että lähes jokainen meistä tulee mainiosti toimeen yhden tai kahden viikon paastolla. Ei pidä siis hätiköidä silloin kun ruokaa jostain syystä ei olisikaan päivittäin tarjolla: vesi tai tee riittää ylläpitoon yllättävän pitkäksi ajaksi).  

Esimerkki yhden henkilön muonitus kotivaraksi yhdeksi viikoksi:

Perunaa
0,5 kg
Riisiä / makaronia
0,5 kg
Rasvoja
0,5 kg
Leipää ja viljavalmisteita
1,5 kg
Hedelmiä ja marjoja
1 kg
Vihanneksia ja juureksia
1,5 kg
Lihaa, kanaa ja kananmunia
1 kg
Vettä
15 l

(Lähde: Survivalisti.fi)

Kuivamuona on tärkeintä ja nuo muut liha- ym.tuotteet voidaan pitää pakastimessa siihen asti kunnes laaja sähkökatkos iskee... Sen jälkeen on maalaisjärjen ja improvisoinnin vuoro.

LISÄTIETOA

 

Post scriptum: 

Pakko todeta tässä yhteydessä, että oululainen Kotivara on Suomen ylivoimaisesti parhaan meetvurstin valmistaja. Niitäkin voisi olla muutama kappale turvavarastossa (tämä ei ollut mainos vaan tyytyväisen kuluttajan spontaani palaute).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mutta jos keräät runsaasti ruokaa poikkeustilanteen varalle kotiisi, niin poikkeustilanteen sattuessa kohdalle väkivaltaiset ryöstelijät tunkeutuvat kuitenkin kotiisi, ja pakottavat antamaan heille kotivarasi.

Ei tässä mitään, mutta kun seuraava ryöstelijäjengi tunkeutuu kotiisi, niin se ei usko vakuuttelujasi: "Edellinen jengi vei jo kaiken", ja pahimmassa tapauksessa kiduttamalla yrittää saada selville, minne olet ruokavarasi kätkenyt.

Ainoa luotettava kotivara on vyötärölläsi. Sitä eivät ryöstäjät voi viedä.

Ylipaino johtuu 90 %:sti geeneistä. Älä kysy mistä nämä geenit ovat tulleet.

a s

Ihminen ei voi varastoida ravintoa sisäänsä. Lihaville saattaa myös tulla nopeammin nälkä kuin laihoille. Nälkäiset rosvotkin syövät mieluummin sen lihavan ensin. Mutta ehkä haulikon voisi lisätä listaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Ainoa luotettava kotivara on vyötärölläsi. Sitä eivät ryöstäjät voi viedä".

Siksi kirjoitinkin (Teo Snellman:in henkeen): kannattaa pitää mielessä, että lähes jokainen meistä tulee mainiosti toimeen yhden tai kahden viikon paastolla. Ei pidä siis hätiköidä silloin kun ruokaa jostain syystä ei olisikaan päivittäin tarjolla: vesi tai tee riittää ylläpitoon yllättävän pitkäksi ajaksi.

T.Snellman:
Paastoamalla terveeksi, 1979
Parantava paasto: paasto parannuskeinojen kuningas, 1988

Riku Kiuttu

http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=6952...

Itse olen ainakin varustautunut tuossa suhteessa. Siittä saa käytettyä vaikka kiljua joka tekee kauppansa oloissa kuin oloissa. Tai vaihtaa sokeripussin pilluun

Jouko Koskinen

Aika hapanta jos pesumahdollisuus puuttuu.

Juhani Putkinen

On sapuskaa yms, kotona vähintään kuukaudeksi, ettei tarvisisi välttämättä ovea avata.

Kokonaan toinen asia on se, että KUN imperialistinen roistovaltio Venäjä jälleen hyökkää Suomen kimppuun, niin pitää sen kotivaran lisäksi olla paljon muutakin varautumista.

Viliho Seppäin

"KUN imperialistinen roistovaltio Venäjä jälleen hyökkää Suomen kimppuun"

Suikka päässä paranoidina on elämä juuri sellaista, että täytyy huutaa kulkku suorana netissä nettisensuuria ja identifionteja vaatien. Ja ryssää odotellaan säilykepurkkipyramidia hermostuneena kasaillen.

"ryöstöjengi tulee juuri minun luotani etsimään hernerokkapurkkia"

Jep. Ja kyborgijesuiittojen ninjakoulutettu jengi etsii häsmäkän keskellä paavin kadonneita kivesproteeseja joka kodista. Siihen on kuulemma sellainen apu kuin z-rapturaalinen kiskolinko, jolla voi ampua mini emp-ammuksia. Se on ainoa ase k-jesuiittoja vastaan ja sen aseen saa tilata netistä osoitteesta:

www.gunsforparanoids.com

---------------------

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Luonnossa riittää syötävää, muitakig kuin mustikoita ja puolukoita, kannattaa opetella ne koska pidemmän päälle säilykkeet eivät riitä, ja sitten tulee joko kannibalismi tai opetellaan tuottamaan ruokaa omilla ehdoilla eikä öljyn avulla. Maalaisjärjellä saa jo monet kasvit kasvamaan ja elikot ruokittua, eil siinä tarvi viherpeukaloa jos perusjutut on hallinnassa ja tietää mitä voi syödä. Järkevimmät ryöstäjät kävisivät viimeisillä bensoillaan ottamassa karjaa tai kanoja mukaan: se ei pakene niin herkästi kuin pikkueläin ja sen saa hengiltä helpommin kuin vaikka karhun.

Nuoren horsman lehdet ovat hyvää ravintoa, raunioyrtti kanssa. Kannattaa opetella perus sienilajit ja vähän muitakin syötäviä kasveja. Kasvissyöjäkarjalle kelpaa puunkin lehdet jos ei laidunta löydy läheltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset