Elämä jatkuu

Vasili Mihailovitsh Blohin, sotilasarvo: kenraalimajuri / ammatti: teloittaja..

 • Punainen tähti-, NL:n-, Punalippu- (2 kpl), Työn Punainen Lippu-, Lenin- ja Isänmaallisen Sodan kunniamerkit
  Punainen tähti-, NL:n-, Punalippu- (2 kpl), Työn Punainen Lippu-, Lenin- ja Isänmaallisen Sodan kunniamerkit
 • Vanha hautakivi vaihtui uudeksi, oikein ortodoksiristin kera.
  Vanha hautakivi vaihtui uudeksi, oikein ortodoksiristin kera.
 • Muorin kanssa kahdestaan. "Ikuinen muisto"; totisesti...
  Muorin kanssa kahdestaan. "Ikuinen muisto"; totisesti...
 • Berijan pyyntö päästä puolalaisupseereista eroon. Stalinin, Voroshilovin, Molotovin sekä Mikojanin kuitaukset (5.3.1940).
  Berijan pyyntö päästä puolalaisupseereista eroon. Stalinin, Voroshilovin, Molotovin sekä Mikojanin kuitaukset (5.3.1940).
 • Walther (Model 2/"Selbstlade-Pistole Cal. 6,35. Walther’s-Patent"): soiva peli, eikä kuumennut liikaa..
  Walther (Model 2/"Selbstlade-Pistole Cal. 6,35. Walther’s-Patent"): soiva peli, eikä kuumennut liikaa..
 • OGPU/NKVD:n pyövelit: Ernst Mats,Ivan Shigalev, Aleksander Emeljanov,Ivan Antonov,Peter Maggo ja Vasili Shigalev
  OGPU/NKVD:n pyövelit: Ernst Mats,Ivan Shigalev, Aleksander Emeljanov,Ivan Antonov,Peter Maggo ja Vasili Shigalev
 • "Hyvää uutta vuotta (1937), rakkaat kansanviholliset!" Mustaa huumoria venäläisestä livejournal:ista ( Живой журнал).
  "Hyvää uutta vuotta (1937), rakkaat kansanviholliset!" Mustaa huumoria venäläisestä livejournal:ista ( Живой журнал).

 

Niissä harvoissa kuvissa, jotka ovat säilyneet, miehellä on lempeä, lähes isällinen katse. Miten ulkonäkö voikaan pettää! Taas kerran sitä nähtiin. Vanha perustotuus on, että meissä jokaisessa (onneksi) tuo hyvä puoli on päällimmäisenä, vaikka latenttivaiheessa kytee koko ajan myös pimeämpi osasto. Joissakin tilanteissa, etenkin diktatuurin aikana, tämä paha puoli saa joskus uskomattomia mittasuhteita. Lähihistoria osoittaa myös, ettei tuollainen superpahuus ole ollenkaan kiinni kansallisuudesta. Saksan Eichmannit, Mengelet ja Ilse Kochit ovat yhtä tunnettuja kuin Serbian Mladicit, Kambodzan Pol Potit tai vaikkapa USA:n My Lain ja Irakin sankarit. Tämä blogi käsittelee tällä kertaa kuitenkin hieman tuntemattomampaa "suuruutta", salaperäisiltä stalinismin ajoilta.

Vasili Mihailovitsh Blohin syntyy pienessä Gavrilovskoe-kylässä, Suzdalin piirissä, vuonna 1895. Hänen CV:nsä on lyhykäisyydessään seuravanlainen:

 • liittyi vuonna 1921 Tsekaan (ВЧК)
 • ylennettiin vuonna 1926 OGPU:n komentajaksi (ОГПУ СССР)
 • vuodesta 1936 NKVD:n administratiivisen talousviraston (АХУ) komentaja
 • vuodesta 1946 MGB:n toimenpideosaston johtaja (МГБ СССР)
 • vuodesta 1952 АХУ:n varajohtaja sekä МГБ:n komentaja

Vasilin sotilasura eteni vastaavana aikana näin: valtion turvallisuusviraston kapteeni (9.12.1935), valtion turvallisuusviraston majuri (14.3.1940), valtion turvallisuusviraston eversti (14.2.1943), valtion turvallisuusviraston kommissaari (14.10.1944) ja lopuksi kenraalimajuri (9.7.1945).

 Vasili Mihailovitsh sai lisäksi lukuisia kunniamerkkejä, josta Lenin-kunniamerkki lienee arvokkain.

 

Mitä tämä mies teki moisen kunnian saamiseksi? Lyhyesti: ansaita leipänsä teloittamalla, oikein urakalla. Juuri Vasili oli se Ljubjankan pyöveli, joka vuosina 1937-1939 ampui niin marsalkka Mihail Tuhatsevskin, elokuvaohjaaja Vsevolod Meijerholdin, kirjailija Isaak Babelin, vallankumousjohtaja Nikolai Buharinin kuin hänen entinen esimiehensä Nikolai Jezhovin. Ja lukematon määrä muita.. Ammattilaiselta nuo hommat sujuivat sen verran hyvin, että Lavrenti Berija pyysi miestä myös Katyn-keikkaan silloin kun piti päästä eroon 7 000 puolalaisupseereista. Tuumasta toimeen. Blohinin alkuperäinen tavoite oli 300 teloitusta/yö, mutta hän joutui hieman vähentämään tehoa. Keikka hoidettiin vuoden 1940:n huhtikuussa kuitenkin 28 päivässä. Keskivauhti oli yksi teloitus/3 minuuttia. Blohin sai heti tuon suorituksen jälkeen Punalippu-kunniamerkin. Lisäys (16.10.2017): Oikea luku lienee sittenkin 21 857 puolalaista upseeria, aliupseeria ja virkailijaa....(lähde: Peter Johnsson, "Stalinin murhat Katynissa"/Mansarda-kustantamo, 2014. ISBN 978-952-5664-15-7).

Vasilin mieliase oli Walther-pistooli (model 2), koska hän ei sittenkään luottanut venäläiseen TT-30 pistooliin, silloin kun kyse on "raskaasta käytöstä". Waltherin hyvä puoli oli myös siinä, ettei se kuumennut kovassakaan käytössä. Näitä walthereita hänellä oli matkalaukun verran ja mies pukeutui aina nahkaiseen esiliinaan (Человек в кожаном фартуке) ja käytti pitkähihaisia nahkarukkasia "mustan työn" aikana.

Teloittajan työ ei ollut helppoa. Oma perhe nähtiin harvoin ja mikäli tultiin kotiin keikan jälkeen oltiin lähes aina vahvassa humalassa. Moni sortuikin alkoholismiin ja useat sairastuivat henkisesti. Teloittaja Aleksander Emeljanov sairastui skitsofreniaan ja teloittaja Ernst Mats muuten vaan henkisesti. Useimmat kuolivat nuorena alkoholiin: Grigori Hrustalev jo vuonna 1930, Ivan Jusis vuonna 1931, Peter Maggo vuonna 1941 ja veljekset Vasili ja Ivan Shigalev vuosina 1942 ja 1945. Blohin:in terveys kuitenkin kesti ja mies nousi arvoasteelle vaikka ei tiennytkään, että Lavrenti Berija ehdotti Stalinille Blohinin likvidointia. Berija oli kuulemma yllättynyt kun Stalin torjui tämän ehdotuksen. Isä-aurinkoinen antoikin miehelle kenraalimajurin sotilasarvon (1945). Berijan huoli oli Vasilin tietämys liian monista rikoksista.

 

Vuonna 1953, diktaattorin kuoleman jälkeen, Blohinille myönnettiin ansaittua lepoa ja hänelle annettiin peräti Pobeda-auto. Syykin oli selvä: kuolemansa jälkeen diktaattori ei enää tarvinnut hänen palveluksiaan. Berijan teloituksen jälkeen myös Blohin joutui kuitenkin kuulusteluihin, joiden yhteydessä tultiin siihen tulokseen, että Blohin oli vain "toimeenpanija" eikä käskijä. Työtähän tämä hänelle vain oli, eikä siihen liittynyt mitään henkilökohtaista (no hard feelings).


Blohinin eläke, 36 vuotta palvelun jälkeen, oli alussa ruhtinaalliset 3150 ruplaa. Eläkemaksut kuitenkin pysähtyivät 23 marraskuuta 1954. Blohinin paha verenpainetauti kiihtyi siitä entisestään ja ahkera työmies kuoli 3 .2.1955. Tarjolla on kaksi versiota: sydänkohtaus tai itsari.

Ironista kyllä, Donskoe hautausmaalla tuntemattomat tekijät pystyttivät pari vuotta sitten miehelle uuden hautakiven, jossa on kaunis muotokuva ja Venäjällä niin yleinen pohjateksti: вечная память (muistakaamme ikuisesti). Novaja Gazeta-lehdessä Memorialin Nikita Petrov toteaakin kyynisesti: näin totisesti aiomme tehdä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allaolevasta videosta käy ilmi, miten valtavasta joukkopsykoosista oli kyse. Suunnaton pelko oli se liima joka piti Stalinin NL:n "kasassa" (vihje: alussa Berija, Jagoda, Jezhov ja monet, monet muut tekijämiehet. Joukossa moni uhrikin). Kerrassaan uhkaava ja loistava marssi, muuten. Siinä tiivistyy koko ihmiskunnan surkeus ja yhteinen kuolemanpelkomme.... mustan aukon imua:

https://

 

 

LÄHDE 1

 

LÄHDE 2

 

LÄHDE 3

 

LÄHDE 4

 

LÄHDE 5

 

LÄHDE 6

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä Vasili pääsi muuten myös Guinnessin maailmanennätyskirjaan....

juha lehtonen

Miksi tätä, sinällään kauheaa tapahtumaa, pitää muistella näin. Nyt Libyassa pyövelit on Ranskasta, Norjasta ja Italiasta. Kun Vasili tappoi Stlinin pikku mustikan, ymmärrät varmaan lempinimen, tekikö hän syntiä?
Kun Israel lahtaa turkkilaisia aktivisteja niin olisin mieluusti mukana. Ei siinä hyviä mene!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ihan vain siitä syystä, että sinullekin Vasili oli täysin uusi tuttavuus. Heistä EI ole puhuttu meillä, mutta onneksi itänaapurissa kylläkin (ks. venäläiset lähteet).

juha lehtonen

OK! Vasili oli täysin uusi tuttavuus ja olet oikeassa.

Harri Räsänen

Luin jokin aika sitten Alexander Solzhenitsynin kirjan "zwei hundert jahre zusammen, die juden in der Sowjetunion". Kirjassa on pitkät listat NKVD:n hämärämiehiä, joista ei ainakaan Suomessa ole paljon puhuttu. NL:n historiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea ko.kirja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Luettu on, kuten kaikki nuo venäläisblogitkin, kyseisestä aiheesta. Nykyvenäläisten ydinväittämä on juuri nyt sellainen, että olisi pitänyt olla NL:n "Nürnberg"..... Olen täysin samaa mieltä.

juha lehtonen

Olen käynyt Dahhaussa, birkenaussa ja Buchenvaldissa. Toki myös Auschwitsh ja Monowitsh. Kaikissa väitetään tapetun useita suomalaisia. Suomesta lähetettiin vain 5 juutalaista viroon. Oletko koskaan miettinyt mikä ei täsmää? Toki neuvostoliittolainenkin voi olla suomalainen. Pitäisikö suomalaistenkin miettiä miten on toimittu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Luonnollinen jatko: Vorkuta, Perm, Solovki, Kolyma, Magedan?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä historian suurimmat murhamiehet ja sotarikolliset ovat jääneet täysin tuomitsematta.

Näitä roistoja jotka raukkamaisesti hyökkäsivät pienen suomen kimppuun pidetään "suurina sankareina".

Paskat ne mitään sankareita ovat. Pelkkiä punaroistoja.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Neuvostoliitossa vallalla ollut teloituspolitiikka johti siihen, että maassa oli lopulta paljon enemmän naisia, kuin miehiä. Toisaalta naisten ja miesten erittäin epätasapainoiseen suhdelukuun vaikuttivat myös toinen maailmansota ja yletön vodkan kittaaminen.

Robert Robert Conquest selvitteli väestötilastoja toisen maailmansodan jälkeen ja totesi, että ikäluokassa 25-29 sukupuolten lukumääräsuhde oli 51 - 49 prosenttia miesten ja naisten välillä, 30-34 ero oli kasvanut lukuihin 55 - 45. Tätä vanhemmat ikäluokat 25-39 vuotta kertovat WW2 ja vainojen vaikutuksen, sillä naisten lukumäärä ylitti miehet suhteessa 61 - 39 prosenttia; ikäluokassa 40-54, luku oli 62 - 38 prosenttia; ikäluokassa 55-59 luvut olivat 67 - 33 prosenttia ; ja ikäluokassa 60-69, 65 - 35 % ja yli 70 vuotta 68 - 32 prosenttia.
http://www.gendercide.org/case_stalin.html

Näiden lukujen valossa voisi sanoa hirtehisesti, että sosialismissa ei ainakaan sorrettu naisia. Sorto kohdistui miehiin. Feminismi onkin ollut aina suosiossa äärivasemmiston naisten piirissä. Tosin näistä miehiin kohdistuvista vainoista feministit ovat olleet hiljaa.

Neuvostoliitossa ja Venäjällä on miehistä ollut kova ja krooninen pula naisilla. Tämä on johtanut kovaan kilpailuun miehistä, ja tehnyt naisista miesten asettamiin ehtoihin sopeutuvia. Tästä johtuen venäläisillä naisilla on esimerkiksi perinne pukeutua seksikkäästi ja käyttäytyä suomalaisnaisten mielestä hieman kevytkenkäisesti. Ero naisellisessa käyttäytymisessä johtunee siis naisten ja miesten lukumääräsuhteesta, eikä ortodoksisesta uskonnosta, niin kuin Matti Klinge on väittänyt.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Katso Star Median youtubesta Upseerien vaimot -subit englanniksi...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Täydensin tämän Blohin-blogin vielä kahdella kuvalla.

juha lehtonen

Tämä on ollut todella mielenkiintoinen blogi Blohinista. Laittaa ihan oikeasti miettimään. Ei noista ajoista niin kauan ole.

Heikki Kunttu

Kyllä näitä "Neuvostoliiton sankareita" pitää hehkuttaa että ihmiset tajuavat sirpin ja vasaran olevan paljon vaarallisempia kuin heittoaseeksikin sopimaton kärjistään mutkalle mennyt hakaristi.

Vasaralla päähän ja sirpillä kaula poikki uhkaili Stalinkin neuvostovallan vihollisia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse sanoisin, että yhtä vaarallisia olivat. Toisesta tiedetään vain paljon enemmän kuin toisesta. Siksi tämä blogi, johon käytin uusia venäläislähteitä ja joka nousi ilahduttavasti uudestaan päivänvaloon, Markuksen blogin kommenttiketjun ansiosta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Markukselle kiitos nostosta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kerkiäväinen kaveri eikä ole ainoa laatuaan. Kyllä näitä lähinnä "ihmishirviöitä" muistuttavia olentoja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Eikä pelkkä poliittinen järjestelmä ole ainoa syy. Kaikki valtiomuodot ja poliittiset järjestelmät ovat tehneet hirmutekoja. Eivät ole kommunismin kannattajat olleet ainoita innokkaita teloittajia ja kiduttajia. Itse voimme myös kansakuntana katsoa peiliin ja kysyä miksi vapaussodan jälkeen kuoli paljon ihmisiä vankileireillä ja teloituksissa.

Ja väittäisin että jos kaikki hirmuteot, kidutukset ja vakavat ihmisoikeusrikokset mitä on tehty 100-vuoden aikana tulisi ilmi ja laitettaisiin vertailuun niin tuskin montaakan valtiota tai kansakuntaa löytyisi jolla ei omia hirmutekojansa tai ihmisoikeusloukkauksia löydy joko ilmitulleena tai vielä piilossa. Ruotsikaan ei ole täysin puhdas maa koska muistaakseni ruotsalaiset suosivat aikoinaan pakkosterilointeja laajassa mitassa näille "ala-arvoisille" kansalaisilleen. Heitän haasteen että sanokaa joku valtio tai kansakunta joka ei ole syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin 100-vuoden aikana... olisikohan Kanada sellainen?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jani, alkuperäinen aloitus: "Lähihistoria osoittaa, ettei tuollainen superpahuus ole ollenkaan kiinni kansallisuudesta. Saksan Eichmannit, Mengelet ja Ilse Kochit ovat yhtä tunnettuja kuin Serbian Mladicit, Kambodzan Pol Potit tai vaikkapa USA:n My Lain ja Irakin sankarit. Tämä blogi käsittelee tällä kertaa kuitenkin hieman tuntemattomampaa "suuruutta", salaperäisiltä Stalinismin ajoilta".

Oletettavaa on, että gospodin Blohin oli Suomessa tähän asti vain aniharvoille tuttu, mutta pääsi nyt kertaheitolla Mengele:n ja Eichmann:in kauhukabinetin seuraan. Täysin aiheellisesti ja samantien vaikkapa eturiviin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämän blogin nosto on aina ajankohtainen, muistutukseksi...(vrt. tuore dokumentti "The act of killing")

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset