Elämä jatkuu

Gösta Sundqvist

Turhan varhain poisnukkunut Gösta Sundqvist oli yksinkertaisesti nero. Hänen kuolemansa iski minuun moukarin tavoin ja Suomi on ollut hieman tylsempi maa Göden kuoleman jälkeen. Onneksi hän jätti mahtavan perinnön meille kaikille, josta on iloa moniksi vuosiksi. Itse nostan hänet laulunikkareiden ykköseksi ja luulen, että moni muu on samaa mieltä. Juicen, Kirkan, Topin ja Karin poismenot uutisoitiin laajasti, mutta Göstan kohdalla ei niinkään. Gösta painaa samassa sarjassa kuin Juha Vainio ja Repe Helesmaa. Miehen tekstissä on elämäniloa ja -viisautta ja mikä parasta: siitä tulee aina hyvälle tuulelle (vaikka hyvinkin vakavia aiheita mahtuu joukkoon).

"Joillekin nää mun laulut ehkä tuo lohtua, joillekin jumalatonta päänsärkyä."

Mitä kuuluu, Marja-Leena (1978) oli vissi ensimmäinen laulu, johon itse kiinnitin huomiota. Omia suosikkilauluja ovat Sopivasti lihava, Pohjoisen taivaan alla, Turkmenialainen tyttöystävä, Elina mitä mä teen, Teuvo maanteiden kuningas, Pohjois-Karjala, Kyykyssä ja ilman muuta: Itkisitkö onnesta.

Oheisista Elävä arkisto-tallenteista ilmenee, ettei Gösta Sundqvist tunnustautunut muusikoksi eikä toimittajaksi, koska "arvosti näitä ammattikuntia liikaa". Heh, heh:

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=99&t=634

Göstan rooli (käsikirjoittajana sekä "asiallisena, möreä-äänisenä selostajana") koe-eläinpuisto-ohjelmassa on pysyvä klassikko. Ohjelmassa liikuttiin turvallisesti ja vakaasti navan alapuolella. Ohessa HKL:n raitiovaunukuski Aarne Tenkasen (Kai Järvinen/"Aleksander Tenkanovitsh") ym. ääninäytteitä. Mikäli kuuntelette näitä "keskusteluja" nauramatta, diagnoosi on yksiselitteisen selkeä: olette vakavikko (ehkä jopa tosikko)... Muut vastaavat radio-ohjelmat olivat Aamusumpilla, Tietokoneenkorjaus-kurssi, Belgialaisia kirjaharvinaisuuksia ja Teinitalo.

Göstasta tehtiin hyvä dokumentti (ohjaus: Elina Kivihalme), jonka juutjuubilinkit oheisena:

 

Muutamia helmiä:

 

Göstan hauta (Espoon Kellonummen hautausmaalla).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ylepola kuva
Ykä Lepola

"Gösta painaa samassa sarjassa kuin Juha Vainio ja Repe Helesmaa."

Tässä saat minunkin ääneni, olen täysin samaa mieltä. Ehkäpä jotkin Göstan sanoitukset olivat vain hieman turhan groteskeja, jotta ne olisivat miellyttäneet kyllin suurta yleisöä ja siksi Gösta jäi joiltakin huomaamatta.

Haluan kuitenkin tuoda esille vielä toisen erinomaisen sanoittajan: Se on Edu Kettunen. Hänelläkin on tarkasti kuunnellen joitakin varsin "Göstamaisia tarinoita" sanoituksissaan. Ehkäpä voi sanoa, että ne liikkuvat jossain Vainion ja Sundqvistin sanoituksien välimaastossa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Olet oikeassa Kettusen suhteen. Yhteistä Göstan kanssa lienee tavallaan senkin, että vasta hiljattain Kettunen alkoi keikkailla on alkanut keikkailemaan oman tuotantonsa kanssa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Göstassa on hieman samanlaisuutta kuin Cornelis Vreeswijk:issa. Kielellisesti "ulkopuolinen" (Göstan tapauksessa: suomenruotsalainen) osoittautui ylivoimaiseksi suomenkielen käyttäjäksi. Ja se, jos mikään, on aina upeata:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49382-corne...

Suomalaisista lähinna Arja Saijonmaa (norjaksi, ruotsiksi) tai Viktor Klimenko ja Kirka (suomeksi) ovat päässeet samalle tasolle?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Luulen, että Göstan sanoitukset tehoavat erityisesti miespuolisiin kuuntelijoihin (hieman kuten Juha Vainionkin osalta tapahtui). Samalla tiedän omasta tuttavapiiristani, että myös elämäniloiset naiset nauttivat Göstan musasta. Mieselämän tulkki parhaasta päästä joka tapauksessa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Komppaan jokaista sanaa blogissasi. Nostaisin esile vielä sen, että Gösta myös sävelsi ja sovitti kappaleet, jotka eivät kehnoja olleet nekään - vaan päinvastoin.

Piti laittaa tähän perään vielä mikä on lempilevyni The Leavingsien tuotannosta, mutta valinta osoittautui liian vaikeaksi. Jos aseella uhaten
vassstausta tivattaisiin niin sanoisin, että se on Perjantai 14. päivä.

Göstan radioohjelmat ovat olleet minulle yhtä rakkaita kuin laulutkin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Göstan hauta on mielenkiintoinen ja jykevä, aivan kuten mieskin oli eläessään. Mahtaako se olla 8-tien kilometritolppa? Siinä tapauksessa siinä olisi hienoa ironiaa ja symboliikkaa.

Kalle Lehtonen

Innokkaan jalkapallomiehen pelipaidan numero, arvaan ma. Tuskinpa tienvarresta peräisin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kiitos, Kalle, näin se varmasti onkin. Tuo kivipaasi vaan sattui olemaan perinteisen kilometritolpan-näköinen.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Heh, hautapaasi näyttää hieman torpedolta, jota Tenkanen kertoi keikkamatkoillaan kiillottelevan.

Seppo Hildén

Ilmari, kiitos noista dokkareista, täytyy tsekata itselle talteen.

Kaivoin blogisi innoittamana Leevi and the Leavingsin tupla CD:n koneeseen soittamaan. Olen harvoin CD:tä ostanut, mutta tämän levyn hankin kymmenen vuotta sitten. TuplaCD sisältää 40 Göstan biisiä ja kokoelman nimi on hieno: "Keskiviikko - 40 ensimmäistä hittiä"

Vaikea noista on yhtä ylitse minun nostaa, hienoja ralleja kaikki. Sanoituksen puolesta voisi mainita "itkisitkö onnesta" ja alkuintron puolesta "Pohjois-Karjalan". Se on muutenkin mun lempibiisejäni.

Tragikoomisia lauluja tarttuvilla, letkeillä sävelmillä.

Mehän jo Veikon kanssa kerittiinkin ennen valtiovaltaa nostamaan Gösta Leinon ja Helismaan joukkoon sanankäyttäjänä.

Harri Räsänen

Tuo "Pohjois-Karjala" on minunkin suosikkini Göstan tuotannosta.
Se on monen muunkin suosikki sillä juutuubista löytyy useita versioita, joista Hittimittarissa ollutta alkuperäistä on käynyt katsomassa jo yli miljoona katsojaa. Melkoinen määrä meidän maassa.

http://www.youtube.com/watch?v=y08eys2zN7Y

Tässä Ismo Alangon versio Joensuun kuorolle ohjelmasta Kuorosota.

http://www.youtube.com/watch?v=pqV3yCMXxxk

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

"Mehän jo Veikon kanssa kerittiinkin ennen valtiovaltaa nostamaan Gösta Leinon ja Helismaan joukkoon sanankäyttäjänä".

Terve, Seppo. Minulta (valtiovallaltako?) meni tuo sinun ja Veikon aiheellinen toteamus ohitse, kun en ole koko ajan kyttäämäässä tätä palstaa, siis alvariinsa. Sinun eilinen puheenvuorosi antoi potkua tähän blogiin. Näin se menee. Lienee kaikkien kannalta kerrassaan hienoa, että olhaan yhtä mieltä.

Göstalle kepeät mullat! Huippumies.

Seppo Hildén

Ilmari, lisäys, nyt menee taustalla "Teuvo, maanteiden kuningas". Pakko nostaa sanoituksen ja rallin puolesta kärkeen.

Kyllä se on vaikea Göstan biiseistä sitä parasta valita, tais Gösta tehdä nää biisit piruuttaan meille paremmusjärjestykseen pähkäiltäväksi.

t. piiroinen

Kiitos Tuuubin dokumenttilinkeistä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kiitos kuuluu kokonaan Kivihalmeen Elinalle.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hyvä blogi suuresta taiteilijasta. Musta tuntuu, että yksi tuollaisen suuren sanankäyttäjän ja laulajan merkki on tämä: taiteilija tekee taideteoksen, ja kuulija joutuu itse päättämään, onko se hauska vai traaginen vai molempia. Esimerkisi Sundqvist on minulle molempia, päivän mukaan (tänään se olisi traaginen, toivottavasti lähiaikoina hauska).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset