Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Aljaksandr Lukašenka

Valko-Venäjä nousi loislakia vastaan

Tämä kirjoitus on hieman pidempi kuin Kansan uutisissa 28.3. julkaistu versio.

Valko-Venäjän Minsk on Helsingistä linnuntietä yhtä kaukana kuin Rovaniemi, mutta sinne  matkustaminen on kun tekisi aikamatkan 80-luvun itäblokin maihin. Presidentti Aljaksandr Lukašenka on hallinnut maata itsevaltiaan ottein vuodesta 1994, politiikalla johon kuuluu brežneviläistä sosialismia, populismia ja ripaus uusliberalismia.

Vaalitarkkailua Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukašenko voitti Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit odotusten mukaisesti. Toimin vaalitarkkailijan henkilökohtaisena tulkkina vaalipäivän ajan ja seurasin äänestystä ensin yhdessä valkovenäläisessä maalaiskylässä ja myöhemmin yhdellä Minskin keskustassa sijaitsevista äänestyspisteistä. Minskin pääkadulla järjestettiin illalla myös muutaman sadan hengen mielenosoitus, jota seurasin turvallisen välimatkan päästä.

Vaalitunnelmaa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 11. lokakuuta 2015. Vaikka vaaleista uutisointi on jäänyt melko vähäiseksi kansainvälisessä mediassa, on tulevasta sunnuntaista tullut jo päivittäinen puheenaihe Valko-Venäjällä. Olen seurannut Minskissä maan poliittista ilmapiiriä syyskuun alusta lähtien ja tavannut yhden ehdokkaista henkilökohtaisesti, minkä lisäksi blogini Uuden Suomen Vapaavuorossa on käsitellyt Valko-Venäjän arkea suomalaisen vaihto-opiskelijan näkökulmasta.

Valko-Venäjän oppositio heikompi kuin koskaan

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vapautti toissa lauantaina maan viimeiset kuusi poliittista vankia *).

Tunnetuin vapautetuista on Mikalai Statkevitš, sosiaalidemokraatti ja vuoden 2010 presidentinvaalien ehdokas. Häntä syytettiin ”mellakoiden järjestämisestä” vaalien jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä