Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n energia- ja ilmastopolitiikka

Herääkö Saksa vihdoinkin?

Lokakuun loppuvaiheessa monet saksalaiset hieraisivat silmiään kun huomasivat Münchenin Marienplatz:illa Nuclear Pride Party-tapahtuman, jossa esiintyi myös Melty-niminen jääkarhumaskotti. Juuri Saksan kannattaisi harrastaa voimakasta itsekritiikkiä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat peräti 8-kertaiset (muuten leväperäiseen) Ranskaan verrattuna.

Mitä hallitus tekee sukupuuttoaallon hillitsemiseksi?

Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen lisäksi muodostaa nopeasti vaikuttavan kaksinkertaisen uhan ihmisten olemassaololle. WWF:n uuden raportin mukaan eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2014 asti. Tätä kutsutaan ennennäkemättömäksi sukupuuttoaalloksi.

Nopeasti etenevä sukupuuttoaalto edellyttää nopeita toimenpiteitä. Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen  kanssa voi heikentää ihmisten elinmahdollisuuksia dramaattisesti. On täysin riittämätöntä näpertelyä kun hallitus keskittyy tämän mittaluokan asioissa vain Suomen asioihin.

Harley-Davidson- Belgialainen mopo?

Harley-Davidson ilmoitti maanantaina siirtävänsä toimintojaan Yhdysvalloista EU:n alueelle välttääkseen EU:n viime viikolla asettamat tullimaksut. Siis hetkinen? Eikös näitä USA:n asettamia tullimaksuja vastoittain kritisoitu ihan kaikilta tahoilta? Jään mielenkiinnolla odottamaan kritiikkiä EU:n asettamille tulleille!

Suomen ilmastopolitiikassa bioenergian mentävä aukko

Koko energiajärjestelmämme täytyy muuttua, jotta onnistumme ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se tarkoittaa montaa muutosta: älykkäät ja joustavat sähköverkot, ja energiantuotanto hajautetusti ja päästöttömistä uusiutuvista lähteistä. Bioenergian osalta tärkeää on, että sitä tuotetaan vain raaka-aineista, joille ei ole parempaa käyttöä, ja että niiden käyttö vähentää aidosti päästöjä. Korkean jalostusasteen raaka-aineiden ohjautuminen polttokattilaan tai auton tankkiin on järjetöntä ilmaston, työllisyyden ja talouden kannalta.

Saharan pölystä ilmastonmuutosta

"Saharasta lähtenyt pölypilvi käynnistää valtamerissä prosessin, joka voimistaa levien fotosynteesiä, kiihdyttää planktonintuotantoa ja vahvistaa kalakantoja. Raudasta on merissä puutosta, joten raudan lisäämisellä merissä voidaan lisätä kalansaaliita monin paikoin kymmenkertaisena."

Suo, kuokka ja Jussi

Ilmastonmuutos kääntää nyt ilmastotutkijoiden katseita tällä kertaa maaperään! Hiilensidonta maaperään on nyt ehkä se keino millä mitätöidään ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Uusi tukimalli tuulivoimalle

97 % ilmakehän hiilidioksidista tulee luonnollisista lähteistä. 3 % tulee fossiilisista polttoaineista. Tästä 3 %:n rajoittamisesta Suomikin joutuu maksamaan miljarditukia tuulivoimalle.

Aamun Hesarissa toimittaja kirjoittaa oikein, että uusi tuki kohdistuu tuulivoimalle, vaikka kyseessä on uusiutuvan energian tukijärjestelmä. "Uusi tukijärjestelmä perustuu huutokauppamenettelyyn, joka pyrkii eri teknologioiden tasapuoliseen kohteluun."

Nähdäänkö sitä Euroopassakin vielä visenttejä laiduntamassa nurmella

Amerikkalainen Forbes -lehti käsitteli hiilensidontaan liittyvässä artikkelissa biisonien palauttamista Texasin degeneroituneille pelloille laiduntamaan. Biisonit ovat lauhkeampia kuin lehmät, kuka olisi tietänyt. Texasin pelloista osa on jo niin huonossa kunnossa, että vesi ei enää pysy maassa hetkeäkään vaan juoksee mutavellinä lähimpään uomaan, maaperä ei pidätä vettä, joten siinä ei enää voi mitään kasvattaa. Biisonit palauttaisivat hiilen maaperään, elvyttäisivät mikrobitoiminnon ja palauttaisivat vedenpidätyskyvyn maaperään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä