Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan epäonnistuminen monessa asiassa

Euroopan unionin harmaat tulevaisuuden visiot

Euroopan komissio on julkaissut Unionin tulevaisuuden suuntaa käsittelevän ”valkoisen kirjan”. Siinä on viisi skenaariota siitä, miten EU voisi kehittyä vuoteen 2025 mennessä:

Passinne, olkaa hyvä - Your passport, please

Sympaattinen pääministerimme Juha Sipilä totesi äskeisen Saksan vierailun yhteydessä, ettei Suomen rajojen sulkeminen voi tulla kysymykseen. Tämän rajat auki/rajat kiinni-äärivaihtoehtojen väliltä löytyy kuitenkin pätevä välimuoto, jonka avulla Suomi saisi nykytilanteen edes jollain tavalla hallintaan ja säästäisi tulevia kustannuksia. Schengen-sopimus sallii varsinaisten rajatarkastusten käyttöönottoa, joka käytännössä tarkoittaa matkustuspapereiden tarkastukset niin Tornion ym. rajalla kuin Ruotsin- ja Vironlaivojen terminaaleissa.

Finland: good country, good people, good food

Olen luonteeltani suvaitsevainen eli nykykielellä suvakki. Sehän on, edelleen, kohtuullisen helppo luonteenpiirre täällä Suomessa siitä yksinkertaisesta syystä, että integraatio on ollut vähäistä eikä siihen ole tähän asti liittynyt ylivoimaisia ongelmia. Silti, pikku hiljaa, siitä ominaisuudesta on muodostumassa minullekin henkilökohtainen ongelma, koska satun lukemaan päivittäin hollanninkielisiä tiedotusvälineitä ja sen lisäksi olen voinut seurata hollantilaisten sukulaisteni ja ystävieni asennemuutokset vuosikymmenten saatossa.

Ehdotus houkuttelevuuden alentamiseksi

Nyt, kun suomalaiset viranomaiset ovat ottaneet tulvatilanteen "haltuun" ja kertovat miten hyvin suuren ihmisjoukon käsittely/rekisteröinti sujuu, lienee paikallaan kääntää hollantilaisen Volkskrant-lehden hieman sarkastinen otsikko:  Vastaanotto toimii sujuvasti, aivan kuten ihmisten salakuljetuskin ("Opvang loopt soepel, net als de mensensmokkel").

Frontex.....

Frontexin piti olla EU-maiden yhteinen rajavartiolaitos, jonka avulla Schengen-ulkorajat valvotaan. Kuten olemme huomanneet, "Fort Europa":n ulkorajat vuotavat kuin seula ja syy siihen on ilmeisen selvä. Vaikka viisi kuukautta sitten EU-jäsenmaiden päämiehet päättivätkin, että Frontexin määrärahat nostetaan peräti 26,8 miljoonalla eurolla niin mitään ei ole saatu aikaan johtuen siitä, etteivät jäsenmaat toimita riittävästi materiaalia (laivastoa, henkilöstöä, lentokalustoa jne).

Euroopan kollektiivinen hermoromahdus on vasta alussa?

Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä puhunut Carnegien Europe-tutkimuskeskuksen johtaja Jan Techau arvioi Euroopan tilaa: "Kyseessä on aidosti ahdistava tilanne. Ahdistus tulee inhimillisen hädän ohessa siitä, että menneillään on nopea ja monimutkainen mullistus, jota on vaikea hahmottaa." Näin kirjoittaa tänään HS:n turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä