Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiina-keskeinen maailmanjärjestys

Lännen interregnum avaa Kiinalle tien hegemoniksi

Yllättäen puhjennut finanssikriisi löi maailmanjärjestelmän uusliberaalin perustuksen sirpaleiksi vuonna 2008. Kymmenen vuotta kriisin puhkeamisen jälkeen maailmaa ei vieläkään hallitse mikään stabiili hegemoniseen ideologiaan perustuva järjestys. Päinvastoin moni ideologinen projekti kamppailee tasavahvasti siitä, millaisten ideoiden ja instituutioiden varaan taloudellinen ja poliittinen järjestys tullaan rakentamaan.

 

Suurempi osa kyberrikoksista tulisi saada virallisen syytteen alaisuuteen

Julkaisin eilen kirjoituksen otsikolla ”Kiinalainen verkkovakoilu APT10-hakkeriryhmällä ja läntiset pilvipalvelut” (US-blogi 10.7.2019). Tämä blogikirjoitus on jatkoa tuohon kirjoitukseen.

Kiinalainen verkkovakoilu APT10-hakkeriryhmällä ja läntiset pilvipalvelut

Meille kaikille ovat tuttuja digitaaliset pilvipalvelut. Yrityksien ja yksityishenkilöiden tietokoneella aikaansaatuja tuotoksia sähköposteista yritysten kaikkein salaisimpiin asiakirjoihin tallennetaan pilveen.

Kun digitaaliset tiedot ovat pilvessä, ne eivät ole säilöttynä säilömistarkoituksessa omalla tietokoneella eikä yrityksen omalla palvelimella vaan pilvipalvelun tarjoavan yrityksen palvelimella.

Kiina - Olisiko kasvu ollut vielä nopeampaa, jos maa olisi liberaali demokratia?

Kiina on toistaiseksi vielä maailman kolmanneksi suurin talous Yhdysvaltojen ja EU:n jälkeen, mutta näistä kolmesta maailman talousveturista Kiinan kasvuvauhti on ollut nopeinta. Kiina on vastannut viime vuosina noin kolmanneksesta maailman talouskasvusta. Nykyisellä kehityssuunnalla on vain ajan kysymys, milloin Kiina on maailman toiseksi suurin talous ohittaen EU:n.

Kiina uuden edessä

Kiina ajautui kommunistisen puolueen määräysvaltaan 1940-luvun lopulla. Aluksi ikivanha kulttuurimaa joutui elämään äärimmäisessä köyhyydessä, mutta neljä vuosikymmentä sitten Deng Hsiao-Pingin johdolla aloitettu uusi pragmaattinen uudistuslinja johti ainutlaatuiseen menestystarinaan. Kun vielä vuonna 1980 Kiinan osuus maailman kokonaistuotannosta oli ostovoimatasoitetuin luvuin vain runsaat kaksi prosenttia, IMF ennakoi sen nousevan parin vuoden kuluttua jo yli kahteenkymmeneen prosenttiin.

Tämä mobiilitarina jo vuodelta 2001 – on tosi!

[Tänään] Maailma mobilisoituu kahdella tavalla – kiinalaiset leviävät kaikkialle [1. 1386 miljoonan ihmisen paine on valtava. Kiinalaiset ovat joustavia, eivät isänmaallistu ulkomailla, silti pitävät tapansa, mutta sulautuvat aina ”isäntämaihinsa”, vaikka monin osin on mietinnän paikka - kuka onkaan isäntä ja kuka renki.

 

Korealaiset solmivat rauhansopimuksen (?)

Ilmassa on tekemisen meininkiä [1 – pohjoisen korealaiset haluavat päättää pitkään jatkuneen jännitteen aiemmin niin yhtenäisten korealaisten välillä. Esteenä voi olla kolmas ulkoinen taho – amerikkalaiset, jotka olivat jo vuonna 1945 jakamassa kilpajuoksuna Korean niemimaata nyttemmin edesmenneen Neuvostoliiton kanssa [2.

 

Kolme suurvaltaa – jääkö USA maailmakehityksestä sivuun?

Yhdysvaltain nykyisellä presidentillä Donald Trumpilla oli ennen virkaansa vaalivisio – kirkas päämäärä luoda hyvät ja toimivat valtiosuhteet Venäjään, siitä yksinkertaisesta syystä, että Venäjä on maailman suurin raaka-aineaitta, jonka materiaaleja ja energiaa USA tarvitsee maailman toiseksi suurimpana tuotantokoneena ja toiseksi vaikuttavimpana taloutena [1.

Korea - Venäjä - USA

Korea - Venäjä - USA

Haluaisin vielä jatkaa hieman tarkastelua, mitä tapahtuu todella.

(Eilisen blogin kommenttiin mietin jatkokuvia, mutta laitan tähän uutena blogina)

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242478-presidentti-putin-ja-etela-korean-presidentti-moon-jae-in-tapasivat-eilen

Tuoreimpien tietojen mukaan Washingtonista:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä