Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Kybersodankäynti

Miten boikotoida Putinin politiikkaa?

Aikoinaan maamme edistykselliset piirit boikotoivat sveitsiläisen Nestlé-yhtiön tuotteita, koska yhtiö markkinoi kehitysmaissa äidinmaitovastiketta kyseenalaisin keinoin. Sen sijaan, että äidit olisivat imettäneet mahdollisimman pitkään, heitä kehotettiin käyttämään vähäiset varansa vastikejauheeseen, joka usein sekoitettiin keittämättömään veteen. Näin vauvain terveys ja äitein talous kärsi ylikansallisen suuryhtiön ahneesti äidinrakkautta hyväksikäyttäneessä kapitalistisessa kurimuksessa.

Kyber -iskun määrittely sotatoimeksi

Perinteisen sodankäynnin muuttuminen kybersodankäynniksi on hämärtänyt rajan milloin tälläinen isku on tulkittava hyökkääväksi sotatoimeksi. Asiaa ei ehkä ole edes mietitty pidemmälle, vaan palvelunesto-, radio- ja GPS -häirinnät, trollaus- ja laittomat uhkaukset (yksilötasolla) ovat mielletty tähän saakka lähinnä pelkkänä kiusantekona. Tosiasia on kuitenkin kyseisten iskujen tarkoituksena olevan aina vahingoittaa kohdettaan samalla tavalla, kuin rajan yli ammutun kuulan.

Informaatiosodasta ja valehtelusta CIA' n varjoista

Nyt käydään voimallista taistelua US presidentti Donald Trump' in vaalilupauksien toteuttamisen estämiseksi. Trump halusi avata kokonaan uuden sivun Yhdysvaltojen ja Venäjän välille – oli valmis radikaalisti parantamaan suhteita, jopa niin, että kaupallisuus olisi voittanut vastakkain asettelun – nyt sen sijasta jäytää protektionismin aallot.

 

Eläkeläisministeri Lindén kuoleman kauppiaana

Ugandassa menehtyneen suomalaisliikemiehen ja ex-viestintäministeri Suvi Lindénin taustoista paljastuu yhä huolestuttavampia asioita, ja näyttää yhä vahvemmin siltä, että Patrian ajoneuvoesitteet olivat tässä sotkussa pelkkä sivujuonne.

Vienninedistämismatkassa oli mitä ilmeisimmin kyse vakoilu-, valvonta- ja sensuuriteknologioiden, kansanomaisemmin kyberaseiden, markkinoinnista.

Tämä tarina on tosi!

Nyt kehutaan että Suomi on hybridi- ja kybertekniikoiden huippumaa *. Ehkä. Suomen Pankki sen sijaan julkaisi vanhemman tutkijan Kirsi Ripatin toimesta blogin, jossa hehkutettiin, että nyt se on täällä – vihdoin - [ … Maksun saaja sen sijaan ei suinkaan aina saa odottamiaan rahoja välittömästi tilille.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle?

Suomi on viime vuosina käsitellyt valtavan määrän turvapaikkahakemuksia. Osalla hakijoista suojelutarve todetaan, osa saa kielteisen päätöksen. Suurin osa kielteisen päätöksen saaneista poistuu valituskierrosten jälkeen maasta vapaaehtoisesti ja pieni osa joudutaan palauttamaan tahdosta riippumatta. Palautuksia on tehty suhteellisen paljon ja jo jonkin aikaa. Maahanmuutosta on käyty keskustelua, mutta mitään akuuttia kriisiä ei prosessin suhteen ole ollut.

Potut pottuina kybersodankäynnissä

Yhdysvaltain ohella myös EU:ssa on alettu huolestua Venäjän yrityksistä vaikuttaa Euroopassa järjestettäviin vaaleihin. Venäjä on reagoinut lyömällä läskiksi siihen kohdistuneet syytökset. Niitä pidetään suurin piirtein yhtä uskottavina kuin väitteitä siitä, että venäläisurheilijat olisivat muka syyllistyneet dopingin käyttöön.

Venäjän toimia ei kannattaisi jäädä vain päivittelemään, vaan niihin on mahdollista reagoida esimerkiksi seuraavasti:

Eilinen A-studio

Eilisessä A-studiossa Paavo Väyrynen kertoi kansalaispuolueestaan ja muista tavoitteistaan. Hakemus on nyt jätetty oikeusministeriöön kansalaispuolueen merkitsemiseksi puoluerekisteriin. Hän myös toisti kantansa, ettei aio ryhtyä puolueensa presidenttiehdokkaaksi vaan että hän tukee Sauli Niinistön valintaa toiselle kaudelle. Kansalaispuolue ei aio osallistua myöskään kuntavaaleihin. Hänen kehottaa kannattajiaan jatkamaan kuntapolitiikassa entisellä tavallaan. Hän aikoo itsekin asettua Keskustan valtuustoehdokkaaksi Keminmaalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä