Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Pohjoismaiset arvot

Pääministerien uudet vaatteet

Pohjoismaiset pääministerit julkaisivat eilen Bergenissä pitämänsä kokouksen alla yhteisen mielipidekirjoituksen. Siinä pääministerit kehuivat maidensa saavutuksia ja tarjosivat apua maailmanlaajuisten kehitysongelmien ratkaisemiseksi. Sinänsä on erittäin hyvä, että tänä maailmanaikana tuollaiseen aiheeseen kiinnitetään noin painokkaasti huomiota. Samalla on kuitenkin aiheellista kysyä, pitääkö muu maailma meitä vielä kaiken hyvän etuvartiona siten kuin kirjoittajat olettavat.

Mihin joukkoon Suomi haluaa kuulua Euroopan poliittisella kartalla?

Elintasomme on kehittynyt viime vuosina heikommin kuin läntisissä naapurimaissa ja samoin on käynyt työllisyysasteellemme. Poliittisesti ja kulttuurisesti olemme etääntyneet muista Pohjoismaista, vaikka oikeistopopulismi ja maahanmuuttovastaisuus ovat nostaneet päätään kaikkialla. Suhtautuminen Venäjään erottaa Suomea muista Pohjoismaista Ruotsin kanssa kehitellystä puolustusyhteistyöstä huolimatta. Meillä on enemmän tahoja, jotka haluavat ylläpitää suhteita Venäjän nykyiseen valtaeliittiin ja sen ympärillä olevaan väkeen länsimaiden yleisestä pidättyvyyslinjasta huolimatta.

Kulttuurinen suunnistustaito - pakolaiskeskustelu Suomessa

Kulttuurin ymmärrys antaa taitoa suunnistaa vieraassa maassa. Se, joka ymmärtää paikallista kulttuuria, osaa suunnistaa tapojen, sääntöjen ja kohtaamisten maailmassa. Se, joka on oppinut lukemaan karttaa toisin, eksyy ja toimii väärin. Pakolainen Suomessa suunnistaa usein välineillä jotka me olemme jättäneet taaksemme jo paljon aikaisemmin. Jos lähtisin pakolaiseksi Saudi-Arabiaan, olisin hukassa uusine välineineni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä