Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Ravinnekierrätys

Vainajan kompostointi

Kirjoitin vuonna 2015 laajan blogin hautausvaihtoehdoista ja ilokseni huomasin, että Washingtonin osavaltio hyväksyi nyt, ensimmäisenä maailmassa, vainajan kompostoinnin.

Datakeskuksia, salaattia ja kalaa

Otsikkoa voi hyvällä syyllä pitää sillisalaattina. Piditpä kirjoitusta huonona tai vielä huonompana, otsikko vastaa kuin vastaakin kirjoituksen sisältöä.

Viime päivinä Suomessa on taivasteltu datakeskussuunnitelmia:

https://yle.fi/uutiset/3-10493747

Fosforia kertyneenä vesistöihin liikaa

"Jos maassa on paljon humusta, siinä on paljon pidätyspintoja, joille kationit sitoutuvat käyttökelpoiseen muotoon. Siitä on iloa myös fosforin käyttökelpoisuuden kannalta. Hienojakoisessa saveksessa on paljon raudan ja alumiinin oksideja, jotka pyrkivät sitomaan fosforin vaikealiukoiseen muotoon. Lannoitefosforia voi siten jäädä hyödyntämättä." ["Jos humusta ei ole, fosforin sitoutumista voisi kuvata niin, että se tarttuu kahdella kädellä kiinni saveksen pinnalle. Mutta jos humusaineet ovat kilpailemassa samasta pidätyspinnasta, se voi tarttua vain yhdellä kädellä.

Arkkuhautaus, kremaatio vai pannaanko kompostiin?

Meitä on jo reilusti yli 7 miljardia ja meistä jokaisesta tulee jossain vaiheessa jätettä. Ympäristöajattelu on tulossa yhä tärkeämmäksi hautaamisen yhteydessä ja Suomenkin kirkkohallitus suosittelee ekologista hautaamista. Kirkko on kuitenkin vielä melko varovainen tässä suhteessa ja ekologisuudella viitataan lähinnä arkun maatuvuuteen, sillä arkuista vapautuu lahotessa maaperään erilaisia kemikaaleja kuten maalia, lakkaa ja tekokuituja. "Ekovainaja" sijoitetaan siunauksen ajaksi laina-arkkuun pienemmän kartonkiarkun sisässä.

Hallinto ympäristön erityisessä suojeluksessa

Edellisestä kirjoituksestani on jo aikaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö virkamieskunta uurastaisi ja ahkeroisi ympäristönsuojelun ja luonnonsuojelulain toteuttamisen eteen.

Ympäristö ja luontoarvojen turvaaminen luonnonsuojelualueella

Edellisten kirjoitusteni jatkeeksi pohdin vielä tovin luonnonsuojelulain tulkintaa, sillä näyttää vahvasti siltä, että viranomaisen toimintaa tutkittuani olen ottanut luonnonsuojelupäätökset aivan liian vakavasti. Lakia ei ehkä pitäisi lukea lainkaan, vaan seuraamalla sen tulkintaa voi antaa myös itselleen erivapauksia. Asiantunteva, ammattitaitoinen ja laajaa kokemusta omaava viranomainen toimii tässä hyvänä esimerkkinä. Jos toimii samoin kuin viranomainen ei voi tehdä mitään väärin?

Viranomainen ja veden logiikka

Edellisen kirjoitukseni Ely ihmisen huolineen ja murheineen jatkeeksi ajattelin ihmetellä muutamia viranomaisen määritelmiä ja rajauksia hieman tarkemmin. Minua nimittäin kiehtovat tulva-alueiden suojavyöhykesuositukset, joita niitäkin viranomainen dokumentaatiossaan viivoittaa kartalle.

Luomu vs. kotimainen

Luomu herättää minussa hieman ristiriitaisia tunteita. Ei minulla ole mitään ympäristöystävällistä, kestävää ruokaa vastaan, mutta minusta luomu brändätään kotimaisen ruoan kustannuksella. Luomua markkinoidaan terveellisenä ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, joten luonnollisesti kuluttaja olettaa, että sen vastakohta – muu ruoka – ei olekaan terveellistä tai ympäristöystävällistä. Kotimainen ruoka kuitenkin vain on molempia, luomua tai ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä