Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Terveyskeskusmaksu

Rikkooko Helsinki perusoikeuksia, vai muu Suomi?

Helsinkiläisille terveyskeskukset ovat olleet ilmaisia vuodesta 2013. Muualla asuvilta sen sijaan on peritty reilun 16 euron maksu. Tähän tuli muutos vastoittain ja taustalla oli eduskunnan oikeusasiamiehen linjaus siitä, että pääkaupungin aijempi tapa toimia on syrjintää. Niinpä Valtuusto äänestikin maksuttoman palvelun puolesta kaikille muualta tuleville. Myös ulkomaalaisille.

Lestijärven vauvaraha syrjii helsinkiläisiä?

Helsingin kaupunginvaltuustossa päätettiin tänään luopua ulkokuntalaisilta ja ulkomaalaisilta perittävistä terveyskeskusmaksuista. Taustalla oli eduskunnan oikeusasiamiehen päätös, jossa todettiin Helsingin käytännön periä terveyskeskusmaksua muilta kuin kunnan asukkailta olevan yhdenvertaisuuslain vastainen. Monen ensiajatus oli, että päätös laajentaa maksuttomuutta lisää merkittävästi Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan päätös lisää Helsingin naapurikuntien sote-kustannuksia. Miten tämä on mahdollista?

Terveyttä kustannustehokkaasti

Ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden parantaminen ei välttämättä maksa paljoa – joskus se jopa säästää rahaa. Terveyttä voidaan tuottaa kustannustehokkaasti, kun panostetaan ongelmien ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin. Myös Oulussa tulisi siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin. Se vaatii panostuksia toisaalle, mutta säästää rahaa toisaalla.

Terveyskeskusmaksu - arvo vai ideologiakysymys?

Vasemmistoliitto on vaaliohjelmassaan vaatinut terveyskeskusmaksujen poistamista. Tulonmenetys yhteiskunnalle olisi arvion mukaan noin 40 miljoonaa euroa. Valtion kannalta kyse ei voi olla taloudesta, koska jos on varaa työssä käyvien satojen miljoonien eurojen verohelpotuksiin, sekä muistaa hyväosaisia uuden auton ostajia saman suuruusluokan verohelpotuksilla, niin terveyskeskusmaksujen poisto olisi todella pieni pala jonka kyseisistä veronalennuksista olisi tarve tinkiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä