Kohtuukansainvälinen, mutta itsekriittinen. Suuntautunut itään ja pohjoiseen (kuva Itämereltä: s/y "Aldebaran" ja Ilmari, fennoskandian ympäripurjehtija). Tänne Uuteen Suomeen sopisi tuo vanha suomalainen toteamus: Jos ei ole asiaa, niin olepa hiljaa". Oma linjani pitäköön: vähän ja harvoin, mutta asiaa(?). Tunnussana: "No-nonsense"..
Suomessa on kuulemma työvoimapula. Todellisuudessa Suomessa oli helmikuussa 2018 virallisen tilaston mukaan 233 000 työtöntä. Piilotyöttömiä on lisäksi jonkun verran ja lukuun pitäisi lisätä myös ”tempputyöllistetyt”. Käsittääkseni myöskään työttömyystuella aikuisopiskelevat eivät ole kyseisessä tilastossa mukana.
Avoimia työpaikkailmoituksia on mol.fi-sivustolla tällä hetkellä 22 178. Ero on siis valtava eikä suinkaan todista työvoimapulan puolesta. Ihan päinvastoin.
Arki syö strategiat. Liiallinen pääoman tuotto nielee tulevaisuuden. Johtajien vaitioloa sitovat yrityksen tavoitteet. Työntekijöille asetetaan kilpailukieltoja. Joka päivä julkaistaan uutta tutkittua ja selvitettyä tietoa.
Tekoälyn yhä lisääntyvä soveltaminen eri yhteiskunnan aloilla lisää automaatiota ja vähentää ihmistyövoiman tarvetta. Mutta mitä tekoäly oikeastaan on ja miten se tulee muuttamaan yhteiskuntaa lähitulevaisuudessa?
Tekoälystä (englanniksi artificial intelligence, AI) on keskusteltu niin kauan kuin tietokoneita on ollut olemassa. Voiko tietokone, joka on oleellisesti pelkkä laskukone, kehitttyä oikeasti älykkääksi ja jopa tietoiseksi itsestään, kun sen laskentakapasiteettia kasvatetaan tarpeeksi ja ohjelmat kehittyvät riittävästi?
Näkökulmia yli vuosien . Semmosta miettinyt tuossa kun nyt esim Kiinalainen geely osti Mercedesbenzin osake kannasta 10% . Geely omistaa jo aiemmin Volvon . Niin tuossa kun Lapissa hiihellyt ja käynyt talvel erimestois . Niin kun turistei ja varsinkin Kiinalaisia tullut paljon vastaan . Niin miettinyt kun he tykkäävät raikkaista lapin ilmoista . Jotta saattavatkohan jonain päivänä ostaa jonkun koko laskettelu keskuksen itselleen . Tai rakentaa oman laskettelu ja hiihtokeskuksen . Vaikka vanhainkodin miljoonil hengitystie infektioista kärsivil potilailleen tai eläkeläisilleen .
Päivän teemaksi voisi kutsua yleistä keskustelua tulevaisuuden työelämästä, robotisaatiosta ja alustataloudesta. Nämä eivät sinänsä ole asioina uusia, mutta teknologia näiden asioiden tiimoilta kehittyy nopeammin kuin ennen. Näistä asioista kirjoitan hieman ajatuksiani alustataloudesta, koska se huolestuttaa minua.
Tänään pitkän Jaakobin painin jälkeen laitoin jäsenhakemuksen demareihin. Kyseessä on paluu puolueeseen, josta lähdin syksyllä 2015. Pari vuotta olen etsinyt itseäni ja poliittista kotia. Eihän SDP minullekkaan ongelmaton ole, mutta paras mahdollinen.
Suomessa oli vuonna 2014 THL:n raportin mukaaan 126000 köyhyydessä elävää lasta. Tämän ongelma heijastuu pitkälle tulevaisuuteen. THL suosittelee” lapsiperheiden tulonsiirtojen kohentamista, opiskelijaperheiden talouden tukemista, helposti saatavan tuen vahvistamista opiskelun kaikissa vaiheissa sekä eri politiikkaratkaisujen arvioimista niistä lapsiperheille aiheutuvien seurausten kannalta.”
Keskustelujen pohjaksi esitän tulopohjaisen vanhempainpäivärahan muuttamiseksi seuraavaa :
Paavo Väyrynen esiintyi ensimmäisen kerran presidenttiehdokkaana vuoden 2018 vaaleja ajatellen Sanomatalossa presidenttimessuilla joulukuussa. Hän joutui heti toimittaja Timo Haapalan "grilliin". Haapala muistutti erinäisistä asioista Väyrysen omalta poliittiselta uralta. Se ei Väyryselle sopinut. Hän ilmoitti Hapalalle, että ei halua puhua menneisyydestä, hän haluaa puhua tulevaisuudesta.
Kansalaisten arkikäytännöt asettavat yhteiskunnan toiminnalle raamit. Arkeen voidaan vaikuttaa vain käyttäytymiseen vaikuttamalla. Kestäviä muutoksia saadaan aikaan, jos muutokset ja niiden perusteet ovat arvojen kanssa tasapainossa.
Yhteiskunnan rakenteet ovat arvojen kiinnityspintoja. Rakenteet, niiden merkitys ja vaikutukset ovat olleet esillä muun muassa Kekkosta käsittelevän dokumenttisarjan johdosta. Ajankohtaisuutta lisäävät talvella järjestettävät presidentinvaalit sekä se, että takana on juhlavuosi Suomi 100-vuotta.
Viimeksi kun kirjoitin niin esitin lopuksi kysymyksen: "Tekisinkö itsemurhan" ;-)
-joku taisi ottaa sen jopa tosissaan, silmäniskusta huolimatta - no hällä väliä(?).
Ajatuksissani teen aina hyviä keksintöjä. Taannoin kuuntelin aamuista puheradiota jossa juontajat ylistivät Hollantia siitä, että siellä "sairas" voi saada luvan armomurhaan - onko se oikein? - ehkä(?).?
Ennen armomurhaa pitäisi aina selvittää ainakin se, että ihminen ei ole masentunut. Lähtökohtaisesti armomurha tulisi siis sallia vain (mieleltään) terveille henkilöille.
Kohtuukansainvälinen, mutta itsekriittinen. Suuntautunut itään ja pohjoiseen (kuva Itämereltä: s/y "Aldebaran" ja Ilmari, fennoskandian ympäripurjehtija). Tänne Uuteen Suomeen sopisi tuo vanha suomalainen toteamus: Jos ei ole asiaa, niin olepa hiljaa". Oma linjani pitäköön: vähän ja harvoin, mutta asiaa(?). Tunnussana: "No-nonsense"..