Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Valko-Venäjä

Zapad-harjoituksissa Venäjä on varautunut tuleviin sotatoimiin jo vuodesta 2009

Yhdysvaltain Eurooppa-joukkojen (USAREUR) maavoimien komentaja Ben Hodges antoi heinäkuun loppupuolella Berliinissä mielenkiintoisen haastattelun uutistoimisto Reutersille. Reuters julkaisi kenraaliluutnantin haastattelusta kolme erillistä juttua.

Valko-Venäjä nousi loislakia vastaan

Tämä kirjoitus on hieman pidempi kuin Kansan uutisissa 28.3. julkaistu versio.

Valko-Venäjän Minsk on Helsingistä linnuntietä yhtä kaukana kuin Rovaniemi, mutta sinne  matkustaminen on kun tekisi aikamatkan 80-luvun itäblokin maihin. Presidentti Aljaksandr Lukašenka on hallinnut maata itsevaltiaan ottein vuodesta 1994, politiikalla johon kuuluu brežneviläistä sosialismia, populismia ja ripaus uusliberalismia.

Valko-Venäjä murskaa vapauden

Valko-Venäjällä on protestoitu jo viikkoja presidentti Lukashenkon ns. parasiittilakia vastaan. Laki itsessään on epätoivoinen yritys saada maan puolisosialistinen järjestelmä pysymään pystyssä. Mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti, mutta poliisi on silti pidättänyt niin oppositioaktiiveja, toimittajia kuin satunnaisia kansalaisiakin.

 

Minskin ja Moskovan suhdetoimintaa

Viime kesäkuussa taiteilija Artur Kasjak sai tehtäväkseen luoda suuri seinämaalaus, joka kuvastaa Minskin ja Moskovan ystävyyttä. Osoitteella Mogilevskaja 32, Minskin keskustassa, löytyi siihen sopivat seinäpinnat ja teos syntyi suuren nosturin ja Arturin ammattitaidon avulla. Punapipoinen poika esittää Minskiä ja saippuakuplia puhaltava tyttö Moskovaa. Paljon kohua siitä ei syntynyt; kyselyn yhteydessä ohikulkijat totesivat, että se on ainakin parempaa kuin harma betoniseinä. 

Venäjän interventio Valko-Venäjälle on mahdollinen jo syksyllä

Helsingin Sanomissa oli tänään 30.1.2017 Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakalan kirjoitus otsikolla ”Venäjän ja Valko-Venäjän välit tulehtuivat – ’Moskova on päättänyt vaihtaa yhden epäonnistuneen johtajan toiseen’” (HS 30.1.2017).

Hyvä kirjoitus kannattaa käydä lukemassa ymmärtääkseen yhä enemmän Venäjän toimia sekä puskurivaltiovyöhykkeen luomiseksi että sen ylläpitämiseksi länsirajallaan. Kuinka häikäilemättömiin toimiin Venäjä onkaan valmis.

Joulutunnelmaa Ukrainassa

On kulunut noin puolitoista vuotta siitä, kun matkustin ensi kertaa Ukrainaan. Itä-Ukrainassa käytiin tuolloin rajuja taisteluita, malesialaiskoneen tippumisesta oli kulunut vain viikko, ja koko maata koettelivat polttavat helteet. Matkattuani nyt joulukuiseen Ukrainaan opiskelukaupungistani Minskistä, havaitsin maassa monenlaisia muutoksia.

Valko-Venäjälle ja Venäjälle yhteinen puolustus?

Valko-Venäjä ja Venäjä rakentavat lähivuosina "yhteisen sotilaallisen organisaation" niiden "Liittovaltion" (iso kirjain tarkoituksella) puolustamiseksi, ilmoittaa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu. Vielä ei tiedetä, mitä Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on asiasta mieltä. Lukashenkan on hiljattain kerrottu vastustaneen Venäjän suunnitelmia perustaa lentotukikohta Valko-Venäjän alueelle.

Vaalitarkkailua Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukašenko voitti Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit odotusten mukaisesti. Toimin vaalitarkkailijan henkilökohtaisena tulkkina vaalipäivän ajan ja seurasin äänestystä ensin yhdessä valkovenäläisessä maalaiskylässä ja myöhemmin yhdellä Minskin keskustassa sijaitsevista äänestyspisteistä. Minskin pääkadulla järjestettiin illalla myös muutaman sadan hengen mielenosoitus, jota seurasin turvallisen välimatkan päästä.

Vaalitunnelmaa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 11. lokakuuta 2015. Vaikka vaaleista uutisointi on jäänyt melko vähäiseksi kansainvälisessä mediassa, on tulevasta sunnuntaista tullut jo päivittäinen puheenaihe Valko-Venäjällä. Olen seurannut Minskissä maan poliittista ilmapiiriä syyskuun alusta lähtien ja tavannut yhden ehdokkaista henkilökohtaisesti, minkä lisäksi blogini Uuden Suomen Vapaavuorossa on käsitellyt Valko-Venäjän arkea suomalaisen vaihto-opiskelijan näkökulmasta.

Valko-Venäjän oppositio heikompi kuin koskaan

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vapautti toissa lauantaina maan viimeiset kuusi poliittista vankia *).

Tunnetuin vapautetuista on Mikalai Statkevitš, sosiaalidemokraatti ja vuoden 2010 presidentinvaalien ehdokas. Häntä syytettiin ”mellakoiden järjestämisestä” vaalien jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä