Kohtuukansainvälinen, mutta itsekriittinen. Suuntautunut itään ja pohjoiseen (kuva Itämereltä: s/y "Aldebaran" ja Ilmari, fennoskandian ympäripurjehtija). Tänne Uuteen Suomeen sopisi tuo vanha suomalainen toteamus: Jos ei ole asiaa, niin olepa hiljaa". Oma linjani pitäköön: vähän ja harvoin, mutta asiaa(?). Tunnussana: "No-nonsense"..
Joku valistunut kirjoittaja totesi äskettäin, että Lähi-Idässä touhuavat nyt kaikki kynnelle kykenevät valtiot, paitsi Kiina.
Tähän oli tietysti aiheellista todeta, että on se Kiina paikalla, ollut jo ajat sitten. Lähi-Itä on kolmen mantereen solmukohta, strateginen alue, jolla on paitsi logistista ja strategista merkitystä, myöskin luonnonvaroja ja poliittinen merkitys – kaikki syitä joita Kiina ei matkalla maailmanvallaksi mitenkään voi jättää muiden hoteisiin.
Hollantilaiset ovat tunnettua kauppiaskansaa ja koko maa nojaa tukevasti kansainväliseen liiketoimintaan, jo 1500-luvulta lähtien. Erityisesti Kiinaan matkustavia liikemiehiä ohjeistetaan Alankomaiden ulkoministeriön taholta nykyisin seuraavasti:
Kiinan ”kansallinen kansankongressi” on poistanut maan presidentiltä kahden virkakauden rajoituksen, joskaan ei ole antanut tälle elinikäistä virkaa, vaikka näinkin asia on lännessä pyritty tulkitsemaan. Tämä toimenpide on saanut enemmän julkisuutta kuin mikään muu kansankongressin päätös, vaikka kaikki tietävät, että kansankongressi ei todellisuudessa ole Kiinan korkein päätöksentekoelin eivätkä presidentti Xi Jinpingin aikeet tältä osin ole olleet enää pitkään aikaan mikään salaisuus.
Kaukoidässä kopioidaan. Tämänhän kaikki tietävät, ja jos eivät tiedä, niin nyt tietävät. Väitänpä näin, että esimerkiksi Kiina ja Intia ovat saaneet miljardien, jopa satojen miljardien edun länsimaisesta tuotekehityksestä – olipa yrityksen toimiala tai tuote mikä hyvänsä.
Ilman länttä ei olisi Kiinan ja Intian talousihmeitä. Ensin siellä kopioidaan tuote ja sitten se myydään “takaisin” länteen, joko Eurooppaan tai USA:han. Itseään saavat syyttää myös siellä toimivat länsimaiset yritykset, joiden tuotteet ovat päätyneet kopioitaviksi alihankkijoiden kautta.
Myrkytysoperaatio Iso-Britanniassa kärjisti brittien diplomaattisuhteet Venäjään. Kiina pelaa omaa peliään Pohjois-Korean suuntaan. Suomi ei tiedä, mihin päin kumartaisi
USA ja muinoinen Neuvostoliitto juoksivat kilpaa asevoimineen heti japanilaisten poistumisen jälkeen Korean niemimaalle vuonna 1945 – juurisyy on tässä. Nämä kaksi suurvaltaa ja II Maailmansodan voittajavaltiota asettivat rajan kahdelle tulevalle eri yhteiskuntajärjestykselle – kyselemättä mitään itse korealaisilta, jotka olivat erittäin yhtenäisiä aina vuoteen 1945 asti – pitkästä ja julmasta japanilaismiehityksestä huolimatta.
Kiinaa voi pitää siinä määrin onnistuneena yhteiskuntana, että siellä on verrattain korkea talouskasvu ja myöskin alhainen työttömyys. Mutta mihin tämä oikeastaan perustuu?
Katson näin, että ehkä merkittävin tekijä tälle on yksipuoluejärjestelmä. Kiinassa ei ole demokratian tilkkutäkkiä. Tämä on mahdollistanut sen, että tiettyä politiikkaa on pystytty ajamaan pitkäjänteisesti. Kiinassa hallitus ei ole vaihtunut joka 4. vuosi.
Kohtuukansainvälinen, mutta itsekriittinen. Suuntautunut itään ja pohjoiseen (kuva Itämereltä: s/y "Aldebaran" ja Ilmari, fennoskandian ympäripurjehtija). Tänne Uuteen Suomeen sopisi tuo vanha suomalainen toteamus: Jos ei ole asiaa, niin olepa hiljaa". Oma linjani pitäköön: vähän ja harvoin, mutta asiaa(?). Tunnussana: "No-nonsense"..