Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Tieteellinen maailmankuva

Tiedekeskustelun roskatunkion seulojat

On jännittävää elää aikana jolloin suuri osa arvostaa tiedettä mutta välttelee, kenties tästä arvostuksesta, sitä. (Osa voi kenties oikeasti pelätä että tiede on liian vaikeaa heille, joka on kieltämättä rehellisen nöyrää. Asiat eivät ole niin helppoja kuin kaltaiseni egomaanikot omassa erinomaisuuskuvitelmissaan itselleen valehtelevat.) On kuitenkin asioita joihin voi tässäkin aiheessa tarttua arkijärjellä ilman suuria kaavoja. (En tällä kertaa rankaise ketään matematiikalla.)

Miksi ei kannata yrittää miljoonan dollarin mieheksi?

"Scully: "You already believe, Mulder. What difference would it make? I mean, what would proof change for you?""
("X files", "Gethsemane")

Andrei Saharov, viime vuosisadan suurmies

Viime vuosisadalla käytiin kaksi maailmansotaa järjettömin seurauksin. Aasiassa sotaa oli vaikea lopettaa, vaikka Hitlerin Saksa oli jo antautunut keväällä 1945. Japani kieltäytyi antautumasta. Tästä johtuen USA päätti käyttää atomipommia, joista ensimmäinen pudotettiin Hirošimaan. Tämä ei vielä johtanut Japanin antautumiseen, joka tapahtui vasta Nagasakin tuhoamisen jälkeen.

 

Uskontokeskustelu (ja oikeastaan kaikki muukin) vaatii vähemmän dialogia

Otsikkoni on provokatiivinen. Elämme aikoja joissa puhutaan usein sananvapaudesta. Sekä ennen kaikkea keskustelusta. Onkin aivan hyvä asia että "liikkeellä on sitä", että omia näkemyksiä saa esitellä ja kertoa. Kuitenkin on huomattavissa, että usein dialogia esitetään ratkaisuna. Jopa silloin kun se on ydinosa ongelmaa.

Entä jos sanoisin että luolan ulkopuolella ei ole mitään?

Koska empiristi tai kaltaiseni "tiedeuskovainen" luottaa havaintoihin, hän joutuu kohtaamaan yleensä kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että korostetaan että maailmassa on subjektiivisia asioita joista voidaan keskustella totuuksina. Ja sitten korostetaan että entä jos aistimukset ovatkin harhaa, valhetta ja illuusiota.

Mutta entäs merkitys?

Kun kirjoitin aikaisemmin tiedeuskovaisuudesta, osa ihmisistä korosti taiteen ja merkityksen kaltaisia teemoja. Asia ei ole ainutlaatuista. Olin jo ennen noita moitteita kirjoittanut siitä miten "skientisti" voi, olematta sisäisesti ristiriitainen, esimerkiksi tulkita taidetta. Kysymys on jossain määrin relevantti, pahastuminen tätä relevanttiutta yleisempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä